Logo
Print this page

Ο Μητροπολίτης Κονίστης για τα Καρναβάλια,

Ο Μητροπολίτης Κονίστης για τα Καρναβάλια

 

***

 

Ἐν Κονίτσῃ τῇ 23η Φεβρουαρίου 2011

 

Πρὸς τοὺς κατοίκους τῆς Κονίτσης

 

Ἀγαπητοὶ ἀδελφοί,

 

            Μὲ πολλὴ θλίψη πληροφορήθηκα ὅτι κάποιοι ἑτοιμάζουν καρναβαλικὲς ἐκδηλώσεις στὴν μικρή μας πόλη.

 

            Μὲ ἔθλιψε καὶ μὲ θλίβει ὄχι μόνο τὸ γεγονός, πὼς τὰ καρναβάλια εἶναι ἀπομεινάρια εἰδωλολατρικά, ἀλλὰ καὶ τὸ ὅτι σὲ καιρούς, ποὺ ἡ οἰκονομικὴ κρίση ἔχει πλήξει ὅλες τὶς κοινωνικὲς τάξεις καὶ ἐνῷ «παίζονται» θέματα ἐπιβιώσεως ὁλόκληρης τῆς ἀκριτικῆς μας Ἐπαρχίας, κάποιοι μοιάζουν νὰ ζοῦν σὲ ἄλλο πλανήτη !

 

            Ἐρωτῶ τοὺς ἁρμοδίους : Ποιὸς θὰ χορηγήσῃ τὰ χρηματικὰ ποσὰ ποὺ θὰ ἀπαιτήσουν οἱ καρναβαλικές - βακχικὲς ἐκδηλώσεις ;  Σὲ τέτοιους κρίσιμους καιροὺς ἐπιτρέπονται τέτοιου εἴδους σπατάλες καὶ ξεφαντώματα ; Νομίζω ὅτι εἶναι πλέον καιρὸς νὰ σοβαρευτοῦμε. Καὶ νὰ δοῦμε ὅλοι μαζὶ τὶ πρέπει νὰ πράξουμε γιὰ τὴν σωτηρία αὐτοῦ τοῦ τόπου ἀπὸ ὅσα καταλυτικὰ σχεδιάζει ἡ Πολιτεία.

 

            Διαφορετικά, θὰ εἴμαστε ἄξιοι τῆς τύχης μας. Καὶ γιὰ ὅσα τυχὸν δεινὰ θὰ ἐπακολουθήσουν θὰ φταῖμε ἀποκλειστικὰ ἐμεῖς.

 

            Ἐλπίζω νὰ ἀκούσετε τὴν ἀγωνιώδη φωνὴ τοῦ Ἐπισκόπου σας, ὁ ὁποῖος πάντοτε ἔχει σταθῆ στὸ πλευρό σας. Οἱ καιροὶ εἶναι κρίσιμοι. Στῶμεν καλῶς.

 

Διάπυρος πρὸς Χριστὸν εὐχέτης

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+  Ὁ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης  

Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

 

Πηγή: http://imdpk.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=187&Itemid=2

 

***

 

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως: Θα τα λέω και όποιος θέλει ας ακούει.

 

Πλήθος συζητήσεων έχουν δημιουργηθεί στον Εκκλησιαστικό χώρο από τις δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, σχετικά με τα Αποκριάτικα Καρναβάλια.

 

Αρκετοί κάνουν λόγο για «λάθος του Μητροπολίτη», να εκφράσει δημόσια  και επίσημα αυτή τη θέση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνο οι οποίοι υποστηρίζουν τον κ. Ανδρέα, λέγοντας πως «η Εκκλησία θα πρέπει να περιφρουρήσει τα του οίκου της», ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που ζούμε.

 

Από την μία πλευρά υπάρχει η άποψη ότι με τα τόσα προβλήματα που κυριαρχούν στην Ελληνική Κοινωνία, το θέμα των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι μείζονος σημασίας και δεν θα πρέπει να εστιάζει η Εκκλησία εκεί την προσοχή της. Εξάλλου αυτό πλέον έχει περάσει σαν «έθιμο» στο λαό μας και καλό θα είναι η Εκκλησία να κάνει υπομονή αυτή την μικρή περίοδο.

 

Από την άλλη, υπάρχει και επικρατεί η άποψη ότι παρά τα όσα γίνονται και συμβαίνουν με τα Καρναβάλια, η Εκκλησία «είναι υποχρεωμένη εκ της αποστολής της» να πει την αλήθεια στους πιστούς, συγχαίροντας και υποστηρίζοντας τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα ο οποίος έκανε λόγο «για παγανιστικά έθιμα».

 

Μάλιστα τονίζεται από μεγάλη μερίδα κληρικών – κυρίως παλαιοτέρων - πως η Εκκλησία θα πρέπει να έχει ενιαία γραμμή και βροντερή φωνή κατά όλων αυτών των φαινομένων. «Δεν φοβόμαστε τίποτα γιατί λέμε την αλήθεια», τονίζει χαρακτηριστικά ο π.Γ.Κ., Ιερέας που «μετράει»52 χρόνια Ιερατικής διακονίας στην Εκκλησία, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για «ακατήχητο λαό» που έχει ως συνέπεια όλα αυτά τα γεγονότα.

 

Από την  πλευρά του ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, φέρεται να μην έχει μετανιώσει καθόλου για το εγκύκλιο σημείωμα που εξέδωσε και να έχει δηλώσει: «Θα τα λέω και όποιος θέλει ακούει». Επίσης ο ίδιος υπεραμυνόμενος των απόψεών του φέρεται να υπογράμμισε το γεγονός πως οι άρχοντες «έρχονται και παρέρχονται», ενώ ο ίδιος όσο ζει θα είναι Επίσκοπος και θα λέει τη γνώμη του για όλα τα θέματα, ώστε να γίνεται το καλό.

 

Πηγή: http://www.anagrafes.com/diafora-nea/protoselido/1588-sizitiseis-gia-ta-karnavalia-me-aformi-tis-diloseis-tou-mitropolitou-dyinoupoleos-kandrea

 

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR