Ζωηφόρος

Συλλαλητήριο υπέρ του Πατριάρχη Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας

Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας προέστη της παρακλήσεως υπέρ της πίστεως, των βεβηλωθέντων ιερών κειμηλίων, της Εκκλησίας και του καλού της ονόματος

Ειδική παράκληση υπέρ της πίστεως, των βεβηλωθέντων ιερών κειμηλίων, της Εκκλησίας και του καλού της ονόματος πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έξω από το χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού την Κυριακή του Θωμά, στις 22 Απριλίου 2012.

 

Πριν την παράκληση μεταφέρθηκαν από το Ναό του Σωτήρος Χριστού και τοποθετήθηκαν σε ειδική θέση λάρνακα με τεμάχιο του Άραφου Χιτώνος του Κυρίου και του Αγίου Ήλου, καθώς και βεβηλωθέντα ιερά κειμήλια: Σταυρός Προσκυνήσεως από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου Νεβιννομύσκ της περιφέρειας Σταυρουπόλεως, εικόνες από τον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου Βελίκι Ουστιούγκ της περιφέρειας Βόλογντα και η εικόνα της Παναγίας Καζάν από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βελίκι Ουστιούγκ, πυροβολημένη τη δεκαετία ΄20 του περασμένου αιώνα.

Πραγματοποιήθηκε εν πομπή η περιφορά των ιερων κειμηλίων γύρω από το Ναό και εν συνεχεία ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος εκφώνησε ομιλία.

mosxa_diadilosi2

Ακολούθως ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας προέστη της παρακλήσεως πλαισιούμενος από το πλήθος Επισκόπων και εκατοντάδες κληρικών της Μόσχας και άλλων επαρχιών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας έχουν προσέλθει περισσότεροι από 65 χιλ. άνθρωποι από τη Μόσχα και την περιφέρεια της Μόσχας καθώς και τις πειφέρειες της Αγίας Πετρούπολης, Σμολένσκ, Καλούγας, Ιβάνοβο-Βοζνεσένσκ, Ριαζάν, Βλαδιμήρου, Τουλας, Γιαροσλάβλ, Νίζνυ Νοβγκοροντ, Πένζας, Τβερ, Μπέλγκοροντ, Βόλογκντα και Πιατιγκόρσκ.

Επίσης παρέστη ο κ. Α. Ζούκωφ, πρώτος αναπληρωτής του Προέδρου της Κάτω Βουλής και άλλοι επίσημοι, ο κ. Β. Λεγκοΐτνα, Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών, Ηγουμένες των σταυροπηγιακών Γυναικείων Ιερών Μονών.

Μετά το πέρας της παρκλήσεως ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος εκφώνησε μια σύντομη ομιλία:

«Σας συγχαίρω για το σωτήριο Πάσχα του Θεού. Έχουμε τελέσει αυτή την πανηγυρική παράκληση, την προσευχή προς τον Θεό, βλέποντας τις εικόνες στις οποίες έβαλαν τη σφραγίδα τους οι βέβηλοι, καθώς ευρισκόμαστε μπροστά στο μεγαλύτερο ιερό κειμήλιο της χριστιανοσύνης, δηλαδή τεμάχιο του Άραφου Χιτώνος και Ήλου του Κυρίου.

Αυτή είναι η ευλογία μου να μην συντηρηθούν ποτέ και υπό καμία συνθήκη αυτές οι εικόνες. Τα σημάδια που φέρουν να μας υπενθυμίζουν συνέχεια τον αόρατο πόλεμο, τον οποίο καλείται να κάνει κάθε χριστιανός πρωτίστως κατά του εαυτού του και κατά των αμαρτιών μας, εδραιώνοντας στον γύρω μας κόσμο ειρήνη και δικαιοσύνη του Θεού. Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη! Αμήν».

Κλείνοντας την καθολική προσευχή ο Πατριάρχης Κύριλλος κάλεσε τους πιστούς «εν ενί στόματι και μια καρδία» να πουν το «Σύμβολο της πίστεως». Η παράκληση μεταδόθηκε ζωντανα απο τον τηλεοπτικό δίαυλο «TV-Tsentr» με σχόλια του καθηγητή της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας κ. Α. Σβετοζάρσκυ καθώς και στις γιγαντοθόνες εγκατεστημένες μπροστά στο Ναό του Σωτήρος Χριστού.

Έψαλε η χορωδία της πόλεως Μόσχας υπό διεύθυνση του διακεκριμένου καλλιτέχνη της Ρωσίας κ. Α. Πουζακώφ.

Αυθημερόν παρακλήσεις υπέρ της πίστεως τελέσθηκαν σε όλους τους καθεδρικούς Ναούς των επαρχιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: http://www.mospat.ru/gr/2012/04/22/news62022/

***

mosxa_diadilosi3

Μόσχα: Λαοσύναξη χιλιάδων πιστών,

έπειτα από κάλεσμα του Πατριάρχη Κυρίλλου

Πολυπληθέστατη ήταν η συγκέντρωση πιστών μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Μόσχας, έπειτα από κάλεσμα του Πατριάρχη Κύριλλου Ι για στήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι αρχές της Μόσχας είπαν στο πρακτορείο RIA Novosti ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 65.000 άνθρωποι, αποδεχόμενοι το κάλεσμα του Ρώσου Πατριάρχη για προστασία της εκκλησίας τους έναντι καμπάνιας βλασφημίας της, όπως είπε ο ίδιος.

Ο Κύριλλος δεν παράλειψε να αναφερθεί στην «punk προσευχή» που οργάνωσε φεμινιστικό ροκ γκρουπ, μπροστά από το ναό, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μολονότι ο Πατριάρχης είχε σκανδαλίσει τους Ρώσους με το πανάκριβο Rolex του, στις αρχές Απριλίου, τώρα φαίνεται να τους έχει και πάλι με το μέρος του, με σκοπό να προσευχηθούν όλοι μαζί υπέρ των όσων η Εκκλησία τους εκπροσωπεί.

Λέγεται ότι το πλήθος του κόσμου μπορεί να συγκριθεί μόνον με αυτό που είχε βγει στους δρόμους, στις 4 Μαρτίου του 2012, για να πανηγυρίσει την νίκη Πούτιν στις φετινές εκλογές.

Ο Πατριάρχης τόνισε πως ουδεμία σχέση έχουν οι νυν επιθέσεις κατά της Εκκλησίας με εκείνες του παρελθόντος, κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρωσία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η φιλελεύθερη ιδεολογία είναι επικίνδυνη, επειδή παρουσιάζει «τη βλασφημία, την ιεροσυλία και τη χλεύη των ιερών και τον όσιων ως νόμιμη εκδήλωση των ανθρώπινων ελευθεριών και κάτι το οποίο πρέπει να προστατεύεται στις σύγχρονες κοινωνίες».

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι ιερείς κρατούσαν εικόνες οι οποίες είχαν υποστεί ζημιές στα χρόνια του Σοβιετικού καθεστώτος, αλλά και σε πρόσφατες επιθέσεις.

Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=192146

***

mosxa_diadilosi4

Συλλαλητήριο υπέρ του Πατριάρχη Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας

Μαζική διαδήλωση υπέρ του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου και της Ρωσικής Εκκλησίας, έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στη Μόσχα.

Εκατοντάδες μηχανές, αυτοκίνητα, ποδήλατα και πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μόσχας, τα οποία ήταν στολισμένα με μπαλόνια με τα αρχικά ΧΒ (Христос Воскресе -Χριστός Ανέστη).

Η πομπή σχημάτισε ουρά χιλιομέτρων, χωρίς όμως να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

"Πίστη, Εκκλησία, Πατρίδα" και "Για τον Πατριάρχη και την Εκκλησία", ήταν το σύνθημα των ειρηνικών διαδηλωτών.

"Πρέπει να υποστηρίξουμε την Εκκλησία, διότι δεν ανεχόμαστε μερικοί άθεοι να την πολεμούν", ανέφερε ο επικεφαλής της διαδήλωσης Α. Ζαλντοστάνοφ.

Ο πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν σχολιάζοντας την ενέργεια αυτή, μεταξύ άλλων δήλωσε: "Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων διοργάνωσαν αυτή την διαδήλωση, υπέρ της πίστεως και της αλήθειας του Θεού. Με τον τρόπο αυτό αντιστέκονται στο κύμα μίσους κατά της Εκκλησίας”.

Να αναφερθεί ότι το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν την καθολική προσευχή κατά των βεβηλώσεων των ναών και των ιερών χώρων λατρείας, που θα τελεστή στον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας και σε όλη την Ρωσία.

Νωρίτερα ο Πατριάρχης Μόσχας δήλωσε ότι "βιώνουμε μια ισχυρή αντιεκκλησιαστική τάση, όπως επιθέσεις σε ναούς, ψεύδη, συκοφαντίες, βεβηλώσεις και τέλος την περιβόητη υπόθεση με το συγκρότημα στον Καθεδρικό Ναό".

Πηγή: http://www.romfea.gr/epikairotita/12353-sillalitirio-iper-tou-patriarxi-mosxas

***

Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: ως επιθέσεις εναντίον τους και της Εκκλησίας

βλέπουν οι Ορθόδοξοι χριστιανοί τις επιθέσεις εναντίον του Πατριάρχη

Για την δέηση με σκοπό την προστασία της πίστεως, των βεβηλωθέντων ιερών κειμηλίων, της Εκκλησίας και του καλού της ονόματος, η οποία θα πραγματοποιήθεί στις 22 Απριλίου έξω από το Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού καθώς και έξω των άλλων Καθεδρικών Ναών των πόλεως της Ρωσίας, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» του τηλεοπτικού διάυλου «Ρωσία-24» ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Τα τελευταία έχουμε γινει αντιμέτωποι με τη μαζική ενημερωτική εκστρατεία, την οποία ώθησε η εκδηλωση μερικών προσώπων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Εν συνεχεία έχουν προβληθεί και άλλα θέματα», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας. Σύμφωνα με τον Ιεράρχη η σειρά των γεγονότων αυτών φέρει χαρακτήρα μιας προγραμματισμένης εκστρατείας.

Ακόμα ο Ιεράρχης σημείωσε ότι οι τελευταίες ημέρες απέδειξαν φανερά την αγάπη και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς την Εκκλησία. Μόνο στη Μόσχα περισσότεροι από ένα εκατομμύρια άνθρωποι προσήλθαν σε Ναούς για την ακολουθία της Αναστάσεως.

 

Ποια είναι ενδεχομένως η αντίδραση της Εκκλησίας κατά της εκστρατείας αυτής; Ερωτηθείς σχετικά ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας απάντησε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία αντεπίθεση, αλλά θα έλθουμε στο Ναό ενώ σε διάφορες πόλεις οι άνθρωποι θα έλθουν στους Καθεδρικούς τους Ναούς και όλοι μαζί θα προσευχηθούμε στον Κύριο για την ενδυνάμωση της πίστεως και της Εκκλησίας. Είναι οδυνηρές οι επιθέσεις αυτές για τον καθένα από μας, ακόμα περισσότερα σε περίπτωση εάν αφοράνε τον Αγιώτατο Πατριάρχη, ο οποίος είναι Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας, τον οποίο εξελέξαμε, και γι΄αυτό κάθε επίθεση εναντίον του τη βλέπουμε ως επίθεση εναντίον μας και της Εκκλησίας μας».

Όπως υπογράμμισε ο Ιεράρχης η δέηση θα τελεσθεί για την πλέον στενότερη συνοχή και για να νιώθουμε σιγουριά, για να μην κλονισθούν οι πιστοί μας».

Πηγή: http://www.mospat.ru/gr/2012/04/21/news61981/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel