Ζωηφόρος

Γαλλία: Κοινωνικός αλλά και πολιτικός διχασμός από τους γάμους ομοφυλόφιλων

Vive les marie(e)s

Νόμος του γαλλικού κράτους οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών

 

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ του νόμου που επιτρέπει του γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις διογκούμενες το τελευταίο διάστημα διαδηλώσεις κατά του νόμου.

Ο νόμος πέρασε με 331 ψήφους υπέρ και 225 ψήφους κατά, χάρη στις ψήφους των Σοσιαλιστών που έχουν τη πλειοψηφία.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231245547

***

Γαλλία: Κοινωνικός αλλά και πολιτικός διχασμός από τους γάμους ομοφυλόφιλων

Η αμφιλεγόμενη νομοθεσία για την έγκριση του δικαιώματος γάμου και υιοθεσίας για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ψηφίστηκε στη Γαλλία στις 23 Απριλίου, με ψήφους 331-προς 225, στο Κοινοβούλιο που ελέγχει η αριστερά. Όμως, οι διαμαρτυρίες που προκάλεσε τους τελευταίους μήνες δεν είναι πιθανό να εξασθενίσουν σύντομα. Καθώς οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης της Γαλλίας υπόσχονται να εξαπολύσουν νομικές προκλήσεις για να εμποδίσουν την εφαρμογή του νόμου, οι ηγέτες των καλά οργανωμένων και ηχηρών υπερασπιστών του μέτρου θα συνεχίσουν να το καταγγέλλουν ως μια επίθεση στο γάμο και την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας.

«Αύρα χαράς» από τους γάμους γκέι

Η γαλλική Κάτω Βουλή, την Τρίτη πέρασε το αποκαλούμενο νομοσχέδιο Γάμος για όλους, το οποίο ανοίγει το δικαίωμα γάμου και υιοθεσίας σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, με τα ίδια δικαιώματα που έχουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η  ψήφος αυτή- η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό διαχωρισμένη σε αριστερά και δεξιά- καθιστά τη Γαλλία το ένατο μέλος της ΕΕ και την 14η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλόφιλων. Οι αντίπαλοι επέκριναν τη νομοθεσία – η οποία ήταν μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ – υποστηρίζοντας ότι παραμορφώνει τον ορισμό του γάμου και θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά, επιτρέποντας σε ζευγάρια γκέι και λεσβιών να υιοθετήσουν. Η γαλλική κοινή γνώμη ήταν μοιρασμένη: δημοσκοπήσεις έχουν δείξει σταθερά ότι γύρω στο 60% των ατόμων είναι υπέρ της νομιμοποίησης των γκέι γάμων, με μια μικρή πλειοψηφία να είναι αντίθετη με τα δικαιώματα που συνοδεύουν αυτή τη μεταρρύθμιση.

Πράγματι, δεδομένης της φιλελεύθερης ζωής στη Γαλλία, κάποιοι αναλυτές θεώρησαν ειρωνεία ότι τους πήρε τόσο καιρό και χρειάστηκαν τόσοι αγώνες για να νομιμοποιήσουν τους γάμους ομοφυλόφιλων, τους οποίους οι αγγλοσαξωνικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προωθούν με έντονους ρυθμούς.

«Είναι ένας γενναιόδωρος νόμος και ένας νόμος ισότητας», είπε η συνεπαρμένη σοσιαλίστρια υπουργός Δικαιοσύνης και συντάκτρια του νόμου, Κριστιάν Τομπιρά. «Πιστεύουμε ότι οι πρώτοι γάμοι (που αναμένονται τον Ιούνιο) θα είναι όμορφοι και ότι θα φέρουν μια αύρα χαράς και ότι εκείνοι που είναι αντίθετοι σήμερα σίγουρα θα το ξεπεράσουν με την ευτυχία των νεόνυμφων και των οικογενειών τους».

Έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις

Αυτό είναι μια ωραία σκέψη, αλλά οι βαθιές αντιθέσεις που ξέσπασαν και εξαπλώθηκαν σε όλη τη Γαλλία από όταν ο Γάμος για Όλους εισήχθη το Νοέμβριο, δεν θα σταματήσουν γρήγορα. Πολιτικά συντηρητικοί, κοινωνικά παραδοσιακοί και τα μέλη όλων των κύριων θρησκευτικών οργανώσεων της Γαλλίας έχουν εκφράσει έντονα την εχθρότητά τους σε ένα μέτρο που βλέπουν ως παραμόρφωση του θεσμού του γάμου και της οικογένειας. Στις συλλογικές διαμαρτυρίες τους, οι αντίπαλοι της νομοθεσίας οργάνωσαν πολυάριθμες διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία και συγκέντρωσαν έως και 800.000 άτομα κατά τη διάρκεια μιας από τις τέσσερις πορείες στο Παρίσι. Οι ηγέτες προειδοποιούν ότι δεν θα διαλύσουν το κίνημα, ούτε θα  μετριάσουν την πίεση στους πολιτικούς ηγέτες μέχρι να ακυρωθεί ο νόμος.

Το μέγεθος και η μαχητικότητα της αντιπολίτευσης στο θέμα φαίνεται να αυξάνεται. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι εξτρεμιστικά στοιχεία από τη γαλλική ακροδεξιά μπορεί επίσης να ενταχθούν στο κίνημα. Μικρές ομάδες διαδηλωτών φώναζαν ανοιχτά ομοφοβικά συνθήματα κατά τις τελευταίες πορείες Παρίσι, όπου επίσης σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Άγριες επιθέσεις σε γκέι άνδρες σημειώθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι, τη Λιλ, τη Μπορντό και τη Νίκαια, ανάμεσα σε υποστηρικτές και μη του Γάμου για Όλους. Οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ομοφοβικό συναίσθημα ή πρόθεση πίσω από την εκστρατεία τους, και έχουν καταγγείλει τις πρόσφατες προσβολές και επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους και λεσβίες σε όλη τη Γαλλία. Δεν είναι όμως τόσο απολογητικοί για τους τρόπους που οι αντίπαλοι των γάμων ομοφυλόφιλων έχουν βάλει στο στόχαστρο πολιτικούς και οι ειδήμονες που προώθησαν τη μεταρρύθμιση σε νόμο.

Η διαμάχη για το νόμο είναι μια πολιτική πρόκληση. Αν και σχεδόν όλοι οι αριστεροί βουλευτές υποστήριξαν την κοινωνική μεταρρύθμιση του Ολάντ, το μέτρο διάσπασε την κεντρώα Ένωση των Δημοκρατικών και των Ανεξαρτήτων, σε εκ διαμέτρου αντίθετα στρατόπεδα ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν και όσους απορρίπτουν το νομοσχέδιο. Εν τω μεταξύ, πολλά μέλη της συντηρητικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ψήφισαν κατά του κειμένου. Οι περισσότεροι από αυτούς του UMP – πολλοί νεότερα στελέχη του κόμματος που υπηρέτησαν σε υπουργεία επί Νικολά Σαρκοζί – είχαν εκφράσει στο παρελθόν την  προσωπική τους στήριξη στη μεταρρύθμιση, ακόμη και αν η πολιτική τους εμπόδισε να ψηφίσουν υπέρ. Έξι βουλευτές του UMP στήριξαν το νομοσχέδιο.

Αλλά η κοινή αντίθεση στο Γάμο για Όλους έκανε αρκετούς επισήμους του UMP να συμβαδίσουν μαζί με τους βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Παρίσι, στις 21 Απριλίου. Αυτό έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού ανάμεσα στους μετριοπαθείς συντηρητικούς  που δεν θέλουν σχέση με την τοξική ακροδεξιά – ένα προηγούμενο που κάποιοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει τελικά σε έναν συνασπισμό όσων εγκαταλείψουν το UMP και αναζητήσουν θέσεις στο FN. Αυτές οι προσδοκίες δείχνουν ότι, μπορεί ο Γάμος για Όλους να δημιουργεί τη νομική δυνατότητα για ευδαιμονία στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά μόλις άρχισαν να προκαλεί σοβαρές εσωτερικές αναταραχές σε ορισμένες πολιτικές οικογένειες της Γαλλίας.

πηγή:http://world.time.com/2013/04/23/france-legalizes-same-sex-marriage/

πηγή: http://www.antinews.gr/2013/04/25/213885/

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel