Ζωηφόρος

Το «αδίστακτο πρόσωπο» της Τουρκίας,

Σύλληψη και απελευθέρωση

ευρωβουλευτών και Επισκόπου στα κατεχόμενα

***

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι ευρωβουλευτές και ο επίσκοπος από τα κατεχόμενα

Επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές οι τέσσερις ευρωβουλευτές και ο επίσκοπος Νεαπόλεως, που είχαν συλληφθεί από το κατοχικό καθεστώς.

Επέστρεψαν αργά απόψε στις ελεύθερες περιοχές οι επτά από τους εννέα συλληφθέντες το πρωί στην Αμμόχωστο από το κατοχικό καθεστώς. Πρόκειται για την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα, Αρτούρ Ζασάστα και την Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα.

Μαζί τους επέστρεψαν επίσης ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Σάββας, και η βοηθός του ευρωβουλευτή Βαλέσα, ο οποίος είναι γιος του ηγέτη της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα.

Όλοι μετέβησαν στα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν οι τρεις ξένοι ευρωβουλευτές την καταστροφή από τον τουρκικό στρατό της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων, εξακολουθούν να κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς και πιθανόν αύριο ή την Δευτέρα θα προσαχθούν σε «δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος με την κατηγορία ότι εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, η οποία από το 1974 είναι έρημη και ακατοίκητη και για το λόγο αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή τύπο ως «πόλη φάντασμα».

Ωστόσο, και οι δύο μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμόχωστου για προληπτικούς λόγους, γιατί αισθάνθηκαν αδιαθεσία. Θα διανυκτερεύσουν φρουρούμενοι από «αστυνομικούς» του καθεστώτος.

Ο κ. Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος είχε διαδεχθεί το 1993 τον Γλαύκο Κληρίδη στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, είναι αδελφός του ήρωα του αγώνα του 1955-56 των Ελληνοκυπρίων κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας.

Στον αστυνομικό σταθμό, όπου οδηγήθηκαν όλοι οι συλληφθέντες, τους επισκέφθηκε ο αρχηγός του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή βοήθεια στη δοκιμασία τους.

Σε δηλώσεις της απόψε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι συνελήφθησαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με την κατηγορία ότι οι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι αμέσως επέδειξε ενδιαφέρον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι στα κατεχόμενα μετέβη για βοήθεια και συμπαράσταση ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία κ. Τάσος Γεωργίου, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιαρουσλάβ Βαλέσα τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθησαν για να παρεμποδιστούν να δουν την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα.

Ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε ότι βίωσε το «σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο» της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και του παράνομου καθεστώτος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/03/2011_382602

***

Σύλληψη Επισκόπου Νεαπόλεως, Ιερέως και Ευρωβουλευτών

Το κατοχικό καθεστώς συνέλαβε σήμερα ευρωβουλευτές και ιερωμένους, οι οποίοι πήγαν στις κατεχόμενες περιοχές για να διαπιστώσουν την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η λεγόμενη αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος συνέλαβε την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα -γιο του ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα- και Αρτούρ Ζασάστα και τη Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, τον Κύπριο πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο και τον πατέρα Σάββα, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς και μία υπάλληλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαζί τους συνελήφθη και ο Λοϊζος Αυξεντίου, ο οποίος ως μέλος της Κίνησης Προσφύγων, είχε υποβάλει προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, η οποία οδήγησε και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επιστροφής της Αμμοχώστου.

Η σύλληψη έγινε στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε άγνωστο χώρο κράτησης, ενώ οι γυναίκες κρατούνται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η κ. Θεοχάρους δήλωσε σε δημοσιογράφο του ΡΙΚ, ότι η ομάδα μετέβη στα κατεχόμενα για να διαπιστώσει την καταστροφή εκκλησιών στο Ριζοκάρπασο και την περιοχή Μεσαορίας, την πεδιάδα μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι λεγόμενοι αστυνομικοί τους πήραν τις ταυτότητες χωρίς να τους δώσουν καμιά εξήγηση, ούτε γιατί τους συνέλαβαν ή που είχαν μεταφέρει τους άλλους άνδρες. Η τηλεφωνική συνομιλία της κ. Θεοχάρους, μέσω κινητού τηλεφώνου διακόπηκε απότομα.

Για την σύλληψη ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, άρχισε επαφές με το κατοχικό καθεστώς για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τις συλλήψεις

H κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει και καταγγέλλει τη σημερινή παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να συλλάβει επτά άτομα, τέσσερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ αυτών και την ευρωβουλευτή κα Ελένη Θεοχάρους, τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, ένα ιερέα και ένα ακόμη πρόσωπο.

«Αυτή η παράνομη ενέργεια, η οποία δείχνει τι σημαίνει κατοχή, υποσκάπτει και δυναμιτίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα για την άμεση απελευθέρωση των παρανόμως συλληφθέντων.

Νεότερη ενημέρωση - 17:09 (Αφέθηκαν ελευθέροι αλλά αρνούνται να αποχωρήσουν εάν δεν αφεθούν όλοι)

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι το κατοχικό καθεστώς άφησε ελεύθερους όλους τους Ευρωβουλευτές και τους άλλους συλληφθέντες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκτός από τον πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοίζο Αυξεντίου, τους οποίους κατηγορούν ότι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη.

Ωστόσο οι Ευρωβουλευτές αρνούνται να αποχωρήσουν από το χώρο κράτησής τους, επιμένοντας να αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη της ομάδας που είχε μεταβεί στα κατεχόμενα για να διερευνήσει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι η Κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, οι Πολωνοί Γιαρουσλάβ Βαλέσα, γιος του ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα και Αρτούρ Ζασάστα, η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο πατήρ Σάββας, ο οποίος εργάζεται σε θέματα θρησκευτικής κληρονομιάς και μία υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7504:silipsi-neapoleos&catid=13

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel