Ζωηφόρος

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κουράκη

Κουράκης: Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να πληρώνουν τη μισθοδοσία ιερέων!!!

 

Την κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος και την επιβολή φόρου υπέρ της Εκκλησίας που θα επιβάλλεται μόνο στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε αναλυτικά προτάσεις για διάλογο αναφορικά με την Εκκλησία και την αντιμετώπισή της από το κράτος.

Δύο από τις προτάσεις είναι οι εκκλησίες και οι ενορίες να μετατραπούν σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά και να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος.

Εκτός από το γεγονός πως πρόκειται για μια εξόχως νεοφιλελεύθερη άποψη (νέοι φόροι για τον απλό λαό κύριε Κουράκη;) η λογική να πληρώνουν μόνο οι χριστιανοί τους χριστιανούς ξεφεύγει από το πλαίσιο λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας που θέλει να ανήκει στην Ευρώπη.

Με την ίδια παράλογη σκέψη θα πρέπει και τους μισθούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να τους πληρώνουν μόνο τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!!!

Ας σοβαρευτούμε κύριοι….

Ανακοίνωση της ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, για την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους δηλώνουν Χριστιανοί, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, χτύπησαν ξανά. Οι δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό! Γιατί:

Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου, προφανώς για το σύνολο του πληθυσμού, μια που  οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη χώρα μας ξεπερνούν το 90%. Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το ύψος του ειδικού φόρου και τον τρόπο καταβολής του.

Δεύτερον, ζητά την φορολόγηση  των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους, θέση που θυμίζει τα πιο σκληρά χρόνια των απολυταρχικών, σταλινικών καθεστώτων,  όπου διώκονταν οι πιστοί, ή την Τουρκοκρατία, όπου και διώκονταν αλλά και φορολογούνταν κατ’ αποκλειστικότητα μόνον οι Χριστιανοί.

Τρίτον, είναι προφανές ότι κινείται εκτός των ορίων του Συντάγματος, αφού διαχωρίζει τους Έλληνες ανάλογα με την πίστη τους.

Τέταρτον, έστω με καθυστέρηση πολλών ετών, και με λάθος τρόπο, ανατρέπει την απόλυτη θέση του κόμματός του κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, αφού το θρήσκευμα θα είναι προσδιοριστικό χαρακτηριστικό για την φορολόγηση των πολιτών.

Περιμένουμε άμεσα από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το βασικότερο: Σε περίπτωση που οι χριστιανοί δεν πληρώσουν τον “ειδικό φόρο ΣΥΡΙΖΑ”, τι ποινή θα τους επιβάλει ο ίδιος; Επιτίμιο, αφορισμό ή κατάσχεση περιουσίας;».

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/01/27/201310/

Ένα από τα σχόλια που αναρτήθηκαν στο παραπάνω άρθρο του antinews.gr :

Ο Κουράκης απλά αντιγράφει τη γερμανική πρακτική όντας τελείως άσχετος. Η μισθοδοσία των κληρικών δεν έχει να κάνει με το διαχωρισμό ή μή Εκκλησίας και Κράτους, αλλά βασίζεται σε νόμο / συμφωνία του Κράτους με την Εκκλησία σύμφωνα με τον οποίο η Εκκλησία παραχώρησε (πρακτικά το κράτος δήμευσε) τεράστιες εκτάσεις εκκλησιαστικής περιουσίας (πέρα από όση η Εκκλησία οικειοθελώς είχε προσφέρει το 1922 αλλά και παλαιότερα). Η Ιερά Σύνοδος έθεσε το θέμα επιβίωσης των κληρικών της και το κράτος δεσμεύθηκε να αναλάβει αυτήν την υποχρέωση.

Άρα: ΑΝ γίνει αυτό που λέει ο Κουράκης, η σύμβασις λύεται, και η Εκκλησία μπορεί να διεκδικήσει ΑΜΥΘΗΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΚΙΣΜΕΝΑ και ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΕΝΑ από το 1952 έως σήμερα και μόνο το κράτος δεν συμφέρει να το κάνει αυτό.

Ο κ. Κουράκης αν δεν το γνωρίζει αυτό θα πρέπει να είναι πιο διαβασμένος πριν διατυπώσει άποψη και αν το γνωρίζει απλά λαϊκίζει…

***

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα για τον... χριστιανικό φόρο

Νέα σύγκρουση ξέσπασε την Κυριακή με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκη που ανέδειξε η ΝΔ, περί επιβολής φόρου σε όσους προαιρετικά δηλώσουν χριστιανοί ορθόδοξοι, ώστε μέσω αυτού να πληρώνονται οι ιερείς, και αφού προηγηθεί ο διαχωρισμούς Κρατους και Εκκλησίας.

Τη σχετική πρόταση έθεσε προς συζήτηση ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο με θέμα "Εκκλησίακαι Αριστερά" που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, λέγοντας:

Πρόταση Κουράκη [27/01]

"Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Είναι προφανές ότι, όταν ζητούμε τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, δεν νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία. Θα έλεγα ότι εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην εκκλησία. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου".

Αυτη η εναλλακτική πρόταση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΔ που παραθέτει σε ανακοίνωσή της το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Κουράκη και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να επιβάλει νέους φόρους, ενώ ταυτόχρονα με την προταση αυτη διαχωρίζονται -όπως αναφέρεται- οι Έλληνες, ανάλογα με το θρήσκευμά τους.

"Οι χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, χτύπησαν ξανά. Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την φορολόγηση όσων δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό" σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει: "Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πιο δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό, ζητά την επιβολή νέου ειδικού φόρου, προφανώς για το σύνολο του πληθυσμού, μια που οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι στη χώρα μας ξεπερνούν το 90%. Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το ύψος του ειδικού φόρου και τον τρόπο καταβολής του".

Η Κουμουνδούρου απαντά ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και σημειώνει ότι όλα όσα αναφέρεί η ΝΔ μόνο αφελή θα μπορούσαν να τα ισχυριστούν, ενώ ο ίδιος ο κ.Κουράκης υποστηρίζει ότι κατέθεσε μια προσωπική εναλλακτική πρόταση προς συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου.

"Είναι αστείο να δηλώνει η ΝΔ σε δελτίο Τύπου ότι η ανωτέρω θέση συνιστά επιπλέον φορολόγηση των Χριστιανών Ορθοδόξων και ότι τάχα αυτή η φορολόγηση συνιστά διωγμό των πιστών. Μιλάμε για χρήματα που ούτως ή άλλως συνεισφέρουν οι πολίτες μέσω της φορολογίας, απλώς αλλάζει ο τρόπος είσπραξής τους, αναλόγως των θρησκευτικών πεποιθήσεις των πολιτών" σημειώνει ο κ. Κουράκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η όποια λύση για τη μισθοδοσία του κλήρου "θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με την διοίκηση της εκκλησίας και με το σύνολο της κοινωνίας", τονίζει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη μισθοδοσία του κλήρου, ανεξάρτητα από τη λύση που θα προκριθεί", ενώ σημειώνει πως "είναι αυτονόητο ότι στα πλαίσια της διαδικασίας διαχωρισμού Εκκλησίας από το Κράτος θα πρέπει να θεσμοθετηθεί μια διαδικασία χρονικής μετάβασης από το υπάρχον νομικό καθεστώς στο νέο".

"Οι κατά κανόνα φτωχές οικογένειες των ιερωμένων της Ελλάδας, που μαζί με τον υπόλοιπο λαό βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση εξαιτίας των περικοπών της συγκυβέρνησης, δεν κινδυνεύουν από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τις μνημονιακές πολιτικές που προωθεί και εφαρμόζει η ΝΔ με τους κομματικούς συνεταίρους της" καταλήγει ο κ. Κουράκης.

Η πρόταση του τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που σημειώνουν ότι ο κ. Κουράκης "υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα", καταδικάζουν "αυτή την αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια και παντελή έλλειψη κατανόησης του άρρηκτου δεσμού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας" και τονίζουν ότι στηρίζουν "την Εκκλησία μας τόσο ισχυρά, όσο και εκείνη στηρίζει σήμερα την κοινωνία".

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63773148

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel