Ζωηφόρος

Ορθόδοξο μάθημα Θρησκευτικών για 10.500 μαθητές της Αυστρίας

Τη σημαντική παρουσία των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία, όπου ο αριθμός τους ανέρχεται στις 500.000

και αποτελούν τη δεύτερη θρησκευτική κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), επισημαίνει ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας - Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, με την ευκαιρία της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Επισκόπων στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Στην Αυστρία, όπως αναφέρει, υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, οι οποίες εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο και είχε ιδρυθεί το 2010 από τον προκάτοχό του, μακαριστό Μητροπολίτη Αυστρίας - Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κύριο Μιχαήλ.

Της Συνέλευσης, με την οποία «πνέει πλέον ένας νέος άνεμος στις διοορθόδοξες σχέσεις», προεδρεύει ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως συμβαίνει παντού στις Συνελεύσεις των Ορθοδόξων Επισκόπων, στη βάση της απόφασης που είχε ληφθεί από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στο Σαμπεζί της Γενεύης το 2009.

Ως ιδιαίτερα σημαντικές θεωρεί ο Μητροπολίτης Αρσένιος τις δύο νέες πρωτοβουλίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστρία, αφενός την έκδοση της «Ορθόδοξης Εφημερίδας» και αφετέρου την παρουσία της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Επισκόπων στο διαδίκτυο, με την προχθεσινή έναρξη της λειτουργίας της ιστοσελίδας της.

Μέσα από την ιστοσελίδα, που παρουσιάστηκε στα Μέσα Ενημέρωσης πριν από την προχθεσινή έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης, παρέχεται πλήθος πληροφοριών για τις επτά δικαιοδοσίες των ορθoδόξων Εκκλησιών στην Αυστρία. Οι πληροφορίες αφορούν όλες τις ενορίες, το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στα αυστριακά σχολεία, την πνευματική διακονία των φυλακών, των νοσοκομείων, της νεότητας και του στρατού, ενώ περιλαμβάνονται επίσης ειδήσεις για την καθημερινότητα των ορθοδόξων ενοριών ανά τη χώρα.

Σε σχέση με το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών, ο μητροπολίτης Αρσένιος επισημαίνει πως το παρακολουθούν σήμερα συνολικά 10.500 μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, διδάσκεται από 80 δασκάλους, οι οποίοι διορίζονται από τον ίδιο ως αρμόδια και ανώτατη αρχή, ενώ υπάρχει ένας συντονιστής που συντονίζει και επιβλέπει το έργο των εκπαιδευτικών.

Το μάθημα γίνεται στη γερμανική γλώσσα και στα λίγα χρόνια από την καθιέρωσή του καταβάλλεται προσπάθεια για τον καλύτερο συντονισμό και την κατάρτιση περισσότερων εκπαιδευτικών για να υπάρξει η δυνατότητα προσφοράς του μαθήματος σε σχολεία σε όλη την Αυστρία, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Αρσένιο, το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών συνιστά ένα δικαίωμα που προσφέρει η αυστριακή πολιτεία, ώστε τα παιδιά των ορθοδόξων Χριστιανών να διδάσκονται σύμφωνα με τα ήθη, τα έθιμα και κυρίως την πίστη και τις παραδόσεις τους.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, συμπληρώνει, γιατί τη στιγμή που σε χώρες ορθόδοξες συζητείται η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, στην Αυστρία, μια κατεξοχήν ρωμαιοκαθολική χώρα, υπάρχει σεβασμός της ιδιαιτερότητας του άλλου και προσφέρεται αυτή η δυνατότητα διδασκαλίας των Ορθοδόξων Θρησκευτικών.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=173507

Και από: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/03/10500.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel