Ζωηφόρος

Στη δική του Τουρκία δεν χωράνε οι... άπιστοι

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΚΟ «ΚΟΣΤΟΥΜΙ»

Ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη στροφή.

Φόρεσε το καρό σακάκι και ξεκίνησε τη μακρά προεκλογική εκστρατεία του.

 

Αυτή που δεν θα του προσφέρει απλά τη θητεία του πρώτου προέδρου εκλεγμένου απευθείας από τον λαό, αλλά θα ανάψει και το «πράσινο φως», όπως τουλάχιστον ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, για την πλήρη και απόλυτη εξαφάνιση των τελευταίων στοιχείων του κοσμικού κράτους που πριν 90 χρόνια ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αναμέτρησή του με τις δομές του κεμαλικού κράτους, αλλά η απροκάλυπτη πια πρόθεσή του να επιβάλει το ισλαμικό μοντέλο και στην ιδιωτική ζωή όλων των Τούρκων πολιτών ακόμη και εκείνων που δεν ασπάζονται τη δική του προσήλωση στη θρησκεία.

Όλοι αναρωτήθηκαν ποια μύγα τσίμπησε τον Τούρκο ηγέτη για να θυμηθεί ότι δεν πρέπει φοιτητές και φοιτήτριες να συγχρωτίζονται στους ίδιους κοιτώνες, μια δήλωση που προαναγγέλλει ουσιαστικά τον διαχωρισμό των διαφορετικών φύλων κατά τη διδασκαλία στα πανεπιστήμια. Ομως το θέμα των κοιτώνων είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά στα μηνύματα που εκπέμπει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία, που παραπέμπουν περισσότερο στο Αφγανιστάν παρά σε σύγχρονη (μουσουλμανική) δημοκρατία. Ο Ερντογάν στρώνει τον δρόμο για μια σκληρή εκλογική χρονιά...

Από τις 8 Οκτωβρίου και ύστερα από 90 χρόνια έβαλε τέλος στην απαγόρευση της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες και στα ιδρύματα. Η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει σε Στρατό, Αστυνομία και Δικαιοσύνη.

Από τις 8 Οκτωβρίου και ύστερα από 90 χρόνια έβαλε τέλος στην απαγόρευση της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες και στα ιδρύματα. Η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει σε Στρατό, Αστυνομία και Δικαιοσύνη.

Η απειλή που ένιωσε τον Ιούνιο με τα επεισόδια και την ευθεία αμφισβήτησή του είχε «φυσικό αυτουργό» και αυτόν τώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει: τη νεολαία.

Πόλωση

Από την άλλη, με μια βαθιά συντηρητική ισλαμική ατζέντα ο Ερντογάν παίζει το παιχνίδι που γνωρίζει πολύ καλά: της πόλωσης. Βάζει τα δυο πρόσωπα της Τουρκίας να συγκρουστούν. Και φιλοδοξεί ότι έτσι θα συσπειρώσει γύρω του τη «μισή» Τουρκία εξουδετερώνοντας όχι μόνο την πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση, κοσμική και μη, αλλά και όσους πιθανόν θα ήθελαν να τον αμφισβητήσουν εσωτερικά στο ΑΚΡ. Με πρώτο τον πρόεδρο Α. Γκιουλ και τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει τους μεικτούς φοιτητικούς κοιτώνες, καθώς η συγκατοίκηση ανδρών-γυναικών είναι «αντίθετη με τη συντηρητική-δημοκρατική δομή της κοινωνίας», σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει τους μεικτούς φοιτητικούς κοιτώνες, καθώς η συγκατοίκηση ανδρών-γυναικών είναι «αντίθετη με τη συντηρητική-δημοκρατική δομή της κοινωνίας», σύμφωνα με τον Ερντογάν. Στη φωτογραφία, φοιτητές φορώντας φούστες εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους.

Η προαναγγελία από τον Ερντογάν ότι οι νομαρχίες και η αστυνομία θα λάβουν μέτρα για τις περιπτώσεις που φοιτητές και φοιτήτριες μένουν σε μεικτούς κοιτώνες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους προκάλεσε σοκ στην Τουρκία, περισσότερο όμως με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε μετά για να υποστηριχτεί αυτή η οπισθοδρομική και εναντίον κάθε αρχής σεβασμού της ιδιωτικής ζωής επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού.

«Είχαμε καταγγελίες από γείτονες κοιτώνων που έμεναν αγόρια και κορίτσια. Δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε. Τα πάντα μπορούν να συμβούν σε αυτό το χαοτικό περιβάλλον. Οι γονείς διαμαρτύρονται ότι το κράτος δεν παίρνει μέτρα» δήλωσε ο Τ. Ερντογάν προαναγγέλλοντας και νομοθετικές ρυθμίσεις για δημιουργία χωριστών κοιτώνων για αγόρια και κορίτσια.

Ισλαμιστές υποστηρίζουν με το δικό τους τρόπο τις γυναίκες που θέλουν να φορούν μαντίλα (φωτογραφία αρχείου).

Ισλαμιστές υποστηρίζουν με το δικό τους τρόπο τις γυναίκες που θέλουν να φορούν μαντίλα (φωτογραφία αρχείου).

Ο αντιπρόεδρος και στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπεκίρ Μποζτάγ, εξήγησε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν δεν πρέπει να εκληφθούν ως παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή γιατί βάσει του συντάγματος της χώρας το κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία των νέων από «ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια και άλλες εξαρτήσεις», προκαλώντας την έντονη αντίδραση πανεπιστημιακών και συνταγματολόγων.

Πριν από έναν χρόνο είχε επιδείξει και πάλι τον συντηρητισμό του αποκαλώντας «δολοφονία» τις αμβλώσεις και καλώντας τις οικογένειες να κάνουν τέσσερα και πέντε παιδιά.

Η μάχη της μαντίλας

Τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκε νόμος που επιβάλλει δρακόντειους περιορισμούς στην κατανάλωση και διαφήμιση αλκοόλ και στο κάπνισμα.

Τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκε νόμος που επιβάλλει δρακόντειους περιορισμούς στην κατανάλωση και διαφήμιση αλκοόλ και στο κάπνισμα.

Η μεγάλη μάχη που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν για τη νομιμοποίηση της ισλαμικής μαντίλας. Σημαδιακή υπήρξε η είσοδος στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για πρώτη φορά, βουλευτού του ΑΚΡ η οποία φορούσε μαντίλα.

Ομως αυτό που πραγματικά τάραξε τα νερά ήταν η ομιλία της βουλευτού του αντιπολιτευόμενου CHP, Σαφάκ Παβέι, η οποία υποστήριξε το δικαίωμα της συναδέλφου της να φορέσει τη μαντίλα, επισημαίνοντας ότι η ανησυχία της έχει να κάνει με τα παιδιά που υποχρεώνονται να φορέσουν μαντίλα στα 5 χρόνια τους και να παντρεύονται στα 15? Η Τουρκάλα βουλευτής, αν και είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, έχοντας χάσει το χέρι και το πόδι της -φοράει προσθετικά μέλη- αρνείται να αποδεχθεί την «εξαίρεση» που της προσφέρθηκε από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης για να προσέρχεται με παντελόνι στις συνεδριάσεις, ζητώντας να αλλάξει ο κανονισμός για όλους?

Στο στόχαστρο έχουν μπει και τα σκουλαρίκια και οποιοδήποτε κόσμημα τέτοιου είδους στους άνδρες, ενώ τα μακριά μαλλιά στους άνδρες δεν θεωρούνται παράνομη πράξη, εφόσον είναι... λουσμένα!

Στο στόχαστρο έχουν μπει και τα σκουλαρίκια και οποιοδήποτε κόσμημα τέτοιου είδους στους άνδρες, ενώ τα μακριά μαλλιά στους άνδρες δεν θεωρούνται παράνομη πράξη, εφόσον είναι... λουσμένα!

ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ

Κήρυξε πόλεμο στα τατουάζ, θέλει να νομιμοποιήσει τους γάμους ανήλικων κοριτσιών

Την περασμένη εβδομάδα όμως υπήρξε μια ακόμη παρέμβαση που αφορά την εμφάνιση ανδρών και γυναικών. Η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εξέδωσε φετφά απαγορεύοντας τα τατουάζ καθώς όπως αναφέρεται είναι αντίθετα με το Ισλάμ. Το ιδεολογικό πλαίσιο μάλιστα είναι ότι στο Ισλάμ η αλλαγή βασικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο από τη γέννησή του, αλλοιώνει την υπόστασή του και συνεπώς απαγορεύεται.

Η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας αποφάνθηκε ότι τα τατουάζ δεν είναι σύμφωνα με το Ισλάμ, απαγορεύοντας την οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα και στη μορφή του σώματος που δίνεται από

Η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας αποφάνθηκε ότι τα τατουάζ δεν είναι σύμφωνα με το Ισλάμ, απαγορεύοντας την οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα και στη μορφή του σώματος που δίνεται από τη γέννηση.

Η Γενική Διεύθυνση όμως ασχολήθηκε και με άλλα ζητήματα: έκρινε ότι τα κοσμήματα και τα σκουλαρίκια στους άνδρες δεν εγκρίνονται από το Ισλάμ, καθώς ο προφήτης είχε πει ότι οι άνδρες που προσπαθούν να μοιάσουν με τις γυναίκες και οι γυναίκες που προσπαθούν να μοιάσουν με άνδρες είναι μακριά από τον Θεό και είναι mekruh, δηλαδή σχεδόν παράνομο».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Ερντογάν ασχολήθηκε με το πρόγραμμα σπουδών των νεαρών Τούρκων. Ετσι με δηλώσεις του από τη Μαλάτεια κάλεσε τις οικογένειες να είναι «πιο προσεκτικές» και να επιλέγουν τα μαθήματα του Κορανίου και τις βιογραφίες του προφήτη ως μαθήματα επιλογής των παιδιών. Οσο για τα κρατικά πανεπιστήμια, το ελεγχόμενο από το ΑΚΡ Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας YOK μετονόμασε τις Θεολογικές Σχόλες σε Σχόλες Ισλαμικών Επιστήμων, μετατρέποντας σε μαθήματα επιλογής τα μέχρι τώρα υποχρεωτικά μαθήματα της Φιλοσοφίας, της Κοινωνιολογίας και της Εισαγωγής στην Ψυχανάλυση?

Την ίδια στιγμή που ο Τ. Ερντογάν νοιάζεται για τη διατήρηση της «αγνότητας» των νέων, είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στη «Hurriyet» για τους γάμους ανήλικων κοριτσιών, που σημειώνουν εκρηκτική άνοδο και υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο κορίτσια έχουν οδηγηθεί σε γάμο με πολύ μεγαλύτερους άνδρες. Η εφημερίδα καταγράφει έναν μακρύ κατάλογο νεαρών ανήλικων κοριτσιών που είτε κατέφυγαν σε ΜΚΟ είτε επεχείρησαν να αυτοκτονήσουν για να ξεφύγουν από τέτοιους γάμους που όπως αναφέρει φθάνουν πια το 1/3 των γάμων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία. Όμως παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέψει νομοθετικά τον γάμο ανήλικων κοριτσιών?

Απέναντι σε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο της παραβίασης σειράς θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και διολίσθησης σε ένα ιδιότυπο ισλαμικό-αυταρχικό σύστημα εξουσίας, οι «φίλοι» της Αγκυρας στην Ευρώπη κάνουν τα στραβά μάτια.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63916331

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel