Ζωηφόρος

Ο Σπηλιωτόπουλος θέτει το Τζαμί ως κύριο θέμα στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου

Σπηλιωτόπουλος για Γ.Γ. Θρησκευμάτων:

''Είναι υπερασπιστής του τζαμιού στην Αθήνα;''

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή την επιστολή – τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή για το τζαμί στην Αθήνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ξαφνικά, ο κ. Καλαντζής, μετατρέπει εαυτόν αυτόβουλο υπερασπιστή της δημιουργίας τζαμιού στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Εμείς, ξεκαθαρίζουμε πως τόσο στο τζαμί, όσο και στα άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην πόλη μας, οι κάτοικοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα καταθέτουν την άποψή τους, μέσα από δημοψηφίσματα που θα διεξάγονται».

Οι εποχές που οι δημότες εξέλεγαν έναν Δήμαρχο που διοικούσε χωρίς τη γνώμη τους έχει παρέλθει. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη λειτουργία της Αθήνας και έτσι θα πορευτούμε. Στα σοβαρά θέματα, οι πολίτες θα αποφασίζουν το μέλλον τους ».

Προχωράμε με άλλη λογική για την αυτοδιοίκηση. Θέλουμε τους πολίτες να συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργο μας».

Πηγή: http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/23398-2014-04-03-19-40-43

***

ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============

Η πρόταση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου για διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανέγερση Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα προκάλεσε έντονη συζήτηση.

Καταρχήν η ίδια η πρόταση είναι βέβαιον ότι έχει ψηφοθηρικό χαρακτήρα.

Ακολούθως έκανε ανοίκεια παρέμβαση με ειρωνείες και εξυπνοβλακείες ο γνωστός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Καλαντζής, ο οποίος -εν μέσω προεκλογικής περιόδου- προσπάθησε να πλήξει ένα των υποψηφίων για τον Δήμο της Αθήνας.

Ο κ. Γ. Καλαντζής, ως γνωστόν, εκτός από εγκάθετος του ΠΑΣΟΚ -και δη του κ. Πάγκαλου- στο Υπουργείο Παιδείας, τυγχάνει ο εμπνευστής και ο πιο ένθερμος θιασώτης της ίδρυσης Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά  και εραστής της μεταπατερικής θεολογίας.

Ως προ την ουσία της η πρόταση του κ. Σπηλιωτόπουλου δεν είναι επιλήψιμη όπως δεν ήταν επιλήψιμο το δημοψήφισμα που έκαναν οι Ελβετοί για τους μιναρέδες πριν λίγα χρόνια.

Το ζητούμενο όμως είναι να αντιληφθούμε ότι η ανέγερση Ισλαμικού τεμένους πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως διπλωματικό όπλο εναντίον των Τούρκων. 

Δηλαδή: Δεν θα αρνηθούμε την ανέγερση Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα πριν

1.) Η Αγία Σοφία Βιθυνίας του Πόντου και η Αγία Σοφία Τραπεζούντος ξαναγίνουν μουσεία και όχι τζαμιά,

2.) Αν δεν ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και,

3.) Αν δεν δοθούν εγγυήσεις ότι η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως δεν θα μετατραπεί σε τέμενος.

Παρομοίως είναι δυνατόν να εξεταστεί η δημιουργία Ακαδημίας Ισλαμικών Σπουδών -ανεξάρτητη από το πανεπιστήμο- που αποκλειστικό σκοπό θα έχει να εκπαιδεύει τους ιμάμηδες των Ελλήνων Μουσουλμάνων.

Όλα αυτά όμως υπό την προαίρεση ότι η παράσπονδη και άφιλη Τουρκία θα ικανοποιήσει στο ακέραιο τα πιο πάνω -και όποια άλλα- αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αλλιώς η ανέγερση του Ισλαμικού τεμένους δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πηγή: http://panayiotistelevantos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_88.html

***

ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ...

...ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ''ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ''...

 Σφοδρή ανακοίνωση κατά του υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή την πρόθεση του κ. Σπηλιωτόπουλου ...

να διενεργήσει δημοψήφισμα για το αν θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει τζαμί στην πρωτεύουσα, η ανακοίνωση αναφέρει «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξαρτώνται από τη βούληση της πλειοψηφίας», ενώ με έντονα ειρωνική διάθεση, η ανακοίνωση καταλήγει: «Πρόκειται για άγνοια των βασικών αρχών του δυτικού θεσμικού πολιτισμού ή δεν έμαθε ότι έφυγε ο κ. Μπαλτάκος»;

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, που διεκδικεί τον Δήμο της πρωτεύουσας της Ελλάδας, ζητά δημοψήφισμα για τη δημιουργία λατρευτικού χώρου! Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος για ζήτημα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα! Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξαρτώνται από τη βούληση της πλειοψηφίας. Προστατεύουν το δικαίωμα κάθε ατόμου και κάθε ομάδας ακριβώς απέναντι στη βούληση της εκάστοτε πλειοψηφίας.  Πρόκειται για άγνοια των βασικών αρχών του δυτικού θεσμικού πολιτισμού ή δεν έμαθε ότι έφυγε ο κ. Μπαλτάκος»;

Πηγή : protothema.gr

Πηγή: http://fimotro.blogspot.gr/2014/04/blog-post_5560.html

***

Επίθεση Σπηλιωτόπουλου κατά ΠΑΣΟΚ και Καμίνη:

Μην κάνετε τους βλάκες!

Δημοψήφισμα θα γίνει για το χώρο

και όχι για το αν θα γίνει τζαμί!

Αντιπαράθεση μεταξύ του Άρη Σπηλιωτόπουλου και του ΠΑΣΟΚ ξέσπασε για το θέμα του τζαμιού, με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων να απαντά στη δήλωση της ΧαριλάουΤρικούπη.

«Αφοσιωμένος στην αυτοδιοικητική μάχη της επίλυσης των προβλημάτων της Αθήνας και έχοντας καταθέσει την εντολή εκπροσώπησης των συμπολιτών μου στο Κοινοβούλιο, αποφάσισα να σταθώ πάνω και πέρα από κομματικές αντιδικίες» τονίζει, προσθέτοντας:

Όμως, όταν το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια του να στηρίξει την επιλογή του, τον κ. Καμίνη, εμπλέκεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές και διαστρεβλώνει τις απόψεις μου για να δώσει κομματικούς πόντους στον εκλεκτό του, είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω τα αυτονόητα:

Πρώτον: Η θέση μου όχι μόνο για την προστασία των θρησκευτικών αλλά και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γνωστή και η μάχη μου για αυτά πολυετής. Περνάει μέσα από συγκρούσεις με την παράταξη από την οποία προέρχομαι αλλά και με πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικού χαρακτήρα με πολιτικούς άλλων χώρων όπως ο Γ. Παπανδρέου, η Μ. Δαμανάκη, ο Μ. Ανδρουλάκης και άλλοι. Μαθήματα δημοκρατίας συνεπώς επιστρέφονται πίσω και το τζάμι λάσπη δεν κρατεί.

Δεύτερον: Το ζήτημα της χωροθέτηση δεν αφορά τα θρησκευτικά θέματα αλλά τα πρακτικά ζητήματα ανέγερσης τεμένους που αφορούν όλους τους πολίτες στα όρια του Δήμου της Αθήνας, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους.

Τρίτον: Τα τοπικά δημοψηφίσματα είναι συνδεδεμένα με τον συμμετοχικό Δήμο, την Αθήνα που γέννησε την Εκκλησία του Δήμου και την ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας των πολιτών. Ποιος φοβάται και δεν εμπιστεύεται τους πολίτες;

Τέταρτον: Είναι απορροίας άξιον πώς ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου πρότεινε την διενέργεια δημοψηφισμάτων ως πάγια τακτική για όλα, ακόμα και για το ευρώ, ενώ το σημερινό ΠΑΣΟΚ φοβάται ένα τοπικό δημοψήφισμα!!

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ «να μην στοχοποιεί την παράταξη “Αθήνα Μπορείς” και να μην κομματικοποιεί την αυτοδιοίκηση. Επίσης, προτείνω περισσότερη εμπιστοσύνη στην κρίση των Αθηναίων πολιτών…».

Νωρίτερα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με ανακοινώσεις τους είχαν επιτεθεί κατά του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε δημοψήφισμα ένα ζήτημα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς αυτά δεν πρέπει να εξαρτώνται από τη βούληση της πλειοψηφίας.

«Πρόκειται για άγνοια των βασικών αρχών του δυτικού θεσμικού πολιτισμού ή δεν έμαθε ότι έφυγε ο κ. Μπαλτάκος;», διερωτάται το Κίνημα..

Έντονη είναι και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ η οποία σημειώνει πως την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του κ. Μπαλτάκου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανοίγει την ακροδεξιά ατζέντα συντασσόμενος με όσους θέλουν να μπλοκάρουν την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα.

Η Δημοκρατική Αριστερά παρατηρεί επίσης πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προσφέρονται για τις προεκλογικές ανάγκες κανενός.

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.gr/2014/04/blog-post_182.html

***

ΟΧΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

«Αδειάζει» τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο

ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων για το δημοψήφισμα

Το κείμενο του Γ.Γ. Θρησκευμάτων, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στην στήλη του δημοσιογράφου κ. Στέφανου Κασιμάτη «Ο Φαληρεύς» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑΠροβλημάτισε ο Α. Σπηλιωτόπουλος με τα περί δημοψηφίσματος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε μαθητικό συνέδριο για τον Γ. Σεφέρη

Η «εξομολόγηση» του Νικήτα Κακλαμάνη στον Αρχιεπίσκοπο

Ενημέρωση του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων Α.Σπηλιωτόπουλου για το φιλανθρωπικό έργο της «Αποστολής»

Γιώργος Καλαντζής: «Χωρίς τη βοήθεια της Εκκλησίας η χώρα δεν θα είχε καμία ελπίδα να ισορροπήσει!»

Μπήκαμε στους χώρους που θα γίνει το τέμενος και μάθαμε όλες τις απαντήσεις

Τον κίνδυνο να εξευτελιστεί η χώρα διεθνώς επισημαίνει σε άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, απαντώντας στη δήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου.

«Για να μην εξευτελισθεί διεθνώς η χώρα αν γίνει δημοψήφισμα μόνο για το τζαμί στον Ελαιώνα, η μόνη λύση είναι να γίνεται τοπικό δημοψήφισμα για κάθε χώρο προσευχής στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας εκκλησιών» γράφει με νόημα ο κ. Καλαντζής υπενθυμίζοντας στον κ. Σπηλιωτόπουλο πως η θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα προστατεύεται από το μη αναθεωρητέο άρθρο 13 του Συντάγματος.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων υπενθυμίζει στον υποψήφιο Δήμαρχο ότι , «ως βουλευτής της Ν.Δ., έχει ψηφίσει τον νόμο για την κατασκευή του τζαμιού στην Αθήνα και μάλιστα στη συγκεκριμένη τοποθεσία που αυτό θα γίνει».

Συμπληρώνει δε πως «το 2009 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είχε δηλαδή και τη δυνατότητα και την ευθύνη να διατυπώσει τη διαφωνία του και να αλλάξει τον νόμο για το τζαμί. Δεν το έπραξε».

Η πρόταση του κ. Σπηλιωτόπουλου για την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για το τέμενος έχει προκαλέσει προβληματισμό στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Οι μόνοι που το υποστηρίζουν είναι εκείνοι που παραδοσιακά τάσσονται κατά της κατασκευής του.

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Γ. Καλαντζή:

Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι θα διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα για το αν θα γίνει το τζαμί στον Ελαιώνα. Δεν είπε, όμως, τι πιστεύει ο ίδιος, μολονότι όποιος θέλει να είναι καπετάνιος πρέπει να έχει το θάρρος να πει πού οδηγεί το καράβι.

Για να μην εξευτελισθεί διεθνώς η χώρα αν γίνει δημοψήφισμα μόνο για το τζαμί στον Ελαιώνα, η μόνη λύση είναι να γίνεται τοπικό δημοψήφισμα για κάθε χώρο προσευχής στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας εκκλησιών. Ετσι, η εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας, αντί να ανάγεται στο (μη αναθεωρητέο) άρθρο 13 του Συντάγματος και στο Κοινοβούλιο που εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού συνολικά, θα καταλήξει να εξαρτάται από τοπικά δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία θα αποφασίζει για τα δικαιώματα των μειοψηφιών με μόνο κριτήριο τη βούλησή της.

Ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ως βουλευτής της Ν.Δ., έχει ψηφίσει τον νόμο για την κατασκευή του τζαμιού στην Αθήνα και μάλιστα στη συγκεκριμένη τοποθεσία που αυτό θα γίνει. Το 2009 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είχε δηλαδή και τη δυνατότητα και την ευθύνη να διατυπώσει τη διαφωνία του και να αλλάξει τον νόμο για το τζαμί. Δεν το έπραξε. Είχε επίσης τη δυνατότητα να παρέμβει στο θέμα των άτυπων χώρων προσευχής των μουσουλμάνων μεταναστών. Δεν το έπραξε. Άφησε τα πράγματα ως είχαν και τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν.

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης σήμερα τοποθετείται εναντίον της κατασκευής του τζαμιού στον Ελαιώνα. Αντιγράφω, χωρίς σχόλια, από ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εθνος” στις 5/3/2010: “Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης πρότεινε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στη θέση Ναυτικό Οχυρό, που βρίσκεται εντός του Ελαιώνα (...) Στον χώρο όπου ενδιαφέρεται ο δήμος να χτιστεί το μουσουλμανικό τέμενος, έκτασης 2-3 στρεμμάτων, λειτουργεί ο Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) σε κτίριο της τελευταίας εικοσαετίας”.

Η θέση της Χρυσής Αυγής είναι συγκεκριμένη, αναμενόμενη και εντελώς σύμφωνη με τον βαθιά αντιχριστιανικό, ρατσιστικό και ναζιστικό χαρακτήρα της. Οι απόψεις των άλλων υποψηφίων δημάρχων είναι άγνωστες επί του θέματος, καθώς μάλλον φοβούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προξενεί η συνεχής και γενικότερη αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Με την τακτική αυτή, είτε χαρίζουν είτε αφήνουν έδαφος στη Χρυσή Αυγή για να επιβάλει την ατζέντα της στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Αντίθετα, ο νυν δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης, αν και θα μπορούσε να σιωπήσει ή να ρίξει την ευθύνη για την κατάσταση με τα άτυπα τζαμιά σ’ εκείνους που τη δημιούργησαν και να νίψει τας χείρας του για τα τετελεσμένα που βρήκε, προτίμησε να μπει στη φωτιά.

Επέλεξε να επιδιώξει λύσεις οι οποίες είναι απολύτως θετικές για την πόλη και τους πολίτες, λύσεις που εξυπηρετούν τα διεθνή συμφέροντα της χώρας και είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα της χώρας, καθώς και με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες. Στην Αθήνα, όλοι ζούμε υπό τη σκιά του Παρθενώνα και όσων συμβολίζει.

Οσα λέμε και πράττουμε πάντα θα έχουν μέτρο το εάν εξακολουθούν να κυριαρχούν σε τούτα τα χώματα οι μεγάλες αρχές της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της ελευθερίας. Γιατί, όπως είπαν κάποτε οι πρόγονοί μας στους Πέρσες, εμείς είμαστε ελεύθεροι γιατί δεν υποτασσόμαστε σε βασιλείς, αλλά στον νόμο.

*Ο κ. Γιώργος Καλαντζής είναι Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Λουδάρος Ανδρέας

Πηγή: http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=5806&catid=9

 

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel