Ζωηφόρος

Κ. Χολέβας

Αρέσει στους Έλληνες να μεμψιμοιρούμε και να βλέπουμε μόνον τα αρνητικά της παρούσης καταστάσεως. Η παραδοσιακή αισιοδοξία του Νεοέλληνα τείνει να εξαφανισθεί. Κι όμως για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να βλέπουμε ψύχραιμα τα γεγονότα και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες. Παρά τα οικονομικά της προβλήματα η Ελλάς είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες νησίδες σταθερότητας σε μία εκρηκτική περιοχή. Και αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις θα είμαστε σε θέση να βγούμε κερδισμένοι από τη γεωπολιτική συγκυρία. Τί εννοώ;
Read more...
Το εξάμηνο αυτό η χώρα μας ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάς δίδεται η ευκαιρία να τιμήσουμε έναν σπουδαίο οραματιστή της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενοποιήσεως. Τον Κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος έδρεψε δάφνες ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στις αρχές του 19ου αιώνος και έβαλε τα θεμέλια της ελεύθερης Ελλάδας ως πρώτος Κυβερνήτης.
Read more...
Σε τρία τουλάχιστον σημεία παρατηρούμε προσφάτως την ήττα της νεο-οθωμανικής πολιτικής της Τουρκίας και την εξασθένηση του γεωπολιτικού της ρόλου.
Read more...
Το ΕΛΙΑΜΕΠ ιδρύθηκε προ ολίγων δεκαετιών ως Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής και στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.
Read more...
Ούτε ο πρώτος είμαι ούτε ο τελευταίος που νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τους παίκτες και τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
Read more...
Πώς επιβιώνει ο Ελληνισμός σε δύσκολες περιόδους; Από που αντλούν οι Έλληνες διδάγματα κοινωνικής αλληλεγγύης σε εποχές κρίσης ή υποδούλωσης; Ποια η πολιτιστική, εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια των αιώνων;
Read more...
Δύο γεγονότα, φαινομενικώς ασύνδετα μεταξύ τους, μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι βαθύτατα πνευματική και ηθική.
Read more...
Στις 4 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη, αυτοκράτορος της Νικαίας από το 1222 μέχρι το 1254. Ιδιαίτερες εκδηλώσεις, τα «Βατάτζεια», πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρά του το Διδυμότειχο, όπου λειτουργεί και ενοριακός Ναός προς τιμήν του Αγίου.
Read more...
Η δημόσια δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν ότι το Κόσσοβο (Κοσσυφοπέδιο) είναι Τουρκία δεν έγινε τυχαία.
Read more...
Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε αυτούς που αγωνίσθηκαν κατά των κατακτητών στην περίοδο 1940-1944.
Read more...
Υπάρχει ένα όμορφο χωριό της Πιερίας, από το οποίο φαίνεται η κορυφή του Ολύμπου, ιερού βουνού των Αρχαίων Ελλήνων, και η κορυφή του Άθωνος, ιερού βουνού των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Read more...
Παρακολούθησα το Σάββατο 12.10.2013 την Ημερίδα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων για τα Αναλυτικά Προγράμματα και τα σχολικά βιβλία των Ανθρωπιστικών μαθημάτων (Νέων Ελληνικών, Θρησκευτικών, Ιστορίας) της Δημοτικής και της Μέσης Εκπαιδεύσεως.
Read more...
Ὁ ἑορτασμός τῶν 100 χρόνων ἀπό τούς νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους τοῦ 1912-13 καί τήν ἀπελευθέρωση τῆς Ἠπείρου, τῆς Μακεδονίας, τῆς Κρήτης καί τῶν νησιῶν τοῦ Βορείου Αἰγαίου, μᾶς φέρνει στόν νοῦ τό ἐρώτημα:
Read more...
Μέσα σέ ὅλη τήν πνευματική σύγχυση τῆς ἐποχῆς μας παρατηροῦμε ὁρισμένους διανοητές νά ἀμφισβητοῦν τή συνέχεια τοῦ Ἑλληνισμοῦ καί νά ἰσχυρίζονται ὅτι ὁ Νέος Ἑλληνισμός «κατασκευάσθηκε» τόν 19ο αἰῶνα καί ὅτι ἡ σχέση μας μέ τούς Ἀρχαίους Ἕλληνες καί τό Βυζάντιο-Ρωμανία εἶναι μύθος «ἐθνικιστικός».
Read more...
Η κοινωνία μας έχει πολλά προβλήματα. Δεν αντέχει άλλη βία, άλλο μίσος...
Read more...
Ο Μισέλ Παγιαρές, Γάλλος δημοσιογράφος, έζησε στην τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία τα ταραγμένα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, έμαθε και είδε πολλά (1903-1907).
Read more...
Με εγκύκλιό της, η οποία διαβάσθηκε σε όλους τους Ναούς στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της μαρτυρικής Κύπρου κατακεραυνώνει τους αποδομητές της Παιδείας και της ελληνορθόδοξης ταυτότητας των Κυπρίων.
Read more...
Με σχολικά βιβλία, με τετράτομες Ιστορίες των Βαλκανίων που χρηματοδοτούν διεθνείς χρηματιστές, με ψευδο-ιστορικά ντοκιμαντέρ ιδιωτικών σταθμών και με άλλους τρόπους βάλλεται κατά τα τελευταία χρόνια η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού.
Read more...
Ώστε είναι νεκρή γλώσσα τα Αρχαία Ελληνικά!
Read more...
Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις επιθέσεις αριστερών βουλευτών εναντίον της εθνικής μας ταυτότητας, αφιέρωσε μία σχετική παράγραφο κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (7/9/2013).
Read more...
Σήμερα, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου και «των συν αυτώ αναιρεθέντων μαρτύρων» του 1922.
Read more...
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως ο Βορειοηπειρώτης οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης έφθασε έως τον Λίβανο και τη Συρία για να ξεσηκώσει την ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα της περιοχής κατά των κατακτητών οθωμανών.
Read more...
Οι εξελίξεις στην αιματοβαμμένη Συρία καθιστούν πολύ πιθανή μία στρατιωτικού τύπου επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.
Read more...
Ο Εύριπίδης δίδασκε ὅτι εἶναι εὐτυχής ὅποιος γνωρίζει Ἱστορία: «Ὄλβιος ὅστις Ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν». Καί ὁ ἱστορικός τῆς Ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀπό τούς Σταυροφόρους Νικήτας Χωνιάτης ἀποκαλεῖ κατά τόν 13ο αἰῶνα μ. Χ. τήν Ἱστορία ὡς τό «κάλλιστον ἄθλημα τῶν Ἑλλήνων».
Read more...
Μία καλοκαιρινή εκδρομή με φίλους σε κάποιο ορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδος με γέμισε αισιοδοξία παρά τις δύσκολες ημέρες που περνούμε.
Read more...
Τελικά είχε άδικο ο Κώστας Γαβράς και είχε δίκιο η Εκκλησία.
Read more...
Μουεζίνογλου στα τουρκικά σημαίνει γιός του Μουεζίνη, του θρησκευτικού λειτουργού που καλεί σε προσευχή τους Μουσουλμάνους από τον μιναρέ του τζαμιού.
Read more...
Οι μελετητές των ευρωπαϊκών εξελίξεων προβλέπουν ότι οι Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 θα δώσουν ηχηρά μηνύματα.
Read more...
Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η επικείμενη πανελλήνια εορτή της Μεγαλόχαρης με οδηγούν σε έναν αυγουστιάτικο ρεμβασμό και στοχασμό σχετικό με την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.
Read more...
Ένα από τα θέματα που θα τεθούν από τον Πρόεδρο Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 8 Αυγούστου υποθέτω ότι θα είναι και η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδος σε σχέση με Τουρκία και Ρωσία.
Read more...
Τα ελληνικά ήταν και παραμένουν μία δύσκολη γλώσσα. Υπήρχε, όμως, στα παλαιότερα χρόνια μία ηθική υποχρέωση των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά.
Read more...
Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου το κράτος των Σκοπίων και η Βουλγαρία έρχονται σε αντιπαράθεση για την πατρότητα της εξέγερσης του Ίλιντεν κατά των Τούρκων το 1903.
Read more...
Από τη δεκαετία του 1990 στην αμερικανική αρθρογραφία περί εξωτερικής πολιτικής ο όρος Pacific Rim -δηλαδή οι ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού- κατέκτησε σημαντική θέση.
Read more...
«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» ήταν το σύνθημα που είχαμε στην τσάντα μας, στο πέτο μας, στο αυτοκίνητό μας, στο σπίτι μας ή στο γραφείο μας οι περισσότεροι Έλληνες μετά την εισβολή του τουρκικού Αττίλα στην Κύπρο.
Read more...
Στἀ τέλη Ἰουλίου τοῦ ἔτους 1913, ἀκριβῶς πρίν ἀπό ἑκατό χρόνια ὑπεγράφη στό Βουκουρέστι ἡ Συνθήκη, διά τῆς ὁποίας κηρύχθηκε ἡ λήξη τοῦ Β΄ Βαλκανικοῦ Πολέμου καί ἡ Ἑλλάς παγίωσε τόν διπλασιασμό τῶν ἐδαφῶν της καί τήν ἀπελευθέρωση ἑκατομμυρίων ἀλυτρώτων ἀδελφῶν.
Read more...

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel