Ζωηφόρος

ΚΙΝΑ: Εγκυμοσύνη με άδεια από το... κράτος

ΚΙΝΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ

 

Ένα παιδί και τέλος. Οι Κινέζες είναι παγιδευμένες στην τακτική που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία στο θέμα των γεννήσεων.

Επισήμως, ο νόμος ορίζει ένα παιδί για όσους ζουν στις μεγαλουπόλεις και δύο για όσους ζουν στην επαρχία, εφόσον το πρώτο παιδί είναι κορίτσι

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του δημογραφικού. Παρ' όλα αυτά, ούτε η νέα ηγεσία της Κίνας δείχνει αποφασισμένη ν' αλλάξει την πολιτική του ενός παιδιού. Τον περασμένο Μάρτιο το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, έστω κι αν πολλές φωνές στο Κομμουνιστικό Κόμμα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία της χώρας, αφού σταδιακά μειώνεται το εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, αυτό που είναι Λιγότερο γνωστό είναι ότι η πολιτική αυτή, η οποία ξεκίνησε το 1978 επί προεδρίας Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, εξακολουθεί να εφαρμόζεται με ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο στην επαρχία, όπου πολλά ζευγάρια αποβλέποντας στη γέννηση ενός γιου γεννούν περισσότερα από δύο παιδιά. Επισήμως, ο νόμος ορίζει ένα παιδί για όσους ζουν στις μεγαλουπόλεις και δύο για όσους ζουν στην επαρχία, εφόσον το πρώτο παιδί είναι κορίτσι. Όμως σε μια χώρα όπου δεν υφίσταται ο θεσμός της συνταξιοδότησης, οι γονείς εξακολουθούν να προτιμούν τ' αγόρια, για να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να τους ζήσουν στα γεράματα τους.

Λαϊκή εξέγερση

Το 2007, στη νοτιοδυτική κομητεία Μπομπάι της επαρχίας Γκουανγκξί, τοπικές ομάδες της Εθνικής Επιτροπής Οικογενειακού Ελέγχου και Προγραμματισμού είχαν εξαναγκάσει 17.000 γυναίκες να υποβληθούν σε υποχρεωτικές στειρώσεις και αμβλώσεις, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η δεύτερη μεγαλύτερη λαϊκή εξέγερση μετά τη σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν. Εξοργισμένοι άνδρες και γυναίκες είχαν πυρπολήσει τότε τα κυβερνητικά γραφεία της πόλης, αφού οι τοπικές αρχές τους είχαν επιβάλει παράλληλα και εξωφρενικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 7,8 εκατ. γιουάν (966.000 ευρώ) για τα επιπλέον παιδιά που είχαν αποκτήσει.

Πολλές οικογένειες τότε είχαν βρει καταφύγιο στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ σε μαούνες, ώστε να απομακρυνθούν εσπευσμένα αν δουν τα βαν των «αποσπασμάτων» οικογενειακού προγραμματισμού να καταφτάνουν. Η Κινέζα συγγραφέας Μα Τσιάν, ερευνώντας τις επιπτώσεις της πολιτικής του ενός παιδιού στην κινεζική κοινωνία για το νέο μυθιστόρημα της «Ο σκοτεινός δρόμος» (η αγγλόφωνη έκδοση με τον τίτλο «Τhe dark road» θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο στη Δύση), εντόπισε κάποιες από τις οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει άρον άρον την Μπομπάι και είχαν εγκατασταθεί στις όχθες του Γιανγκτσέ, στην επαρχία Χιουμπέι.

Βάρβαρη δοκιμασία

Μία από αυτές τις γυναίκες της εκμυστηρεύτηκε ότι είχε υποβληθεί σε υποχρεωτική άμβλωση, αν και βρισκόταν στον  όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης.

Το αγοράκι της ήταν ακόμη ζωντανό όταν το αφαίρεσαν και έπιασε το μανίκι της νοσοκόμας, η οποία αναγκάστηκε να ανοίξει ένα ένα τα δαχτυλάκια του προτού το πετάξει στον πλαστικό κάδο απορριμμάτων...

Σαν να μην έφτανε αυτή η βάρβαρη δοκιμασία, η οικογένεια κλήθηκε να καταβάλει σε πρόστιμα όλες τις οικονομίες της, επειδή είχε ήδη αποκτήσει άλλα τέσσερα κορίτσια. Ακόμη και όταν είχε καταβάλει το νόμιμο πρόστιμο για κάθε επιπλέον παιδί -10.000 γιουάν (1.238 ευρώ)-, που ισούται με το τριπλάσιο του ετήσιου εισοδήματος ενός εργαζομένου, της ζήτησαν να καταβάλει επιπλέον 10.000 γιουάν για κάθε παιδί.

Στην κομητεία Φενγκζόνγκ της Γκουανγκζού, η συγγραφέας πληροφορήθηκε από μια οδοντίατρο ότι πολλές πελάτισσες της που σχεδιάζουν να κάνουν άμβλωση επειδή κυοφορούν κορίτσι αλλάζουν γνώμη αν τους βρει πελάτες πρόθυμους ν' αγοράσουν το μωρό μόλις γεννηθεί. Η τιμή ανέρχεται σε 2.125 γιουάν (263 ευρώ) και είναι η μισή σε σχέση με .αυτή που χρεώνουν τα κρατικά ορφανοτροφεία στους ξένους που επιθυμούν να υιοθετήσουν κοριτσάκια από την Κίνα.

Ακόμη, σ' ένα μικρό χωριό της Γκουανγκντόνγκ, η Τσιάν επισκέφτηκε τον υπεύθυνο ενός παραρτήματος του Γραφείου Οικογενειακού Προγραμματισμού. Εκεί ενημερώθηκε ότι το γραφείο παρακολουθεί στενά τους κύκλους των 280 γυναικών του χωριού που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και ότι το 98% εξ αυτών έχει υποχρεωθεί να χρησιμοποιεί σπιράλ ως μέθοδο αντισύλληψης. Κάθε φορά δε που μια γυναίκα βρίσκεται σε έμμηνο ρύση, είναι υποχρεωμένη να το δηλώσει στον υπεύθυνο της -γειτονιάς της.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από το 1978, οπότε καθιερώθηκε η πολιτική του ενός παιδιού στην Κίνα, έχουν πραγματοποιηθεί 336 εκατομμύρια αμβλώσεις και 196 εκατομμύρια υποχρεωτικές στειρώσεις. Παρότι η αστυφιλία και τα διαρκώς αυξανόμενα εισοδήματα των κατοίκων των μεγαλουπόλεων έχει μειώσει την επιθυμία των ζευγαριών για δεύτερο παιδί ή για την απόκτηση ενός γιου, εξακολουθούν να γίνονται κάπου 10 εκατομμύρια εξαναγκαστικές αμβλώσεις κάθε χρόνο.

***

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Ιανουάριο προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή η είδηση ότι μια νεαρή Κινέζα, η Φενγκ Τσιγιουάν, συνελήφθη έπειτα από καταγγελία και οδηγήθηκε σε νοσοκομείο επειδή ήταν επτά μηνών έγκυος στο δεύτερο παιδί της. Εκεί οι αστυνομικοί, αφού προηγουμένως της έδεσαν τα μάτια, την υποχρέωσαν να υπογράψει κάτι χαρτιά και αμέσως μετά της χορήγησαν ένα φάρμακο που προκαλεί αποβολή. Η φωτογραφία που απεικονίζει τη στιγμή της σύλληψης της αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το σύζυγο της κάνοντας έτσι το γύρο του κόσμου.

***

Και γάμοι μεταξύ νεκρών...

Μια ακόμη συνέπεια της πολιτικής του ενός παιδιού είναι το γεγονός ότι στην Κίνα υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, οι οποίοι δεν θα βρουν ποτέ σύζυγο. Κάποιες οικογένειες μάλιστα, οι οποίες είχαν την ατυχία να χάσουν πρόωρα ανύπαντρους γιους, πληρώνουν αδρά φτωχές οικογένειες που έχουν χάσει άγαμες κόρες, προκειμένου να δεχτούν να τις θάψουν δίπλα στα νεκρά αγόρια τους. Το μακάβριο αυτό έθιμο εξασφαλίζει μια νύφη για το παιδί τους, έστω και μετά θάνατον...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΚΡΙΔΟΥ  

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel