Ζωηφόρος

Ο Ερντογάν θέλει έκδοση Γκιουλέν

Αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, προτίθεται να καταθέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η νομική βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να συμφωνηθεί η έκδοση του αντιπάλου του.

 

ΑΓΚΥΡΑ. Αίτημα στις ΗΠΑ για έκδοση του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, προτίθεται να καταθέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό αποκάλυψε σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ενώ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο PBS και τον οικοδεσπότη talk show, Τσάρλι Ρόουζ, ο ίδιος ο Ερντογάν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι ο Γκιουλέν θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια και των ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν, πάλαι ποτέ σύμμαχος του Ερντογάν, ζει στις ΗΠΑ από το 1997, όταν οι θεματοφύλακες του κοσμικού κράτους στην πατρίδα του τον κατηγόρησαν για ισλαμική δραστηριότητα. Τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός καταγγέλλει την προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» τοποθετώντας οπαδούς του σε κρίσιμους θεσμούς, όπως η αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει και να υπονομεύσει τη σταθερότητα στην Τουρκία με τις πρόσφατες έρευνες για διαφθορά και παρακολουθήσεις, στις οποίες έχουν εμπλακεί ακόμη και συγγενικά πρόσωπα του Ερντογάν. Ερωτηθείς από Τούρκο ρεπόρτερ στην Εθνοσυνέλευση μετά τη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος εάν θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά: «Ναι, θα ξεκινήσει». Τόνισε μάλιστα ότι η Αγκυρα έχει συμμορφωθεί με δέκα και πλέον ανάλογα αιτήματα από τις ΗΠΑ και, πλέον, περιμένει αντίστοιχη ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον. Αγνωστο, πάντως, παραμένει ποια θα είναι η νομική βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να συμφωνηθεί η έκδοση.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του στον Ρόουζ αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «αυτά τα στοιχεία, που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, δεν είναι δυνατόν να μπορούν να δρουν σε άλλες χώρες, επειδή όσα κάνουν εδώ, θα μπορούσαν να τα κάνουν και στις χώρες όπου φιλοξενούνται». Κανονικά οι τουρκικές Αρχές θα έπρεπε πρώτα να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και να παράσχουν αποδείξεις ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα, με βάση τη συμφωνία του 1979 που έχουν υπογράψει ΗΠΑ και Τουρκία. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει τις –ανέξοδες– χειρονομίες καλής θέλησης στο εξωτερικό με στόχο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ και την Αρμενία. Χθες προανήγγειλε ομαλοποίηση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων. «Φτάσαμε σε συμφωνία όσον αφορά στην αποζημίωση», είπε στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στην υπόθεση «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν επιδρομή στην ανθρωπιστική αποστολή που επέβαινε στο πλοίο και σκότωσαν εννέα Τούρκους ακτιβιστές.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία ομαλοποίησης. Πιστεύω ότι μιλάμε για μέρες, εβδομάδες», εξήγησε και είπε πως το πρώτο βήμα θα γίνει αναμφισβήτητα με την αποστολή πρέσβεων. Στο ζήτημα των Αρμενίων, ο Ερντογάν αρνήθηκε στη συνέντευξη στο PBS ότι οι δολοφονίες τους πριν από 99 χρόνια, στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνιστούν «γενοκτονία». «Αυτό είναι αδύνατο, γιατί αν πράγματι είχε διαπραχθεί γενοκτονία, πώς θα μπορούσαν να ζουν Αρμένιοι σε αυτήν τη χώρα;» αναρωτήθηκε, αποδεικνύοντας ότι η συγγνώμη που ζήτησε για πρώτη φορά από τους συγγενείς των θυμάτων δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας το 1915.

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Γερμανό πρόεδρο, Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος άσκησε κριτική στη διακυβέρνησή του, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να επανέλθει χθες, τονίζοντας «ήμουν υπερβολικά συγκρατημένος»...

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/764730/article/epikairothta/kosmos/o-erntogan-8elei-ekdosh-gkioylen

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel