Ζωηφόρος

Αυξάνονται οι αμερικανοί τζιχαντιστές;

Οι ύποπτοι για τους βομβαρδισμούς στον Μαραθώνιο της Βοστόνης φαίνεται να είναι οι τελευταίοι αμερικανοί τζιχαντιστές που είναι υπεύθυνοι για μια σειρά συνωμοσιών και επιθέσεων.

Αλλά οι τάξεις τους μειώνονται, λένε κάποιοι ειδικοί. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε την ριζοσπαστικοποίηση του Ταμερλάν και του Τζοχάρ, οι οποίοι μοιράζονταν ένα διαμέρισμα στο Cambridge της Μασαχουσέτης –και έγιναν από νεαροί μετανάστες φερόμενοι βομβιστές, πρόθυμοι να σπείρουν την καταστροφή στην υιοθετημένη πατρίδα τους – δεν είναι ακόμη γνωστό, σχολιάζει ο Mark Clayton στο Christian Science Monitor.

Έμπνευση από το «Inspire»

Συγγενείς και φίλοι περιγράφουν μια αλλαγή του Ταμερλάν που άρχισε γύρω στο 2009, όταν ξαφνικά «βυθίστηκε» στο Ισλάμ και πέταξε την καριέρα του μποξέρ. Αλλά ακόμη και πριν αποχωρήσει από το άθλημα, ο ίδιος είπε ότι δεν είχε Αμερικανούς φίλους και ότι δεν τους καταλάβαινε.

Από την πλευρά του, ο Τζοχάρ είπε στις Αρχές από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο ότι μαζί με τον αδελφό του διάβαζαν «Inspire», ένα online περιοδικό που δημοσιεύεται από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Αν είναι έτσι, τα δύο αδέρφια δεν θα είναι οι πρώτοι Αμερικανοί που εμπνέονται και λαμβάνουν επιχειρησιακές συμβουλές από το περιοδικό της Τζιχάντ (το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2010) για το πώς να προκαλέσουν χάος.

Αλλά για ποιο σαφείς απαντήσεις σχετικά με το γιατί τα αδέλφια στράφηκαν προς τη βία, οι μυστικές υπηρεσίες αναλύουν ακόμη το υπόβαθρο των υπόπτων, το FaceBook, πληροφορίες για τη μετανάστευση, διασυνδέσεις από τα ταξίδια τους, καθώς και βιογραφικά στοιχεία. Ποιον, για παράδειγμα, συνάντησε ο Ταμερλάν στη διάρκεια του ταξιδιού του περασμένου έτους στο Νταγκεστάν, μια δημοκρατία στη νότια Ρωσία που συνορεύει με την Τσετσενία;

Αυτό που φαίνεται να είναι σαφέστερο, όμως, είναι ότι η βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 280, ταιριάζει στο πορτρέτο της εγχώριας τζιχάντ, που υπάρχει στο εσωτερικό της Αμερικής κατά την τελευταία δεκαετία.

Υπήρξαν 63 εγχώριες βίαιες υποθέσεις ή επιθέσεις που σχετίζονται με τη τζιχάντ στις Ηνωμένες Πολιτείες από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όπως ανέφερε τον Ιανουάριο η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου (CRS). Τα δύο τρίτα από αυτές – 40 δολοπλοκίες και δύο επιθέσεις- αποκαλύφθηκαν ή σημειώθηκαν μεταξύ του Απριλίου του 2009 και του Δεκεμβρίου του 2012. «Οι περισσότερες από τις δολοπλοκίες της περιόδου 2009-2012 αντικατοπτρίζουν κατά πάσα πιθανότητα μια τάση στην τρομοκρατική δραστηριότητα της τζιχάντ που είναι μακριά από τα σχέδια των μελών του πυρήνα σημαντικών κεντρικών τρομοκρατικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα» ανέφερε η CRS. «Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να πω πόσο βιώσιμη είναι αυτή η αύξηση. Ανεξάρτητα από αυτό, η εμφανής άνοδος τέτοιων δραστηριοτήτων μετά από το 2009 δείχνει ότι οι ιδεολογίες που υποστηρίζει η βίαιη τζιχάντ συνεχίζουν να επηρεάζουν κάποιες Αμερικανούς -ακόμη και αν είναι μια μικρή μειοψηφία».

Επικίνδυνη ανάκαμψη ή προσωρινή απειλή;

Αλλά υπάρχει μία σοβαρή διαφωνία σχετικά με την αύξηση της δραστηριότητα της τζιχάντ που καλλιεργήθηκε εντός των ΗΠΑ. Είναι οι Τσαρνάγεφ μέρος μιας επικίνδυνης ανάκαμψης στην ντόπια αμερικανική τζιχάντ από το 2009 – ή η σπάνια εξαίρεση σε μια κατά πολύ μειωμένη, απειλή που υποχωρεί γρήγορα;

«Οι συνθήκες στην υπόθεση της Βοστόνης είναι λίγο διαφορετικές, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενισχύει το συνολικό σχέδιο, την αύξηση που έχουμε δει από το 2009», λέει ο Jarret Brachman, συγγραφέας του «Παγκόσμιος τζιχαντισμός» και πρώην διευθυντής της έρευνας στο Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο West Point. «Υπάρχει αυξανόμενη σιωπή από την ανώτερη ηγεσία της Αλ Κάιντα, αλλά και μια εξέλιξη προς την εξωτερική ανάθεση των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στη βάση». Όμως, εάν ο αριθμός των κατηγοριών, των δολοπλοκιών που δεν αποκαλύφθηκαν και των πραγματικών επιθέσεων αυξήθηκε από το 2009, άλλοι ερευνητές λένε ότι ένα άλλο στατιστικό στοιχείο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εγχώριες τρομοκρατικές συνωμοσίες, λέει μια διαφορετική ιστορία. «Ασφαλώς συμφωνώ ότι υπήρξε μεγάλη άνοδος την περίοδο 2009- 2010, αλλά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μουσουλμανική-αμερικανική τρομοκρατία μειώνεται», λέει ο David Schanzer, διευθυντής του Triangle Center of Terrorism and Homeland Security στο Durham «Βλέπουμε ότι η εγχώρια τρομοκρατία της τζιχάντ υποχωρεί περαιτέρω. Τα γεγονότα είναι ότι έχουμε δει μια πτώση τα τελευταία τρία χρόνια».

Εξετάζοντας τον αριθμό των ατόμων που συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, και όχι μόνο τον αριθμό των συνωμοσιών στις οποίες εμπλέκονται, καθίσταται σαφές ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στον εγχώριο τζιχαντισμό μειώνεται, υποστηρίζουν ειδικοί.

Περισσότερα τα θύματα της πολιτικής βίας

Δεκατέσσερις Μουσουλμάνοι-Αμερικανοί κατηγορήθηκαν για τρομοκρατικές συνωμοσίες το 2012, μια πτώση κατά 21 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μια μελέτη του Triangle Center από τον Φεβρουάριο. Ο αριθμός των συνωμοσιών, επίσης, μειώθηκε από 18 το 2011, σε 9 το 2012. «Ο διευθυντής του FBI το 2003 κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν εκατοντάδες τρομοκρατικές επιθέσεις σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα και σχολεία», λέει ο Charles Kurzman, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης του  Triangle Center. «Ευτυχώς δεν έχουμε δει πουθενά το μεγάλο μέγεθος της τρομοκρατικής βίας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλή αστυνόμευση που έχει αναστείλει κάποιες συνωμοσίες» είπε. «Όμως, η μείωση πρέπει επίσης να συμβαίνει επειδή οι Αμερικανοί Μουσουλμάνοι έχουν αντιταχθεί στις εκκλήσεις για βίαιη δράση και μοιράζονται περισσότερες αξίες με τους Αμερικανούς γείτονές τους από τα επαναστατικά κινήματα στο εξωτερικό».

Από τις 9/11 και με εξαίρεση τη βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο, η  μουσουλμανική-αμερικανική τρομοκρατία έχει αφήσει 33 νεκρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη μελέτη ο Δρ Kurzman. Κατά την ίδια περίοδο, περισσότερες από 180.000 δολοφονίες διαπράχθηκαν στις ΗΠΑ – με πάνω από 200 Αμερικανούς να έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της πολιτικής βίας από οπαδούς της λευκής υπεροχής και άλλες ομάδες της ακροδεξιάς, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Αναλυτικά, ο όγκος της εγχώριας τρομοκρατικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος το 1970 από ό,τι είναι σήμερα, με 60-70 τρομοκρατικές ενέργειες, κυρίως βομβιστικές επιθέσεις, να συμβαίνουν στο έδαφος των ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη του RAND από το 2010. Στην εννεαετή περίοδο 1970 – 1978, 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις, πέντε φορές περισσότεροι από όσους σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές τρομοκράτες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα εννέα έτη μετά την 11/9, γράφει ο Brian Jenkins, συγγραφέας της μελέτης.

Ακόμα, άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση της περιόδου 2009-2010 σε υποθέσεις εγχώριου τζιχαντισμού και η συνολική αύξηση από τότε αντανακλούν περισσότερο τις πολιτικές των ομοσπονδιακών ερευνητών. Η απειλή της τρομοκρατικής βίας μεγάλης κλίμακας «έχει ωθήσει την επιβολή του νόμου προς την πρόληψη παρά προς την ποινική δίωξη μετά το συμβάν – ή, όπως ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας το έθεσε, στο ‘σταμάτημα πριν την έκρηξη’, που σημαίνει ότι διακόπηκαν οι εκρήξεις ή οι επιθέσεις προτού συμβούν» γράφει ο Jenkins.

Εστιάζουν στο Διαδίκτυο

Τέτοιες πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα «φουσκωμένους» αριθμούς, που μπορεί να προκαλέσουν στους Αμερικανούς τον φόβο της απειλής από την εγχώρια τζιχάντ – και να αποσπάσουν την προσοχή από τη βοήθεια που θα μπορούσε να έχουν για τη σύλληψη παρόμοιων με τους αδελφούς Τσαρνάγεφ δραστών, λένε κάποιοι εμπειρογνώμονες. «Αυτοί οι αριθμοί συλλήψεων είναι ήπιοι» λέει ο Marc Sageman, ένας ανεξάρτητος ερευνητής της αντιτρομοκρατικής και πρώην αξιωματικός στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. «Δεν εξετάζουν κατά πόσον οι επιθέσεις θα είχαν συμβεί χωρίς τη συμμετοχή του FBI σε πολλές  από αυτές, όπως στις επιχειρήσεις σύλληψης». Μια αλλαγή στην ομοσπονδιακή στρατηγική, που άρχισε γύρω στο 2009, οδήγησε στο να εστιάσουν σε όσους εμπλέκονται σε online συζητήσεις σχετικά με επιθέσεις κατά της ΗΠΑ, λέει.

Άλλοι ειδικοί είναι λιγότερο βέβαιοι. Διαδικτυακά φόρουμ, ιστοσελίδες, chat rooms, και άλλα online μέσα διάδοσης των μηνυμάτων της Αλ Κάιντα – ειδικά το online περιοδικό «Inspire» που περιελάμβανε κάποτε ένα άρθρο με τίτλο «Πώς να φτιάξετε μια βόμβα στην κουζίνα της μητέρας σας» – αποδεικνύεται ότι είναι ισχυρά μέσα για την καλλιέργεια τζιχαντιστών, λένε. 

Ο Δρ Brachman ανησυχεί ότι ο Μαραθώνιος της Βοστόνης είναι μόνο μία ένδειξη ότι η Αλ Κάιντα, η οποία έχει προσπαθήσει πολύ να κάνει τους νέους μουσουλμάνους της Δύσης να πιστέψουν στην ιδέα της επίθεσης στις κοινωνίες όπου ζουν, τώρα μπορεί να έχει «βρει τη φόρμουλα για το πώς να ριζοσπαστικοποιήσει νεαρούς μουσουλμάνους στη Δύση –κάποιον που αισθάνεται πολιτισμικά αποκομμένος και μπορεί να αντιμετωπίζει προσωπική θλίψη».

Το «Inspire» της Αλ Κάιντα  φιλοδοξεί να παρέχει μια λογική – και μια λύση – για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ένα μικρό υποσύνολο των Αμερικανών μουσουλμάνων, που μπορεί να αισθάνονται αποξενωμένοι από την κοινωνία, λέει. Το περιοδικό δημιουργεί για τους αναγνώστες του μια χοάνη που βάζει συστηματικά τον αναγνώστη μέσα σε μια διαδικασία, εξηγώντας ότι όλη η απογοήτευση, ο θυμός και η αποτυχία είναι αποτέλεσμα ενός πράγματος -του δυτικού «πολέμου κατά του Ισλάμ»- και ότι η μόνη λύση είναι να αντεπιτεθούν.

«Νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε πλέον με αυτό που είδαμε από τους αδερφούς Τσαρνάγεφ» λέει ο Brachman. «Η δήλωση του Τζοχάρ στις αρχές, ότι ο ίδιος και ο αδελφός του διάβαζαν «Inspire» δεν αφορά μόνο την κατασκευή βομβών. Το γεγονός ότι διάβαζαν και εμπνέονταν από το «Inspire» είναι σημαντικό και αντανακλά ένα μοτίβο που βλέπουμε στον τζιχαντισμό των ΗΠΑ. Μπορεί να βλέπει τους ήρωες της Αλ Κάιντα και να λέει: «ίσως μπορώ να γίνω σαν κι αυτούς».

csmonitor

πηγή: http://www.antinews.gr/2013/04/28/214182/

 

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel