Ζωηφόρος

Με έμπνευση από Βυζάντιο ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν

Ένα αστραφτερό μνημείο, σύμβολο της δόξης του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, θα ανθίσει στο νότιο άκρο του Εθνικού Μνημείου των Η.Π.Α. για την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίζονται για την ανοικοδόμηση του Ελληνορθόδοξου Ι. Ναού Αγίου Νικολάου.

 

Η αρχική εκκλησία του Αγίου Νικολάου συνετρίβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατέρρευσε.

Σχέδια για την ανοικοδόμισή του στο έδαφος του  νέου εμπορικού κέντρου, στην οδό Ελευθερίας απένταντι από το μνημείο, πάντοτε ακυρώνονταν και χάνονταν στο πέρασμα των τελευταίων 12 ετών. Δεν υπήρξαν ποτέ συγκεκριμένα σχέδια. Αυτό μέχρι τώρα.

Οκτώ εικόνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Ισπανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, ο οποίος ανέλαβε τον σχεδιασμό του Αγίου Νικολάου, εικονίζουν ένα κτίριο που θα εμπνέεται από τις μεγάλες εκκλησίες της Ανατολής. Την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας Κωνσταντινούπολης.

Ο χαμηλός τρούλος της νέας εκκλησία του Αγίου Νικολάου θα έχει 40 ραβδώσεις, όπως και ο τρούλος της Αγίας Σοφίας.

Εναλλασσόμενες ζώνες πέτρας στις γωνίες θα θυμίζουν τους τοίχους της Μονής της Χώρας.

Ενώ αυτό το έργο μπορεί να ικανοποιεί την δεδηλωμένη επιθυμία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να δημιουργήσει ένα χώρο στον οποίο όλοι οι επισκέπτες θα αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανάψει ένα νέο γύρο συζητήσεων για το ρόλο της θρησκείας γύρω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Το 2010, η προσοχή όλου του Αμερικανικού Έθνους επικεντρώθηκε στον αγώνα μια μουσουλμανικής κοινότητας να χτίσει ένα Τζαμί στην ίδια περιοχή προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

"Εάν μου επιτρέπεται να παραθέσω τα λόγια του Ιησού -Ο οίκος μου θα αποκαλείται οίκος προσευχής για όλους τους ανθρώπους-", δήλωσε ο πάτερ Μαρκ Άρεϊ, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής "Θα είναι ανοιχτός σε όλους: στον πιστό, τον μη πιστό, τον Χριστιανό Ορθόδοξο, τον άθεο. Όποιος και αν είσαι, μπορείς να έρθεις σε αυτό τον χώρο και να βρεις παρηγοριά",  πρόσθεσε επίσης.

Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2016.

Του Maxim Goltsa για τη Romfea.gr

 

Πηγή:http://www.romfea.gr/eidiseis-1/199-epikairotita/20031-2013-10-31-17-46-26

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel