Ζωηφόρος

Στο εδώλιο ο Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι για «προσβολή θρησκείας»

Αρνήθηκε τις κατηγορίες στη δίκη

Μετά τις Pussy Riot στη Ρωσία, την παράσταση Corpus Christi στην Αθήνα, άλλη μία υπόθεση με θρησκευτικό περιεχόμενο έρχεται στα δικαστήρια, αυτή τη φορά στην Τουρκία.

 

Ενώπιον δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη εμφανίστηκε ο Τούρκος διεθνούς φήμης πιανίστας Φαζίλ Σάι για την δίκη εναντίον του που αφορά τα προσβλητικά για το Ισλάμ σχόλια που έκανε στο Twitter τον περασμένο Απρίλιο.

Το κατηγορητήριο τον παρέπεμπε για πρόκληση μίσους και προσβολή θρησκευτικών αξιών. Η μέγιστη ποινή στην οποία μπορεί να καταδικαστεί είναι φυλάκιση 18 μηνών, αν και μάλλον θα υπάρχει αναστολή.

Προς αυτή την εξέλιξη έδειξαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμόδιου για τις σχέσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, που επέκρινε μεν την προσβολή των αξιών και της πίστης των άλλων, αλλά τα tweet είναι μέσα «στο δικαίωμα στη φλυαρία».

Στο δικαστήριο ο Σάι απέρριψε όσα του αποδίδονται και ζήτησε την απαλλαγή του.

Μέσα και έξω από την αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη αλληλεγγύης εκατοντάδες υποστηρικτές του.

Ο Σάι είχε ειρωνευτεί τον περασμένο Απρίλιο τον μουεζίνη που κάλεσε σε προσευχή η οποία είχε κρατήσει μόνο 22 δευτερόλεπτα. «Γιατί τόση βιασύνη; Περιμένει η ερωμένη ή το ρακί», έγραψε, εξοργίζοντας κάποιους για αυτήν την αναφορά στο (απαγορευμένο για το ισλάμ) αλκοολούχο ποτό.

Επρόκειτο για ποίημα του μεγάλου Πέρση ποιητή Ομάρ Χαγιάμ.

Λόγω των αντιδράσεων ο Σάι έκλεισε τον λογαριασμό του και λέει ότι θα μετακομίσει στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του δέχτηκε και απειλές για τη ζωή του.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Φεβρουαρίου. Το δικαστήριο έδωσε στον Σάι το δικαιώμα να μην εμφανιστεί λόγω των υποχρεώσεων σε κονσέρτα.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231218242

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel