Ζωηφόρος

Ισλαμική - Τσετσένικη τρομοκρατία

Το μπαράζ του τρόμου μετά το χτύπημα από τους δύο Τσετσένους!

 

Μοιραίες συμπτώσεις ή σχέδιο μακράς διάρκειας που εφαρμόζεται με ακρίβεια; Από τις 15 Απριλίου, την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βοστόνη, έως και σήμερα μια σειρά επιθέσεων, απαγωγών, εκρήξεων και συλλήψεων σε Δύση και Ανατολή μαρτυρούν ότι η τρομοκρατία δεν μπήκε στο συρτάρι ούτε αντιμετωπίστηκε από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αντιθέτως απειλεί τους πάντες και τα πάντα. Ακόμη και αυτοί που μιλούν για προβοκάτσια και θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με απώτερους στόχους στη σκακιέρα της γεωστρατηγικής πολιτικής και τις σφαίρες επιρροής δεν μπορούν να αρνηθούν το γεγονός ότι η τρομοκρατία μετρά θύματα.

Μια σειρά γεγονότων, με περίεργη αλληλουχία, διαδέχτηκε τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης και την αποκάλυψη ότι πίσω από αυτές βρίσκονταν δύο αδέλφια τσετσενικής καταγωγής, οι Τσαρνάεφ. Ακολούθησε η απαγωγή των δύο μητροπολιτών της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας στη Συρία, από Τσετσένους φονταμενταλιστές, η βομβιστική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία της Λιβύης, η σύλληψη δύο ανδρών στην Ισπανία με την κατηγορία ότι συνέδραμαν την Αλ Κάιντα της βόρειας Αφρικής (AQMI) και, τέλος, η σύλληψη υπόπτων στον Καναδά που σχεδίαζαν επίθεση εναντίον σιδηροδρομικού συρμού. Και αυτό το σχέδιο υποστηριζόταν από την Αλ Κάιντα.

Στα μέσα της εβδομάδας οι Αρχές του Καναδά ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν σχέδιο που προέβλεπε επίθεση εναντίον σιδηροδρομικού συρμού. Δύο άτομα έχουν συλληφθεί, οι Σιχέμπ Εσεγάιερ και Ράεντ Τζάσερ, κάτοικοι του Μόντρεαλ και του Τορόντο αντίστοιχα. Το σχέδιο προέβλεπε τον εκτροχιασμό ενός επιβατικού συρμού, όμως η αστυνομία δεν έδωσε στοιχεία για τον προορισμό του. Σύμφωνα με πηγές, οι ύποπτοι είχαν στόχο μια συγκεκριμένη διαδρομή και όχι έναν συγκεκριμένο συρμό. Σύμφωνα με το CBC, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που έχει ενδιαφέρον. Στην καναδική περίπτωση η συνδρομή της Αλ Κάιντα προερχόταν από πυρήνες της οργάνωσης στο Ιράν. Εάν αυτό επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν που έχουν ως βάση το Ιράν εμπλέκονται σε τρομοκρατικό σχέδιο εναντίον στόχων στη Δύση. Οπως επισημαίνει ο Πίτερ Μπέργκεν στο CNN, αν και δεν υπάρχει απόδειξη συνεργασίας της ιρανικής κυβέρνησης με την Αλ Κάιντα σε τρομοκρατική επίθεση, οι δεσμοί της οργάνωσης με το Ιράν μετρούν ήδη μια δεκαετία. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τρομοκράτες έξι μέλη της Αλ Κάιντα στο Ιράν, κατηγορώντας τους ότι συνδράμουν οικονομικά αλλά και με μαχητές τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία στο Πακιστάν. Η παρουσία της Αλ Κάιντα στο Ιράν ξεκίνησε το 2001, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όταν μέλη της οικογένειας του Μπιν Λάντεν αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης κατέφυγαν στο Ιράν. Μεταξύ αυτών, ο Σαΐφ αλ Αντέλ, ο Αιγύπτιος στρατιωτικός διοικητής της Αλ Κάιντα, ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, γαμπρός του Μπιν Λάντεν και εκπρόσωπος της οργάνωσης και ο Σαάντ Μπιν Λάντεν, ένας από τους μεγαλύτερους γιους του αρχηγού της οργάνωσης. Τον περασμένο μήνα ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες συνωμοσίας με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών. Στις αρχές του έτους, ο ίδιος εγκατέλειψε το Ιράν και ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου και συνελήφθη. Η Τουρκία τον απέλασε στη γενέτειρά του, το Κουβέιτ, μέσω της Ιορδανίας, όπου κρατήθηκε από πράκτορες του FBI που τον συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη.

Την ώρα που το FBI ακόμη αναζητεί απαντήσεις για το αν τελικά οι αδελφοί Τσαρνάεφ, οι τρομοκράτες της Βοστόνης, ήταν «μοναχικοί λύκοι» ή εκτελούσαν εντολές, οι Τσετσένοι τζιχαντιστές έκαναν την εμφάνισή τους και στη Συρία. Τσετσένοι φέρεται να είναι και οι απαγωγείς των δύο μητροπολιτών της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, στην επαρχία του Χαλεπίου. Ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο συρορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ απήχθησαν το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο. Ο μητροπολίτης της Συρορθόδοξης Εκκλησίας Γιοχάνα Ιμπραχίμ πραγματοποιούσε ανθρωπιστική αποστολή για την απελευθέρωση δύο ιερέων που είχαν απαχθεί πριν από δύο μήνες και είχε μεταβεί στην τουρκική μεθόριο έπειτα από πληροφορίες για την παρουσία τους εκεί. Ταυτοχρόνως συνόδευε πίσω στο Χαλέπι τον ελληνορθόδοξο μητροπολίτη Παύλο, ο οποίος βρισκόταν στη μεθόριο. Στον δρόμο της επιστροφής, στο χωριό Κάφαρ Ντάελ, η ένοπλη ομάδα σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και τους απήγαγε.

Η Αλ Κάιντα στην Ισπανία

Δύο άνδρες, έναν Αλγερινό και έναν Μαροκινό, συνέλαβαν οι ισπανικές Αρχές στη Σαραγόσα και τη Μούρθια με την κατηγορία ότι συνέδραμαν την Αλ Κάιντα της βόρειας Αφρικής (AQMI). Το προφίλ των δύο συλληφθέντων κατά την ισπανική αστυνομία «ταιριάζει με εκείνο των υπόπτων για την επίθεση στη Βοστόνη». Στις 11 Μαρτίου 2004, πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αμαξοστοιχίες της Μαδρίτης είχαν προκαλέσει τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Οι «μοναχικοί λύκοι» του Ισλάμ και το μυστήριο με τα αληθινά κίνητρά τους

Θρησκευτικά φαίνεται ότι ήταν και τα κίνητρα των Τσαρνάεφ, σύμφωνα με όσα κατέθεσε γραπτώς από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 19χρονος Τζοχάρ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν την άκρη του νήματος, εάν δηλαδή τα δύο αδέλφια είχαν επαφές με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Κατά το CNN, ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι «οι προκαταρκτικές ανακρίσεις με τον Τσαρνάεφ έδειξαν πως οι δύο αδελφοί μπορούν να θεωρηθούν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους», έξω από οποιαδήποτε οργάνωση. Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ είπε στο FBI ότι ο αδελφός του Ταμερλάν κατηύθυνε τις φονικές επιθέσεις της Βοστόνης και πως καμιά διεθνής τρομοκρατική οργάνωση δεν πήρε μέρος σ' αυτές. Αν και το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε στον 19χρονο (για «χρήση και συνωμοσία για τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής» και για εκ προθέσεως φθορά ξένης περιουσίας με εκρηκτικά που προκάλεσε τον θάνατο) δεν ρίχνει φως στα κίνητρα των επιθέσεων, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η θρησκεία ήταν ο λόγος των επιθέσεων. Το FBI προσπαθεί να εξηγήσει πώς τα δύο αδέρφια κατάφεραν όχι μόνο να φτιάξουν αλλά και να ενεργοποιήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς χωρίς έξωθεν βοήθεια. Η μόνη εξήγηση είναι να είχαν πάρει μαθήματα από το πρώτο βιβλίο της Αλ Κάιντα που εκδόθηκε το 2010 παρέχοντας πληροφορίες για τη δημιουργία ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με απλά υλικά.

Την ίδια ώρα έρευνα έχει ξεκινήσει στο Παρίσι για την επίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι στη γαλλική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο φρουρών της αποστολής. Επίθεση «σε όλες τις χώρες που πολεμούν την τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το περιστατικό.

Νέο κύμα τρομοκρατίας; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι διεθνείς εξελίξεις με όλα τα μέτωπα ανοιχτά σε Συρία, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν αλλά και σε χώρες όπως το Πακιστάν προκαλούν αναπόφευκτα ανασύνταξη των πυρήνων των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως της Αλ Κάιντα. Αλλοι βλέπουν πίσω από τις επιθέσεις και τον χειρισμό τους μια προσπάθεια να στραφεί αλλού η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης, την ώρα που η οικονομική κρίση μπαίνει σε άλλα μονοπάτια. Αλλοι, πάλι, αναζητούν τη νέα σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή την τσετσενική τρομοκρατία. Και άλλοι, όπως ο γνωστός αρθρογράφος της «Washington Post» Γιουτζίν Ρόμπινσον, επισημαίνουν το αυτονόητο, θέτοντας ένα απλό ερώτημα προς τις αμερικανικές ηγεσίες. Γιατί οι αμερικανικές Αρχές δρουν άμεσα, κινώντας γη και ουρανό για να βρουν τις απαντήσεις για την τρομοκρατική επίθεση της Βοστόνης, αλλά είναι αδρανείς, απαθείς και ανίκανες να λάβουν αποφάσεις που θα σταματήσουν μακελειά όπως του σχολείου Σάντι Χουκ; Γιατί είναι άκαμπτες στην παράνοια της θρησκευτικής τρομοκρατίας, όμως ανέχονται τη διαστροφή και την τρομοκρατία της βιομηχανίας των όπλων; Αναπάντητα ερωτήματα με προφανείς απαντήσεις.

Στέλλα Θεοδώρου

πηγή: http://www.dimokratianews.gr/content/15478/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B6-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82?page=2

***

ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

Tρομοκρατούν τη Δύση οι Τσετσένοι... Μπιν Λάντεν

Εάν κατέβαινε κανείς στους δρόμους της Βοστόνης πριν από δύο εβδομάδες και ρωτούσε τους περαστικούς κατά πού πέφτει η Μαχατσκαλά ή το Νταγκεστάν, το πιθανότερο είναι πως θα εισέπραττε βλέμματα γεμάτα απορία και απαντήσεις τύπου «το ποιο;».

Κι όμως, ποιος θα το περίμενε πως ξαφνικά τα φώτα ολόκληρης της υφηλίου θα στρέφονταν στα ταραχώδη βουνά του Βορείου Καυκάσου; Περιορισμένη μέχρι πρότινος εντός των ρωσικών συνόρων, η τσετσενική ισλαμική τρομοκρατία ήρθε ξαφνικά να κάνει αισθητή διεθνώς την παρουσία της μέσα από δύο εξελίξεις: το βομβιστικό χτύπημα στη Βοστόνη και την απαγωγή των δύο ορθόδοξων μητροπολιτών στη Συρία.

Τσετσενικής καταγωγής οι δύο νεαροί που αιματοκύλησαν τη Βοστόνη, Τσετσενικής καταγωγής και οι Ισλαμιστές που φέρονται να απήγαγαν τους μητροπολίτες Χαλεπίου, Παύλο και Ιωάννη Αβραάμ. Κάπως έτσι λοιπόν, ολόκληρη η υφήλιος συνειδητοποίησε πως ο Μπιν Λάντεν μπορεί να εξοντώθηκε αλλά υπάρχουν κι άλλοι... «Τσετσένοι Μπιν Λάντεν», οι οποίοι μάλιστα απειλούν να επισκιάσουν με τη φονική τους δράση ακόμη και την ίδια την αλ Κάιντα (που σύμφωνα με σειρά αναλύσεων, παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια αποδυναμωμένη).

Μεγαλωμένοι στο Νταγκεστάν από Τσετσένους γονείς, οι αδελφοί Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ μεταμορφώθηκαν σε ισλαμιστές τρομοκράτες επηρεασμένοι από τη μισαλλόδοξη ρητορική Τσετσένων τρομοκρατών όπως ο Ντοκού Ουμάροφ, ο επονομαζόμενος και «Εμίρης του Καυκάσου», που έχει βάλει στόχο της ζωής του να ιδρύσει ένα αυτόνομο ισλαμικό κράτος στην καρδιά της νοτιοανατολικής Ρωσίας.

Οι αδελφοί Τζοχάρ και Ταμερλάν Τσαρνάεφ που σχεδίασαν την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης φέρονται να επηρεάστηκαν από Τσετσένους αυτονομιστές.

Οι ίδιοι οι Τσαρνάεφ, κρίνοντας από τις αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο το διάστημα πριν από την επίθεση, φαίνεται πως αναγνώριζαν ως πρότυπα ισλαμιστές τρομοκράτες του Βορείου Καυκάσου όπως ο Ραπάνι Καλίλοφ και ο Γκαντζιμουράντ Ντολγκάτοφ. Από τις θρυλικότερες μορφές του τσετσενικού αντάρτικου, ο Καλίλοφ, πολέμησε ενάντια στους Ρώσους το 1999 για να έρθει στη συνέχεια να ενορχηστρώσει σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Νταγκεστάν προτού πέσει νεκρός από τα πυρά των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών το 2007.

Ο Ντολγκάτοφ, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε από τους Ρώσους κατά τη διάρκεια συμπλοκής τον Δεκέμβριο του 2012, είχε αναπτύξει κι αυτός έντονη τρομοκρατική δράση στο Νταγκεστάν. Μάλιστα, λέγεται πως ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ ενδεχομένως να συνάντησε από κοντά τον Ντολγκάτοφ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής του στο Νταγκεστάν το 2012. Οι Καλίλοφ και Ντολγκάτοφ βέβαια δεν ήταν παρά τα πρωτοπαλίκαρα του διαβόητου Ντοκού Ουμάροφ.

Πονοκέφαλος

Γνωστός ανά την υφήλιο ως «Εμίρης του Καυκάσου» και «Οσάμα Μπιν Λάντεν της Ρωσίας», ο 49χρονος Ουμάροφ ξεχωρίζει εν έτει 2013 ψηλά στη λίστα με τους περισσότερο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο. Ο Ουμάροφ έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό και στο αεροδρόμιο της Μόσχας τα έτη 2010 και 2011 αντίστοιχα, επιθέσεις οι οποίες είχαν συνολικά κοστίσει τη ζωή σε 77 άτομα. Μέγας πονοκέφαλος για τις ρωσικές δυνάμεις ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο 49χρονος είναι πλέον ο μόνος από τους μεγάλους Τσετσένους πολέμαρχους που παραμένει εν ζωή και ελεύθερος.

Και να σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος πήρε μέρος και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας (στον πρώτο παρασημοφορήθηκε ενώ στον δεύτερο τραυματίστηκε σοβαρά αλλά επέζησε). Μάλιστα, μόνο το γεγονός πως οι Τσετσένοι κατάφεραν να «νικήσουν» τους Ρώσους στο πρώτο πόλεμο του 1994-1996 ήταν αρκετό ώστε ο Ουμάροφ να λάβει διαστάσεις... θρύλου μεταξύ των μουσουλμάνων παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η αλ Κάιντα έχει επανειλημμένως μέσα από τα γραπτά της πλέξει το εγκώμιο των Τσετσένων αυτονομιστών.

Στην πορεία, ειδικά από το 2005 και μετά, ο Ουμάροφ βρέθηκε επανειλημμένως στο στόχαστρο των Ρώσων, αλλά κάθε φορά κατάφερνε με κάποιο τρόμο να ξεφεύγει την τελευταία στιγμή. Κατά καιρούς ακούστηκαν για αυτόν σχεδόν τα πάντα: πως είναι νεκρός, πως βρήκαν τον τάφο του, πως έχασε το πόδι του από νάρκη, πως παραδόθηκε στους Ρώσους κ.ά.

Κι όμως, κάθε φορά ο Ουμάροφ τους διέψευδε. Μάλιστα, το 2007 αυτός προχώρησε στην ίδρυση του επονομαζόμενου Εμιράτου του Καυκάσου και έχρισε τον εαυτό του... Εμίρη. Την ίδια χρονιά, κήρυξε τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ) ενάντια σε οποιονδήποτε μάχεται τους μουσουλμάνους οπουδήποτε στον κόσμο κατονομάζοντας ως εχθρούς του τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Οσο για το «Εμιράτο» του Ουμάροφ, αυτό αποτελεί επί της ουσίας οργάνωση-ομπρέλα υπό την οποία εντάσσονται δεκάδες μικρότερες αυτόνομες ομάδες που μοιράζονται μεταξύ τους τον ίδιο στόχο: τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από τη Ρωσία ισλαμικού κράτους στον Βόρειο Καύκασο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται η Τσετσενία, το Νταγκεστάν, η Βόρεια Οσετία, η Ινγκουσετία κ.ά. Ρωσία και ΗΠΑ έχουν φυσικά κατατάξει το Εμιράτο του Καυκάσου μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων ενώ αρχής γενομένης από το 2011, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει 5 εκατ. δολ. σε όποιον δώσει πληροφορίες σχετικά με τον Ουμάροφ.

ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ

«Μετακόμισαν» στο Νταγκεστάν

Η περίπτωση των τσετσενικής καταγωγής αδελφών Τσαρνάεφ που αιματοκύλησαν τη Βοστόνη έμελλε να στρέψει τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στο Νταγκεστάν, μια μικρή και πάμφτωχη περιφέρεια με λιγότερους από τρία εκατ. κατοίκους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ρωσίας. Εκεί ταξίδεψαν οι πράκτορες του FBI για να ανακρίνουν τους γονείς των Τσαρνάεφ.

Εκεί είχε ταξιδέψει πέρυσι και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ προτού μεταμορφωθεί σε ισλαμιστή τρομοκράτη. Οπως η Τσετσενία, έτσι και το Νταγκεστάν αποτελεί ομόσπονδο υποκείμενο (ημιαυτόνομη περιφέρεια) της Ρωσίας.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και μετά, οι εν λόγω περιοχές του Βορείου Καυκάσου (Νοτιοανατολικής Ρωσίας) αποτελούν πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ρώσων και αυτονομιστών ανταρτών που επιζητούν να αποσχιστούν από τη Ρωσία.

Η κατάσταση χτύπησε κόκκινο αρχικά με τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996) στον οποίο έμελλε επί της ουσίας να επικρατήσουν οι αυτονομιστές. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο εκείνη η τσετσενική αντίσταση είχε χαρακτήρα εθνικό/εθνικιστικό και όχι θρησκευτικό/ισλαμικό.

Ωστόσο, αν και επί της ουσίας εθνικός/εδαφικός, ο εν λόγω πόλεμος λειτούργησε ως μαγνήτης προσελκύοντας στην περιοχή ισλαμιστές μαχητές από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι κατέφθαναν στην Τσετσενία μέσω Νταγκεστάν.

Καθοριστικό ρόλο στη μετακίνηση των μαχητών είχε τότε διαδραματίσει ένας Σαουδάραβας βετεράνος του αφγανο-σοβιετικού πολέμου που έχει μείνει γνωστός ως Εμίρης Χατάμπ.

Παράδοση εξεγέρσεων

Οι μουτζαχεντίν δεν πήγαν βέβαια τυχαία στην εν λόγω περιοχή. Υπενθυμίζεται πως στην Τσετσενία παραδοσιακά ζούσαν κυρίως μουσουλμάνοι οι οποίοι μάλιστα ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα είχαν παράδοση εξεγέρσεων ενάντια στην τσαρική Ρωσία (χαρακτηριστική η ένοπλη αντίσταση του 1834 υπό τον γεννημένο στο Νταγκεστάν Ιμάμη Σαμίλ).

Τα ρωσικά στρατεύματα λοιπόν αποχώρησαν στα τέλη του 1996. Ωστόσο, τότε ήταν που οι ισλαμιστές άρχισαν να προωθούν το όραμα της μετατροπής ολόκληρου του Βορείου Καυκάσου σε ισλαμικό εμιράτο. Ενδεικτικά, το 1998, αρκετά ορεινά χωριά άρχισαν να εφαρμόζουν τη σαρία.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Ρώσοι να ξανα-εισβάλουν στην Τσετσενία το 1999 (δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας) και ετούτη τη φορά να επικρατήσουν.

Η ρωσική επικράτηση (και οι καλοί δεσμοί που διατηρεί ο νυν πρόεδρος της τσετσενικής δημοκρατίας Ραμζάν Καντίροφ με τη Ρωσία) είχαν ως αποτέλεσμα όλοι οι ισλαμιστικοί τρομοκρατικοί θύλακες να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Νταγκεστάν και στην πρωτεύουσά του, τη Μαχατσκαλά, όπου πλέον, όντως επικρατεί... χάος.

Χαρακτηριστικά, μόνο τους πρώτους 11 μήνες του 2012 πραγματοποιήθηκαν εκεί 262 τρομοκρατικές επιθέσεις (συγκριτικά, την ίδια περίοδο του 2011 είχαν πραγματοποιηθεί 220) και έπεσαν νεκροί 217 ένοπλοι τρομοκράτες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA NOVOSTI. Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω περιοχή ήταν που ταξίδεψε (και έμεινε για περίπου έξι μήνες) το 2012 ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστόνη.

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ο Καύκασος φέρνει πιο κοντά Ρωσία και ΗΠΑ

Επανερχόμενο στο προσκήνιο, ετούτη τη φορά μέσω όχι Καυκάσου αλλά Βοστόνης, το φάντασμα της τσετσενικής τρομοκρατίας κατάφερε να φέρει πιο κοντά τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, προλειαίνοντας το έδαφος για τη δημιουργία ενός περισσότερου αρραγούς, κοινού αμερικανο-ρωσικού μετώπου στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως είναι ανάγκη Ρωσία και ΗΠΑ να συνεργαστούν στενότερα σε θέματα ασφαλείας. Μάλιστα, η εν λόγω συνεργασία (η οποία ξεκίνησε ήδη καθώς Ρώσοι πράκτορες μετέβησαν στο Νταγκεστάν προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνές του το FBI) αναμένεται προφανώς να ενισχυθεί και εν όψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, που πρόκειται να διεξαχθούν στο Σότσι, ένα παραθαλάσσιο ρωσικό θέρετρο, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως δεν απέχει πολύ από τον Βόρειο Καύκασο, Ρωσία και ΗΠΑ ανταλλάσσουν πληροφορίες για υπόπτους επισήμως ήδη από το 1994. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του Ταμερλάν Τσαρνάεφ (για τον οποίο οι ρωσικές Αρχές είχαν προειδοποιήσει το FBI), η εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63819660

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel