Ζωηφόρος

Προσευχές στην Αγιά Σοφιά στις εκδηλώσεις της Άλωσης σχεδιάζει ο Ερντογάν

«ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙ ΤΕΜΕΝΟΣ» Ο ΑΡΙΝΤΣ

 

Προσευχές στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σχεδιάζει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με ηγέτες άλλων ισλαμικών χωρών, και μάλιστα τις ημέρες τις επετείου της Άλωσης, όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Radikal.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν σχεδιάζει να οργανώσει ειδική προσευχή στο αρχιτεκτονικό αριστούργημα που κοσμεί την Κωνσταντινούπολη μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου.

Η κίνηση αυτή θα γίνει εν μέσω ενός ευρύτερου «πακέτου μεταρρυθμίσεων» που θα περιλαμβάνουν σημαντικά βήματα σε φλέγοντα ζητήματα, από το άνοιγμα της ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μέχρι και στην απόδοση νομικής ισχύος στους χώρους λατρείας των Αλεβιτών.

Η προσευχή στην Αγία Σοφία πιθανώς να διοργανωθεί ως μέρος των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου, σύμφωνα με τη Radikal. Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, ανησυχεί για τυχόν αντιδράσεις που θα ξεσπάσουν σε περίπτωση μίας τέτοιας εκδήλωσης.

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, εξέφραση την ελπίδα του η Αγία Σοφία, που τώρα λειτουργεί ως μουσείο, κάποια στιγμή να μετατραπεί σε τέμενος στο μέλλον.

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, συναντά την εντονότατη αντίδραση της χώρας μας, η οποία το χαρακτηρίζει ως «παραβίαση στη θρησκευτική ευαισθησία εκατομμυρίων Χριστιανών».

Η Θεολογική Σχολή

Παρόλα αυτά, σε μία πιθανή «πυροσβεστική» κίνηση μίας ενδεχόμενης διαμάχης, το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση ίσως περιλαμβάνει βήματα για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης.

Η Άγκυρα αναφέρεται ότι έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για τη διασφάλιση του ανοίγματος της Σχολής.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατά το παρελθόν θέσει δύο προϋποθέσεις στην Αθήνα για το άνοιγμα της σχολής, όπως το ζήτημα των μουφτήδων και το χτίσιμο μουσουλμανικού τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα. Ωστόσο, το μόνο πλέον που χρειάζεται είναι η εντολή του Ταγίπ Ερντογάν.

Το φρέσκο «πακέτο μεταρρυθμίσεων» έρχεται την ώρα που όλο και περισσότερα στελέχη του ΑΚΡ θεωρούν τον Ερντογάν καταλληλότερο υποψήφιο για την προεδρία, από ό,τι τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, στις επερχόμενες εκλογές του Αυγούστου.

Πηγή: Hurriyet Daily News

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63999756

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel