Logo
Print this page

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας διέκοψε την κοινωνία με τα Ιεροσόλυμα

Συνεδρίαζε σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη.

 

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου ασχολήθηκε για ακόμη μια φορά με την αιματοχυσία στην Συρία, κάνοντας έκκληση για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Συρία και το Λίβανο, καθώς και σε όλη την Μέση Ανατολή.

Να αναφερθεί ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιόχειας, έθεσε εκ νέου το θέμα της Αρχιεπισκοπής Κατάρων, κάνοντας λόγο για εισπήδη στα όρια του Πατριαρχείου Αντιοχείας από την πλευρά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Επίσης τέθηκαν προς συζήτηση όλες οι τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος, καθώς και η μη υπογραφή του κειμένου των Προκαθημένων στο Φανάρι από την Αντιπροσωπεία της Αντιόχειας.

Ο Πατριάρχης Ιωάννης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ανέφερε ότι όλες οι συναντήσεις των δύο πλευρών ήταν άκαρπες.

Ακόμη πρόσθεσε ότι εν λόγω ζήτημα δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη στη Σύναξη των Προκαθημένων, παρά το αίτημα του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr το Πατριαρχείο Αντιοχείας μετά την αδιάλλακτη στάση του Πατριαρχείου Ιερσολύμων, αποφάσισε ομόφωνα να διακόψει την κοινωνία και να μην μνημονεύεται ο Πατριάρχης Θεόφιλος όπως ορίζουν τα Δίπτυχα.

Τέλος το Πατριαρχείο Αντιοχείας θα αποστείλει επιστολή προς όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, για την εν λόγω απόφαση καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενότητα της Εκκλησίας.

Αιμίλιος Πολυγένης

πηγή: http://romfea.gr/epikairotita/24074-2014-04-29-17-58-14

***

Οι 4 αποφάσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Να μην μνημονεύει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κατά την θεία Λειτουργία σύμφωνα με τα Δίπτυχα, καλεί η Ιεράς Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας τον Πατριάρχη Ιωάννη.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr δημοσιεύει παρακάτω τις τέσσερις αποφάσεις που αφορούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

1) Να καλέσει τον Πατριάρχη Αντιοχείας να μην μνημονεύει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στα Δίπτυχα, όταν μνημονεύει τους Πατριάρχες και τους Προκαθημένους των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

2)  Να ακυρώσει την δεύτερη παράγραφο από την απόφαση υπ΄αριθμό 2-5/2013, η οποία ελήφθη στην Συνοδική Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2013, εφόσον ο σκοπός της εν λόγω παράγραφο έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Επομένως, η Ιεράρχες του Πατριαρχείου Αντιοχείας επιστρέφουν στις "Επισκοπικές Συνελεύσεις" της Διασποράς, όπως συνήθησαν πριν ληφθεί η εν λόγω απόφαση.

3) Να καλέσει τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας να επικοινωνήσει με τους Προκαθημένους των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, προκειμένου να τους ενημερώσει για τους λόγους που κίνησαν την Ιερά Σύνοδο για να ζητήσουν από τον Πατριάρχη να μην μνημονεύει τον Μακαριώτατον Πατριάρχη Ιεροσολύμων στα Δίπτυχα. Τον κάλεσαν επίσης να ζητήσει την επέμβαση των Προκαθημένων ώστε να επιλυθεί η κρίση αυτή, της οπίας οι συνέπειες εμποδίδουν την ενωμένη κοινή μαρτυρία της Ορθοδοξίας.

4) Να εξουσιοδοτήσει τον Μακαριώτατο να λαμβάνει ό, τι κρίνει απαραίτητο από διαδικασίες και πράξεις, για την πραγματοποίηση η εν λόγω απόφαση ή να την ακυρώσει, όταν αναιρεθούν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν.

Πηγή:  http://www.romfea.gr/epikairotita/24082-4

***

Ρήγμα στην ορθόδοξη ενότητα από την Αντιόχεια

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας ανακοίνωσε τη διακοπή κοινωνίας με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του Πατριαρχείου Αντιοχείας να διακόψει την κοινωνία με το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Ωστόσο, εντονότερος είναι ο προβληματισμός που προκαλείται από την επιμονή της Εκκλησίας της Αντιόχειας να μετατρέψει σε πανορθόδοξο το διμερές της ζήτημα με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων για την δικαιοδοσία στο Κατάρ και την αραβική χερσόνησο.

Η Ιερά Σύνοδος της Αντιοχειανής Εκκλησίας σε ένα μαρκοσκελές ανακοινωθέν της στα αραβικά  εμφανίζεται αμετακίνητη από την θέση της ότι η ίδρυση της Επισκοπής Κατάρων (Κατάρ) του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποτελεί εισπήδηση σε περιοχή κανονικής της δικαιοδοσίας και ανακοινώνει τη διακοπή της κοινωνίας με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων.

Επαναλαμβάνει το ιστορικό του διμερούς ζητήματος που προέκυψε το Μάρτιο του 2013, όταν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακοίνωσε την ίδρυση της Μητρόπολης Κατάρων, ενώ αίσθηση, προκαλεί και η άποψη που διατυπώνει στη συνέχεια του ανακοινωθέντος η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας επικαλούμενη ως λόγο για τη διακοπή της κοινωνίας με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων την «αδυναμία των ορθοδόξων εκκλησιών να συμβάλλουν στην επίλυση της κρίσης».

Και αυτό διότι μόλις πριν από δυο μήνες η ίδια η Εκκλησία της Αντιόχειας σημάδεψε την πανορθόδοξη ενότητα με την απόφασή της να μην υπογράψει το τελικό κείμενο της απόφασης της Σύναξης των Προκαθημένων που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο αξίωνε έως την ύστατη στιγμή να συμπεριληφθεί και το θέμα του Κατάρ, παρά το γεγονός ότι ως διμερές ζήτημα δεν συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα των συνομιλιών των Προκαθημένων.

Στο ανακοινωθέν της η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας υποστηρίζει ότι τα εδάφη των χωρών: Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κατάρ, Ομάν και της Υεμένης ανήκουν στη δικαιοδοσία του και ότι οποιαδήποτε παρουσία Ορθοδόξων σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Ορθόδοξη παράδοση και τους σταθερούς κανόνες του Κανονικού Δικαίου, το οποίο ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών.

Παράλληλα, η Εκκλησία της Αντιόχειας ανακοίνωσε τη διακοπή της μνημόνευσης -όπως ορίζουν τα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας- του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ' και την αποστολή γράμματος σε όλους τους ορθόδοξους προκαθημένους, με το οποίο θα ενημερώσει τις κατά τόπους ορθόδοξες εκκλησίες για τις εξελίξεις ζητώντας τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της ορθόδοξης ενότητας.

Μια απόφαση που είχε προαναγγελθεί...

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές Μαρτίου το Πατριαρχείο Αντιοχείας είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του μέσω της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει για να εξηγήσει την απόφασή να μην υπογράψει η αντιπροσωπεία του, που συμμετείχε στη Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι, το κοινό ανακοινωθέν καθώς και να μην συμμετάσχει στο συλλείτουργο των Προκαθημένων.

«Επειδή απέτυχαν οι προσπάθειες τόσο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αντιπροσωπίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, για να πεισθεί ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιερσολύμων, επειδή η Εκκλησία των Ιεροσολύμων εμμένει στην απόφασή της να ιδρύσει επαρχία και να ορίσει επίσκοπο αυτής, εντός των ορίων της κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας και απορρίπτει κάθε προτεινόμενη διευθέτηση του ζητήματος, με συνέπεια την διαιώνιση αντικανονικώς τετελεσμένου γεγονότος, παρά την αναγνώριση εκ μέρους της πλειονοψηφίας των Ορθοδόξων Εκκλησίων σχετικά με τις δίκαιες θέσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας, επειδή το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει εξαντλήσει όλες της ειρηνικές προσπάθειες για καταλλαγή, όπως την ανάκληση της συνοδικής αποφάσεως σχετικά με τη διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία στην επιτυχία της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Συνάξεως θα επιτευχθεί η επίλυση της κρίσεως εν πνεύματι αδελφοσύνης και ειρήνης, και απέναντι στην απόρριψη εκ μέρους του Πατριάρχου Ιεροσολύμων του ρόλου διαμεσολαβήσεως του Οικουμενικού Πατιράρχου προς εξεύρεσιν λύσεως σύμφωνα με την κανονική παράδοση και τις εκκλησιαστικές διατάξεις… Τέλος, το Πατριαρχείο Αντιοχείας καλεί τους Προκαθημένους των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών στην διευθέτηση και επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των εκκλησιαστικών κανόνων και τάχιστα για να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες αυτού του ζητήματος για την ενότητα της Ορθοδοξίας (δείτε όλο το κείμενο ΕΔΩ)» , σημείωνε τότε το Πατριαρχείο Αντιοχείας που έκανε γνωστό πως το θέμα θα εξέταζε η Ιερά Σύνοδός του.

Αμετακίνητο από την αρχική θέση του σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Κατάρ παραμένει μέχρι σήμερα και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο έχει ήδη προτείνει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας τον σχηματισμό ειδικής επιτροπής από καθηγητές Κανονικού Δικαίου προς μελέτη και τεκμηρίωση της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στην περιοχή. Πρόταση που από την πρώτη στιγμή δεν έγινε δεκτή από το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Σε επιστολή που είχε αποστείλει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ο Πατριάρχης Θεόφιλος στον Πατριάρχη Ιωάννη (δείτε πατώντας εδώ) , σε σχέση με την προειδοποίηση της Εκκλησίας της Αντιοχείας πως θα διακόψει την κοινωνία με τα Ιεροσόλυμα εάν δεν αποχωρήσουν από το Κατάρ, ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας τόνιζε πως μια τέτοια ενέργεια θα διασπάσει την ενότητα των αδελφών Εκκλησιών και της καθ' όλης Ορθοδοξίας.

Έτσι το ζήτημα του Κατάρ φαίνεται να αποτελεί το πρώτο πρόσκομμα στην πορεία για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου η οποία - εκτός απροόπτου(!) - σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2016.

Πηγή: http://www.amen.gr/article17856

 

 

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR