Ζωηφόρος

Κλείνει τα φροντιστήρια του Γκιουλέν ο Ερντογάν

Εγκρίθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των ιδιωτικών προπαρασκευαστικών σχολείων, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στον πάλαι ποτέ συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

Τα σχολεία αυτά, που είναι η βασική πηγή εισοδήματος του 50ετούς κινήματος Hizmet του Γκιουλέν, βάσει του νομοσχεδίου πρέπει να κλείσουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2015, όπως αναφέρουν τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

Εκατομμύρια μαθητές φοιτούν στα φροντιστήρια αυτά, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις ώστε να εισαχθούν στην κρατική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια.

Ο Ερντογάν έχει πει ότι το κλείσιμο των προπαρασκευαστικών σχολείων είναι ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων για το «ασθενές» εκπαιδευτικό σύστημα που κατατάσσει την Τουρκία κάτω από άλλες ανεπτυγμένες χώρες στην φιλολογία, τα μαθηματικά και τη φυσική.

Μέχρι προσφάτως το «Hizmet» είχε αποφύγει γενικότερα την ανάμειξή του στην πολιτική και ο Γκιουλέν εξακολουθεί να αρνείται εμπλοκής. Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ των πρώην συμμάχων οξύνθηκαν πέρυσι, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη αποπέμφθηκαν, ενώ εισαγγελείς που φέρονται να είχαν δεσμούς με το κίνημα επεδίωξαν έρευνες κατά συμμάχων του τούρκου πρωθυπουργού.

Τι είναι το κίνημα Hizmet

-Το εμπνεύστηκε ο ισλαμιστής ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ

-Ο Γκιουλέν είναι λόγιος σουνίτης μουσουλμάνος

-Δεν υπάρχει επίσημη δομή, αλλά οι ακόλουθοι του κινήματος απαριθμούνται σε εκατομμύρια σε περισσότερες από 150 χώρες.

-Αναπτύχθηκε πρώτα στην Κεντρική Ασία μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63971081

 

Και από: http://aktines.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1081.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel