Ζωηφόρος

Λόγο στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων επιθυμεί εκ νέου η ΔΙΣ

Με το πόρισμα της Ένωσης Θεολόγων ασχολήθηκε η Ιερά Σύνοδος

 

Εκ νέου αίτημα στο υπουργείο Παιδείας για τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Σύνταξης των Σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα υποβάλλει η Ιερά Σύνοδος. Ανάλογο αίτημα είχε κατατεθεί και στο παρελθόν, ωστόσο είχε απορριφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Το ζήτημα του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων, όχι μόνο του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλά και της Ιστορίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας έχει απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο και στο παρελθόν.

Στο εσωτερικό της Ιεραρχίας υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι σε σχολικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εντοπίζονται «σηµάδια αποχριστιανοποίησης» και για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να υπάρχει και η «φωνή» της Εκκλησίας.

Το περιεχόμενο των σχολικών  εγχειριδίων έχει συζητηθεί και στη μεικτή Επιτροπή Διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας η λειτουργία της οποία εγκαινιάστηκε το 2010.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Διόρισε δύο νέα Μέλη στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).

Εν συνεχεία, ανεγνώσθη η Έκθεση και τα Πορίσματα του Συνεδρίου της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων.

Ακολούθησε ενδελεχής συζήτηση και απεφασίσθη να αποσταλούν τα Πορίσματα στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για περαιτέρω επεξεργασία και υποβολή προτάσεων και να ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας η συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, εξ αφορμής της αναλήψεως, τον Ιανουάριο του 2014 της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από την Ελλάδα, να προτείνει στην Κυβέρνηση την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, ως προτύπου Χριστιανού και Πολιτικού.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel