Ζωηφόρος

Η ανασφάλεια του Γκρούεφσκι και οι ανακρίβειες του Νίμιτς

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς καλεί τους εκπροσώπους Αθηνών και Σκοπίων σε νέο γύρο συνομιλιών για το θέμα του ονόματος της γείτονος χώρας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μέσα σε ένα κλίμα προκλήσεων εις βάρος μας από την πλευρά των σκοπιανών αρχών. Κάτι δεν πάει καλά για τον σκοπιανό εθνικισμό και οι ψευδομακεδόνες δείχνουν νευρικότητα και ανασφάλεια.

Χαρακτηριστική είναι η σύλληψη είκοσι ανθρώπων στα Σκόπια με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Γκρούεφσκι φοβάται και τη σκιά του. Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι συλλαμβάνει όσους τον επικρίνουν.. Εκείνος για να δικαιολογήσει τις συλλήψεις τα φορτώνει όλα στον συνήθη... ύποπτο. Στην Ελλάδα! Οι συλληφθέντες έδιδαν πληροφορίες και απόρρητα στην Ελλάδα έναντι αμοιβής, ισχυρίζεται η προπαγάνδα του σκοπιανού Πρωθυπουργού και ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος ΒΜΡΟ-ΔΠΜΗΕ.

Η ανασφάλεια της σκοπιανής ηγεσία έχει πολλά αίτια. Ένα από αυτά είναι και η πίεση της πολυάριθμης αλβανικής κοινότητας, η οποία αργά ή γρήγορα θα αποσχισθεί για να ενωθεί με το Κόσσοβο. Άλλη αιτία είναι η βουλγαρική πολιτική, η οποία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. Θεωρεί τους Σλάβους των Σκοπίων Βουλγάρους. Για να απαντήσει στις διάφορες πιέσεις η ανασφάλεια των σκοπιανών δημιούργησε ένα νέο μνημείο μεγαλοϊδεατισμού και επεκτατισμού. Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης ο Δήμος Γευγελής, λίγα μέτρα από τα σύνορα με την Ελλάδα, έστησε ένα μνημείο, το οποίο εκφράζει πλήρως την κρατική ιδεολογία. Ότι δηλαδή σκοπός του κράτους των Σκοπίων είναι η επανένωση της Μεγάλης Μακεδονίας, την οποία έκοψαν σε κομμάτια Σέρβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί και Έλληνες.

Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν έχουμε ακόμη καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων του Σεπτεμβρίου 1995. Επανειλημμένως παραβιάσθηκε από την ΠΓΔΜ και αντί να διαμαρτυρηθούμε εμείς, την χρησιμοποίησαν τα Σκόπια για να μας καταγγείλουν στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου της Χάγης.

 

Επίσης πρέπει να ζητήσουμε από τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να μην λέει ανακρίβειες. Είπε προσφάτως ότι το όνομα που θα προταθεί πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, διότι με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του Ιουλίου 1913 μοιράσθηκε η γεωγραφική Μακεδονία μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας. Λάθος!  Πουθενά στη Συνθήκη δεν γίνεται λόγος περί Μακεδονίας.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel