Ζωηφόρος

Σωματείο με σημαντικές προσωπικότητες για τον (αξέχαστο) Χριστόδουλο

Η πρώτη συλλογική προσπάθεια μνήμης με επικεφαλής

τον παλιό συνεργάτη του κ. Γεώργιο Μποτή.

Στο Δ.Σ. και ο πρόεδρος του ΔΣΑ!

 

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο,τι και να γράψει κανείς μοιάζει φτωχό και λίγο για να αποδώσει το μεγαλείο ψυχής, την πληθωρική του προσωπικότητα, τον χαρισματικό τρόπο επικοινωνίας με τον λαό, που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε μια ζωή. Συνάμα, κάτι σπανιότατο, τα αμέτρητα χαρίσματά του συνδυάζονταν με την καρδιά μικρού παιδιού που είχε, αφού δεν κράταγε κακία ούτε στον μεγαλύτερο πολέμιό του.

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μη συγκινήθηκε με τον άδικο χαμό του. Ακόμα και όσοι τον πολέμησαν και τον αδίκησαν.  Το πρωινό της 28ης Ιανουαρίου του 2008 ο κόσμος ξύπνησε φτωχότερος όταν έφυγε ένας πραγματικός ηγέτης, ο Χριστόδουλός μας. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την επιβλητική και παράλληλα πατρική του φιγούρα, τη θετική αύρα που εξέπεμπε, τα γεμάτα ουσία λόγια του που συνέπαιρναν και ενθουσίαζαν κάθε ακροατήριο; Τα τελευταία του λόγια ακόμα συγκλονίζουν στο άκουσμά τους και είναι πιο επίκαιρα από ποτέ,  «Αντίσταση και ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει», που μάλλον ηχούν άβολα στα αυτιά των πολιτικών όλων των αποχρώσεων. Με τη στόφα του μεγάλου ηγέτη που είχε έβλεπε το επερχόμενο δυσοίωνο μέλλον για την πατρίδα μας. Ενδεικτικά, όταν η Ε.Ε. βρισκόταν στο απόγειό της εν έτει 2003, εκείνος όντας πολύ μπροστά από την εποχή του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα η Ευρώπη ζει μια μεταβατική περίοδο, καθώς άρχισαν να διαφαίνονται συμπτώματα βαθιάς κρίσης. Δεν θα μπορέσουμε να την κρατήσουμε ζωντανή αν την αφήσουμε στα χέρια των οικονομικών συμφερόντων. Δεν θα υπάρξει Ευρώπη στηριγμένη σε πιέσεις και συμβιβασμούς»…

Ο κόσμος δεν τον ξέχασε ποτέ και αυτό αποδείχθηκε ακόμα μια φορά την εβδομάδα που πέρασε. Ετσι, για να αναδειχθεί το ογκώδες και πολυσχιδές έργο του, ιδρύθηκε την περασμένη Δευτέρα το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πολιτιστικό σωματείο «Οραμα και υποθήκες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου». Η «δημοκρατία» βρέθηκε στην πρώτη Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών μελών του σωματείου, που αποτελείται από τις εξής σπουδαίες προσωπικότητες (αλφαβητικά): Ιωάννης Αδαμόπουλος - δικηγόρος - πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Φωτεινή Αναγνωστάκη - εθελόντρια ΕΕΣ, Αικατερίνη Γαβαλά - ζωγράφος, Μαρία Λουίζα Γεωργοπούλου - Βαγιάτη - συμβολαιογράφος, Ιωάννης Γιανναράκος - δικηγόρος, Χρήστος Δημητρόπουλος - οικονομολόγος, Ανδρέας Καλογερόπουλος - αντισυνταγματάρχης Αεροπορίας (ε.α.), Ιωάννα Καλύβα - Παπαϊωάννου - λογοτέχνης, Σεραφείμ Κασούλης - φαρμακοποιός, Φώτης Κουντουριώτης - δικηγόρος, Σταύρος Κουρουκλίδης - αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., Εφη Μητώση - δικηγόρος, Γεώργιος Μποτής - δικηγόρος (τ. νομικός σύμβουλος του μακαριστού Χριστοδούλου), Ηλίας Μπάκος - δρ Θεολογίας, Ευαγγελία Μωυσίδου - εκπαιδευτικός, Δέσποινα Νικολαΐδου - δικηγόρος, Νίκος Νικολόπουλος - βουλευτής, Φώτιος Παπαγεωργίου - εκπαιδευτικός, Βάσω Παπαντωνίου - Βασιλικού - μουσικός, Ιωάννης Πισιμίσης - αρχιτέκτων μηχανικός, Δημήτριος Ριζούλης - δημοσιογράφος, Κων/νος Σταματόπουλος - επιχειρηματίας, Αναστασία Σταυρακάκη - έμπορος, Στέλιος Τραϊφόρος - δημοσιογράφος, Κωνσταντίνα Φουντέα - δικηγόρος και Ναπολέων Χρυσανθόπουλος - ιατρός καρδιολόγος.

Η γενική συνέλευση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συνδυάστηκε με την εκλογή του πρώτου επταμελούς διοικητικού συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από τους ακόλουθους (αλφαβητικά): Ιωάννης Αδαμόπουλος, Ιωάννης Γιανναράκος, Ανδρέας Καλογερόπουλος, Σταύρος Κουρουκλίδης, Γεώργιος Μποτής, Εφη Μητώση και Στέλιος Τραϊφόρος. Σε λίγες ημέρες θα ορισθεί το προεδρείο του σωματείου, ενώ η πρώτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία και η, πάντα εποικοδομητική, ανταλλαγή απόψεων.

«Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, διότι ήμουν κοντά σε μια προσωπικότητα με πολλά προσόντα και με παιδική ψυχή. Είχε μια αρχοντική φυσιογνωμία και μια, όπως λέει το Ευαγγέλιο, αφελότητα καρδιάς. Το σωματείο θέλει να φέρει στην  επιφάνεια τις διδαχές του μακαριστού, τα οράματά του εκείνα που καταγράφονται στη διαθήκη και στα βιβλία του. Θεώρησα ηθικό χρέος να καταγράψω και να ανασύρω το σπουδαίο έργο του» τονίζει ο κ. Γεώργιος Μποτής (τέως νομικός σύμβουλος του μακαριστού), ένας άνθρωπος που έζησε από κοντά τον μακαριστό. Η συναναστροφή μάλιστα μαζί του τον έκανε καλύτερο άνθρωπο, όπως τονίζει.

Σκοποί του σωματείου είναι, μεταξύ άλλων, η προβολή και η ανάδειξη του έργου του μακαριστού Χριστοδούλου, η βαθύτερη κατανόηση και υλοποίηση των οραμάτων και υποθηκών του, η δημιουργία ομάδων εθελοντών για άσκηση κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου και η φιλοτέχνηση και η τοποθέτηση ανδριάντα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου σε δημόσιο ή εκκλησιαστικό χώρο στην Αθήνα ή στη Μητρόπολη Δημητριάδος (ως γνωστόν, προ της Αρχιεπισκοπίας του υπήρξε μητροπολίτης Δημητριάδος). Μέλη του σωματείου μπορούν να γίνουν Ελληνες και Ελληνίδες το γένος, χριστιανοί ορθόδοξοι που είτε κατοικούν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μπορούν, κατ’ εξαίρεση και με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ., να εγγραφούν ως μέλη άτομα κοινωνικά καταξιωμένα για το φιλανθρωπικό τους έργο τα οποία δεν ανήκουν στη χριστιανική θρησκεία, αλλά αποδέχονται τους σκοπούς του σωματείου. Εξηγήσεις σχετικά με αυτό δίνει ο κ. Μποτής: «Το σωματείο δεν περιορίζεται στα στενά θρησκευτικά όρια, χωρίς κάποιος βέβαια να αμφισβητεί τη θέση της Ορθοδοξίας, έχει και πολιτιστικό χαρακτήρα. Δηλαδή αν κάποιος άνθρωπος που έχει να επιδείξει φιλανθρωπικό έργο διαβάσει και ενστερνιστεί τις ιδέες, το όραμα και τις επιδιώξεις του μακαριστού μπορεί να εισέλθει. Η συνεκτική δύναμη είναι η αγάπη και όποιος την έχει δεν κοιτάει πού ανήκει ο άλλος».

«Λείπει σε όλους μας και κυρίως στην πατρίδα»

Πάρα πολλοί Ελληνες ισχυρίζονται ότι αν ζούσε ο Χριστόδουλος δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο μεγάλη οικονομική ύφεση και κατρακύλα, δεν θα είχαν περάσει τα σκληρά και επώδυνα μέτρα. Τι πιστεύει όμως ο στενός του συνεργάτης κ. Μποτής; «Κατά τη γνώμη μου, θα είχε προλάβει στην αρχή της κρίσης. Είναι γνωστή, άλλωστε, και η επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο. Εβλεπε, διαισθανόταν τι θα συμβεί, έχει πει λόγια που είναι προφητικά. Ολη αυτή η οικονομική κρίση δεν είναι τυχαία αλλά μια μεθοδευμένη κατάσταση εκμετάλλευσης των πηγών του πλούτου της Ελλάδος». Στην ερώτηση πόσο τον έχει επηρεάσει η απουσία του μακαριστού προσθέτει δακρυσμένος: «Μας λείπει, λείπει η παρουσία του, λείπει η γελαστή του προσωπικότητα, που σε κέρδιζε. Πήγαινες να εξομολογηθείς και έφευγες ανανεωμένος, σου έβγαζε τον καλό σου εαυτό και ανέρχονταν τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου στην επιφάνεια».

Του Αντώνη Μακατούνη, από το ένθετο της εφημερίδας Δημοκρατία για την Ορθοδοξία

 

6 Οκτωβρίου 2013

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel