Ζωηφόρος

«Να επανέλθει ο Νικόδημος Γκατζιρούλης», του Κώστα Καντούνη,

«Να επανέλθει ο Νικόδημος Γκατζιρούλης»

του Κώστα Καντούνη

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τάσσεται υπέρ την αποκατάστασης

του έκπτωτου μητροπολίτη...

από την εφημερίδα «Απογευματινή»,

Διαστάσεις… κινήματος λαμβάνει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το αίτημα για την άρση της ακοινωνησίας από τον πρώην Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο, όπως υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Μιλώντας στην «Α», ο κ. Σεραφείμ αποκαλύπτει ότι, σήμερα, τουλάχιστον πενήντα Ιεράρχες τίθενται υπέρ της αποκατάστασης του κ. Νικόδημου και πως σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς - επικαλούμενος την κηδεία του πρώην Θεσσαλιώτιδος το 2007 και μια βάπτιση προ ημερών στις οποίες …προέστη ο κ. Νικόδημος- τονίζει πως η ακοινωνησία έχει αρθεί de facto, ενώ παίρνει σαφή θέση και στο ζήτημα της δρομολογούμενης διχοτόμησης της Μητρόπολης Αττικής.

«Θεωρώ ότι το επιτίμιο της ακοινωνησίας που επιβλήθηκε στον κ. Νικόδημο ήταν μια αντικανονική ενέργεια της Συνόδου. Έχω γνωστοποιήσει τη θέση μου και αυτή δεν είναι άλλη από το αίτημα να αρθεί η ακοινωνησία, να αρθεί η αδικία», αναφέρει αρχικά ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. «Είναι ενδεικτικό της διαφορετικής μεταχείρισης», εξηγεί ακολούθως «ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, τον οποίο τιμώ, είχε εκλεγεί με την “Αριστίνδην Σύνοδο” το 1968, όπως ακριβώς και ο κ. Νικόδημος. Η εκλογή του Νικόδημου, ωστόσο, από αυτή τη Σύνοδο ήταν και ο λόγος για τον οποίο κηρύχθηκε έκπτωτος το 1974».

«Πάνω από πενήντα Αρχιερείς ζητούν την άρση της ακοινωνησίας»

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς χαρακτηρίζει «ηθικό χρέος της Εκκλησίας να πάψει να έχει ισχύ το τραγικό μέτρο της ακοινωνησίας» και αναφορικά με την προσωπικότητα του πρώην Αττικής και Μεγαρίδος σημειώνει πως «είναι ένα πρόσωπο που έχει προσφέρει πάρα πολλά, με ευαισθησία ποιμαντική και… μεγάλο περιεχόμενο».

Προ μηνών ο κ. Σεραφείμ είχε συντάξει ένα κείμενο- αίτημα για την άρση της ακοινωνησίας ζητώντας από τα μέλη της Ιεραρχίας να το υπογράψουν. «Είναι γνωστή η θέση μου, όπως είναι γνωστό ότι μαζί με τον Άγιο Ζακύνθου και άλλους αδελφούς κάνουμε προσπάθειες για να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη. Είναι πάνω από πενήντα οι Αρχιερείς που έχουν την ίδια άποψη». Στη διευκρινιστική ερώτηση αν παράλληλα με την άρση της ακοινωνησίας ζητεί και την επαναφορά του Νικόδημου στο θρόνο της Αττικής, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ απάντησε: «Βεβαίως. Είναι και γηραιός Ιεράρχης. Δεν νομίζω να πληγεί κάποιος τόσο αν γίνει αυτό. Είναι θέμα ηθικό, θέμα δικαίωσης. Ίσως και να παραιτηθεί μετά από λίγο καιρό».

Όσον αφορά στη θέση του Αρχιεπισκόπου στο ζήτημα ο Πειραιώς υποστηρίζει πως «ο Μακαριώτατος ουσιαστικά έχει ήδη άρει την ακοινωνησία. Πρώτα ήταν η κοινωνία μεταξύ των το 2007 στην κηδεία του πρώην Θεσσαλιώτιδος στη Λιβαδειά όπου ως Θηβών έδωσε το ωμοφόριό του στον κ. Νικόδημο για να προστεί. Προ ημερών επίσης του δόθηκε άδεια να τελέσει βάπτιση του εγγονού του κ. Παπουτσιδάκη σε Μονή στην Πεντέλη που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή. Είναι ξεκάθαρη η θέση του Μακαριωτάτου» προσθέτει και… επαναλαμβάνει: «Η ακοινωνησία ήρθη de facto. Τώρα αναμένουμε να αρθεί και de jure (σ.σ. διά νόμου)». Ερωτηθείς πάντως για την επίσημη… διαρροή εκ της Αρχιεπισκοπής ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν γνώριζε για τη βάπτιση, δεν έδωσε άδεια» ο Μητροπολίτης Πειραιώς ήταν… σαφής: «Αυτά είναι αστειότητες, δεν είναι σοβαρά και δεν αξίζει να τα συζητούμε. Δε γίνεται να ιερουργεί κάποιος στην Επαρχία του και να μην το γνωρίζει. Αυτά εκτιμώ ότι “βγαίνουν” από ανθρώπους του περιβάλλοντός του, όχι από τον ίδιο».

Σχετικά με το περιοδικό «Ελεύθερη Πληροφόρηση» που εκδίδει επί σειρά ετών ο κ. Νικόδημος και μέσω του οποίου έχει εξαπολύσει επιθέσεις -και…«κάτω από τη ζώνη» όπως αρκετοί Μητροπολίτες λένε- σε αρκετούς Ιεράρχες ο κ. Σεραφείμ υποστηρίζει: «Όταν κάποιος είναι τόσο καιρό εκτός Εκκλησίας μπορεί να οδηγηθεί σε σκληρή αντίδραση. Έχει στραφεί και εναντίον μου με την καταπληκτική του γραφίδα σε κάποια έκδοσή του. Υπήρξε οξύς, ωστόσο προσωπικά θεωρώ ότι είναι δικαιολογημένος».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς εξέφρασε την άποψή του και για την προοπτική της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αττικής. «Η πρόταση για την κατάτμηση της Μητροπόλεως, που κατατέθηκε επί μακαριστού Χριστοδούλου, δεν έγινε λόγω κάποιου παρασκηνίου. Ούτε για να μπλοκαριστεί ο Νικόδημος ούτε για να… τακτοποιηθούν παραπάνω Αρχιερείς. Ο μόνος λόγος είναι το μέγεθος της Μητρόπολης. Είναι τεράστια, δυσποίμαντος Επαρχία, οκτακοσίων πενήντα χιλιάδων πιστών. Και ο λαός του Θεού στην Αττικής, τόσα χρόνια, έχει υποφέρει πολλά…».

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=186

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel