Logo
Print this page

Άγκυρα σε Αθήνα: Δεν θέλουμε μαθήματα θρησκευτικών ελευθεριών

Την τακτική του αποπροσανατολισμού στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης ακολουθεί η Άγκυρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει τίποτα να μάθει από την Ελλάδα, στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών».

Μάλιστα, η Άγκυρα επιχειρεί να συνεχίσει το παιχνίδι εντυπώσεων υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έδειξε πάντα ιδιαίτερη φροντίδα για την ιερότητα των θρησκευτικών χωρών, ενώ είναι γνωστό σε όλους ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι θρησκευτικοί χοροί και τα πολιτιστικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα».

Η Τουρκία επιχειρεί να θέσει για μια ακόμη φορά το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας υπό όρους αμοιβαιότητας υποστηρίζοντας ότι «παρά τη μουσουλμανική κοινότητα που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει τζαμί για το προσκύνημα».

Η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας στην περιοχή του Βοτανικού.

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κων. Κούτρας είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας για την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων χριστιανών αναφέροντας ότι «οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν Μπουλέντ Αριντς, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, την επιθυμία να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως μουσουλμανικό τέμενος. «Στο παρελθόν ήταν δυνατό να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα, όμως υπάρχει μία διαφορετική Τουρκία», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Κοιτάμε την καημένη την Αγια-Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες», πρόσθεσε ο Άριντς, που πρόσφατα ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των κοινών φοιτητικών κοιτώνων αρρένων και θηλέων. Ο κ. Άριντς δήλωσε «πολύ ευτυχής» για την επαναλειτουργία ως Τζαμιών δύο άλλων ιστορικών βυζαντινών ναών, της Αγίας Σοφίας, στην Τραπεζούντα και τη Νίκαια! Αντιδράσεις που από μερίδα σχολιαστών θεωρείται ότι προεξοφλούν και την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μνημείου της Κωνσταντινούπολης ως Τεμένους.

Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το παρελθόν είχε διατυπώσει διαφορετικές θέσεις από αυτές του Μπ. Αρίντς καθώς είχε ταχθεί υπέρ της άποψης η Αγία Σοφία να παραμείνει ως έχει.

του Αντώνη Τριανταφύλλου

πηγή: http://www.amen.gr/?op=article&id=15974

***

Άγκυρα σε Αθήνα: Δεν θέλουμε μαθήματα θρησκευτικών ελευθεριών

Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει για τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η Τουρκία δεν έχει τίποτα να μάθει από την Ελλάδα, στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε στην Άγκυρα και που αναφέρεται σε σχόλια για το θέμα που έκανε ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Τουρκία έδειξε πάντα ιδιαίτερη φροντίδα για την ιερότητα των θρησκευτικών χωρών, ενώ είναι γνωστό σε όλους ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι θρησκευτικοί χοροί και τα πολιτιστικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα. Παρά τη μουσουλμανική κοινότητα που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει τζαμί για το προσκύνημα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αριντς που εξέφρασε την επιθυμία η Αγία Σοφία να μετατραπεί σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας. «Η μετατροπή χριστιανικών βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστά προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων χριστιανών» υπογράμμισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=277587&catID=1

 

 

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR