Ζωηφόρος

Ορθόδοξη «σύνοδος κορυφής» στη Σερβία

Κέντρο της Ορθοδοξίας θα καταστεί τον Οκτώβριο η Σερβία, καθώς εκεί θα βρεθούν πολλοί από τους προκαθημένους των Ορθόδοξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών (με προεξάρχοντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο),

ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 1.700 ετών από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων.

Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε γίνει γνωστό ότι στην πρόσκληση του κ. Ειρηναίου απάντησαν θετικά και θα παραστούν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και ο μητροπολίτης Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας κ. Σάββας. Από την Εκκλησία της Ελλάδος θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενοι πιθανότατα από τον αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Κάρμα, ηγούμενο της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Σερβία ένας από τους εκκλησιαστικούς ηγέτες που δεν θα δώσουν το «παρών» θα είναι ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο οποίος φέρεται ότι έχει ψυχρές σχέσεις με τον οικοδεσπότη Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το κακό κλίμα μεταξύ των δύο προκαθημένων προκλήθηκε από την τοποθέτηση επισκόπου, εκ μέρους του Πατριαρχείου Ρουμανίας, σε περιοχή η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας. Το γεγονός αυτό, αν τελικώς αληθεύει, ενδεχομένως να επιβεβαιώνει, έως έναν βαθμό, αυτό που δεν αμφισβητείται στους εκκλησιαστικούς κύκλους, ότι δηλαδή το Πατριαρχείο Ρουμανίας έχει εμφανίσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ηγεμονικές τάσεις που αρκετές φορές έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων εντάσεων και τριβών με τα υπόλοιπα μέλη της ορθόδοξης οικογένειας. Οι κακές γλώσσες προχωρούν το θέμα ακόμη πιο πέρα, λέγοντας ότι το Πατριαρχείο Ρουμανίας επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον του προς τη Δύση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Οι εορτασμοί για την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων θα πραγματοποιηθούν στη Σερβία από τις 4 έως τις 9 Οκτωβρίου. Οι πόλεις που θα υποδεχθούν τους εξέχοντες καλεσμένους είναι το Βελιγράδι, η Νις και η Ποντγκόριτσα. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η 6η Οκτωβρίου, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας που θα τελεσθεί στον νεόδμητο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας στο διαδίκτυο, αυτή είναι «η κεντρική εκδήλωση του Πανορθοδόξου Ιωβηλαίου της χρονιάς», στην οποία θα λάβουν μέρος, εκτός από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Σερβίας, και πολλοί εκπρόσωποι γειτονικών κρατών, πρέσβεις ξένων χωρών, αλλά και σημαίνοντα πρόσωπα της σερβικής δημόσιας ζωής και του πολιτισμού.

Στις 7 Οκτωβρίου στην Ποντγκόριτσα θα τελεσθούν τα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως του Χριστού, παρουσία των εκκλησιαστικών ηγετών της Ορθοδοξίας.

Να σημειωθεί ότι η σερβική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερο συμβολισμό σε αυτές τις εκδηλώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη συνάθροιση στην Ιστορία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Εκτός από τους προκαθημένους Ορθόδοξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών, θα παραστούν εκπρόσωποι των καθολικών και των προτεσταντών και άλλων χριστιανικών ομολογιών, εκπρόσωποι χριστιανικών οργανώσεων και συνδέσμων, αλλά και πολιτικοί αξιωματούχοι τόσο από τη Σερβία όσο και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

 

Του Βασίλη Σπυρόπουλου, από το ένθετο της εφημερίδας «δημοκρατία» για την Ορθοδοξία, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel