Ζωηφόρος

Μεθ' ημών ο Θεός, του Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη,

Μεθ' ημών ο Θεός

του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου

Καθηγουμένου Ιεράς Κοινοβιακής

Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους


Από το περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία», αρ. 95, Λευκωσία Φθινόπωρο 2011

Τα εφετινά Χριστούγεννα μας ευρίσκουν σε κατάστασι κρίσιμη. Η οικονομική δυσπραγία και η πτώχεια πού συνεπάγεται για πολλούς συμπατριώτας μας είναι αιτία της λύπης και της ανησυχίας πολλών. Η απειλή επίσης του ηλεκτρονικού φακελλώματος, το όποιο περιορίζει την θεόσδοτη ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου, αποτελεί επίσης αφορμή βαθύτατης ανησυχίας για πολλούς αδελφούς. Γι' αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, όπως η γκετοποίησις πρώην ακμαζουσών συνοικιών των μεγαλουπόλεων μας, δημιουργούν μέσα μας και γύρω μας μία καταθλιπτική ατμόσφαιρα.

Θα ηχήσουν και πάλιν οι καμπάνες των Χριστουγέννων, για να διαλαλήσουν ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος: «ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν» (Ίωάν. α' 14).

Ο εν σπηλαίω γεννηθείς Κύριος μας απεκάλυψε, ότι ο Θεός μας δεν είναι ο ψυχρός θεός των φιλοσόφων ούτε ο απρόσιτος θεός των Ιουδαίων, αλλά είναι ο «Εμμανουήλ», δηλαδή «μεθ' ημών ο Θεός» (Ματθ. α' 23).

Έτσι και τώρα μέσα στο σκότος πού μας περιβάλλει μπορούμε να δούμε Φως, να ελπίσουμε, να χαρούμε.

Ο Εμμανουήλ είναι μαζί μας, για να μας παρήγορη, ότι έχουμε όχι μόνο Παντοδύναμο αλλά και Φιλόστοργο Πατέρα, ο όποιος δεν θα μας αφήση μόνους και αβοήθητους στις δυσκολίες μας. Αρκεί και εμείς με πίστι και ταπείνωσι να ζητήσουμε την βοήθεια Του.

Έχουμε άλλωστε αποδείξεις ότι ο Παντοδύναμος Κύριος πολλές φορές έσωσε, το Γένος μας από τον αφανισμό και την καταστροφή. Βέβαια για κάθε επέμβασι του Αγίου Θεού απαιτείται και η δική μας μετάνοια.

Πώς θα υγιάνη η κοινωνία μας, όταν εμείς, άρχοντες και αρχόμενοι, θεοποιούμε τον εαυτό μας, καλλιεργούμε ένα πολιτισμό φιλαυτίας, πού είναι αδιέξοδος;

Καταφρονούμε τις σωτήριες και φιλάνθρωπες εντολές του Θεού, διώχνουμε τον Εμμανουήλ από την κοινωνική και οικογενειακή μας ζωή, και μένουμε έρημοι και απελπισμένοι στον ταλαίπωρο κόσμο μας.

Ο Εμμανουήλ ήλθε, θέλει να είναι μαζί μας, για να μας εμπνέη την αγάπη, την πίστι, την φιλανθρωπία, την δικαιοσύνη, την ειρήνη. Πρέπει όμως και εμείς να Τον ζητούμε, να μη Τον διώχνουμε από κοντά μας με την απιστία μας και τον εγωισμό μας.

Πόσο ωραία γίνεται ή ζωή των ανθρώπων, όταν ό Χριστός βασιλεύη στις ψυχές των; Όπου και όσες φορές ο Χριστός έγινε δεκτός με αγάπη και πίστι από τους ανθρώπους εκεί εξανθρωπίσθηκε η ζωή των και τα ανθρώπινα πρόσωπα βρήκαν το νόημα και τον σκοπό των. Παράδειγμα, η πρώτη χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων με την θαυμαστή κοινοκτημοσύνη των Χριστιανών, η κοινοτική οργάνωσις των ελληνορθόδοξων ενοριών επί Τουρκοκρατίας, τα Ορθόδοξα κοινόβια, οπού κατά τον Μ. Βασίλειο όλοι ζουν για τον ένα και ο ένας για όλους: «εις οι πολ¬λοί, και ο εις ου μόνος, άλλ εν πλείοσι» (Ασκητικοί Διατάξεις).

Βέβαια και στις περιπτώσεις αυτές δεν έλειψαν κάποιες παραφωνίες και παραστρατήματα. Η γενική όμως κατεύθυνσις ήταν σωστή. Το άλας βοηθούσε να μη σαπίση η κοινωνία. Γιατί «εάν το άλας μωρανθη, εν τίνι αλισθήσεται;» (Ματθ. ε' 13).

Ο ελληνορθόδοξος λαός μας, παρά τις αμαρτίες όλων μας και τις προσπάθειες πού καταβάλλονται συστηματικά να χωρισθή από τον Χριστό και την Εκκλησία Του, έχει ακόμη ρίζες χριστιανικές.

Χρέος όλων μας είναι, και ιδίως των Ποιμένων της Εκκλησίας μας, να εμπνεύσουμε σ' εμάς και τον λαό μας το πνεύμα της μετανοίας και επιστροφής στον Θεό των Πατέρων μας, για να μπορή ο Εμμανουήλ να είναι ανάμεσα μας, για να δίνη νόημα στην ζωή μας, Χαρά, Ειρήνη, Φως.

Τελειώνοντας τον ταπεινό αυτόν χαιρετισμό, θα ήθελα να υψώσω και εγώ την φωνή μου μαζί με την Αδελφότητα μας προς τους αξιότιμους πολιτικούς και άρχοντας μας, να αποτρέψουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελλώματος και έτσι να δώσουν άνεσι και χαρά σε εκατομμύρια Ορθοδόξων Ελλήνων πού αγωνιούν θεαρέστως για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί-νούμερα, να παραδώσουμε το πρόσωπο μας στον ηλεκτρονικό ολοκληρωτισμό. Ο Θεός έγινε άνθρωπος. Εμείς θα παραιτηθούμε από την αξία του ανθρωπίνου προσώπου μας; Μαζί με τον Ιονέσκου -στο γνωστό έργο του «Ρινόκεροι»- κραυγάζουμε και εμείς: «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ρινόκεροι (αριθμοί). Θα μείνουμε άνθρωποι».

Με αυτές τις σκέψεις Σάς απευθύνουμε την εν Χριστώ τεχθέντι αγάπη μας και τις ευχές μας για Χριστούγεννα, στα όποια θα συναντήσουμε και θα αναπαύσουμε στην ύπαρξί μας το θείον Βρέφος της Βηθλεέμ.

Ευλογημένα και Άγια Χριστούγεννα!

Αρχιμανδρίτης ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Καθηγούμενος Ιεράς Κοινοβιακής

Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel