Logo
Print this page

Έσωσαν το δολοφόνο του παιδιού τους από την εκτέλεση: Απίστευτη ανθρωπιά στο Ιράν

Όταν ένιωσε τη θηλιά γύρω από το λαιμό του, ο Μπαλάλ ήταν έτοιμος για την τελευταία του πνοή και το κοινό θα παρακολουθούσε τη δημόσια εκτέλεση του στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ωστόσο αυτό που ακολούθησε σίγουρα δεν το περίμενε κανείς τους.

 

Πριν από 7 χρόνια ο Μπαλάλ, ο οποίος είναι πλέον στα 20 του, μαχαίρωσε τον τότε 18χρονο Αμπντουλάχ Χοσειζαντέχ κατά τη διάρκεια μιας φιλονικίας τους στο δρόμο στη μικρή πόλη Ρογιάν στην επαρχία Μαζανταράν στο Βόρειο Ιράν.

Ο Μπαλάλ καταδικάστηκε σε θάνατο και σε μια κατά γράμμα εφαρμογή των Qisas, των παραδοσιακών νόμων της τιμωρίας, η οικογένεια του θύματος έπρεπε να συμμετάσχει στην εκτέλεση του Μπαλάλ κλωτσώντας την καρέκλα στην οποία στεκόταν με την θηλιά στο λαιμό.

Όμως αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν κάτι μοναδικό για τις δημόσιες εκτελέσεις στο Ιράν, μίας χώρας που καταδικάζει περισσότερα άτομα σε θάνατο από οποιαδήποτε άλλη μετά την Κίνα.

Η ίδια η μητέρα του θύματος πλησίασε, χαστούκισε τον κατάδικο στο πρόσωπο και στη συνέχεια του έβγαλε τη θηλιά και τον άφησε ελεύθερο.

Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον φωτογράφο Αρας Καμούσι, του ημιεπίσημου πρακτορείου ειδήσεων του Ιράν, Isna, δείχνουν τι ακολούθησε. Η μητέρα του Μπαλάλ αγκάλιασε συγκινημένη τη μητέρα του θύματος και έκλαιγαν η μία στην αγκαλιά της άλλης.

Η κίνηση της μητέρας του θύματος ήταν ακόμη πιο εξαιρετική, αφού αυτός δεν ήταν ο πρώτος γιος που είχε χάσει. Το μικρότερο παιδί της ο Αμιρχοσέιν σκοτώθηκε σε ατύχημα με μηχανή στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών.

Ο πατέρας του θύματος Αμπντολγκχάνι Χοσειζαντέχ περιγράφει: «Ο 18χρονος γιος μου Αμπντουλάχ έκανε βόλτα στο παζάρι με τους φίλους του, όταν τον έσπρωξε ο Μπαλάλ. Ο Αμπντουλάχ ένιωσε προσβεβλημένος και τον κλώτσησε και ο Μπαλάλ τον μαχαίρωσε»

Τα τελευταία χρόνια το Ιράν έχει δεχθεί επικρίσεις από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το υψηλό ποσοστό εκτελέσεων στη χώρα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατηγόρησε τον Χασάν Ρουχάνι ότι δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι περίπου 199 εκτελέσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν φέτος, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν δύο την ημέρα. Πέρυσι, το Ιράν και το Ιράκ ήταν υπεύθυνα για τα δύο τρίτα των εκτελέσεων στον κόσμο, εκτός από την Κίνα.

Τουλάχιστον 369 εκτελέσεις αναγνωρίστηκαν επίσημα από τις ιρανικές αρχές το 2013, αλλά σύμφωνα με την Αμνηστία εκατοντάδες περισσότεροι άνθρωποι θανατώθηκαν κρυφά, εκτοξεύοντας τον αριθμό στους 700.

 

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1209.html

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR