Ζωηφόρος

Παράρτημα ν. Τρικάλων της ΠΕΘ: Να πάρει θέση η Ιεραρχία για το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Κονδύλη & Σολωμού

42100 Τρίκαλα –Τηλ.2431026549

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Τρίκαλα 18  Φεβρουαρίου  2014

Αριθ. Πρωτ. 2

Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς,

πλήρεις αγωνίας για τις εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον της θρησκευτικής παιδείας των μαθητών της πατρίδας μας, απευθυνόμαστε προς Υμάς ενόψει της εντός ολίγων ημερών συνερχομένης Συνόδου της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας. Όπως γνωρίζετε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή σε 150 σχολεία της χώρας τονέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου, το οποίο ριζικά αλλοιώνει τον χαρακτήρα του μαθήματος μετατρέποντάς το σε πολυθρησκευτικό.

Το Αγιώνυμο Όρος, η συντριπτική πλειονότητα κληρικών και θεολόγων αλλά και πολλοί εξΥμών έχουν πολλές φορές δημοσίως ζητήσει την απόσυρση του εν λόγω Προγράμματος ως επικίνδυνου για τη διαπαιδαγώγηση των νέων μας.

Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπήρξε επίσημη συνοδική καταδίκη του Προγράμματος αυτού, απόφαση που ασφαλώς θα επηρεάσει αποτελεσματικά την τελική κρίση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για γενίκευση ή απόσυρση του προλεχθέντος Προγράμματος. Πρόσφατες μάλιστα εξελίξεις αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πρόσωπα, δυστυχώς και εντός των κόλπων της σεπτής Ιεραρχίας, που επιδιώκουν παντοιουτρόπως την αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα. Έτσι, και τις δύο φορές που το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ορίστηκαν ως εισηγητές οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι οποίοι τοποθετήθηκαν μάλλον θετικά υπέρ του Προγράμματος αυτού εγείροντας αντιδράσεις άλλων Συνοδικών με σημαντικότερη ίσως την κατατεθείσα εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων Προκοπίου ευθύς αμέσως μετά την εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας. Η παραπομπή εξάλλου του θέματος για περαιτέρω μελέτη στις Συνοδικές Επιτροπές επιβράδυνε για δύο και πλέον έτη τη λήψη σχετικής απόφασης.

Τέλος, σε πρόσφατη βιβλιοπαρουσίαση (18/01/2014) των  θεολόγων του «ΚΑΙΡΟΥ» στο βιβλιοπωλείο «ΑΡΜΟΣ» ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε παρέμβασή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Γιατί δυστυχώς αφήσατε ή αφήσαμε περιθώριο, σ΄ αυτούς τους οποίους περιγράφετε κάθε φορά με τον τρόπο που τους περιγράφετε, να επηρεάσουν τους Ιεράρχες, διότι αυτοί είναι οργανωμένοι, είναι συντονισμένοι, κατεβαίνουν με σάιτ, κάνουν συναντήσεις και επηρεάζουν· άρα αυτή τη στιγμή συζήτηση στην Ιεραρχία δεν θα πρέπει να γίνει γι΄ αυτό το θέμα». Οι δηλώσεις αυτές του Σεβ. Μητροπολίτου Ιγνατίου δεν αποτελούν απλώς πλήγμα στον αγώνα και την αγωνία μας για την ύπαρξη ενός χριστιανικού θεολογικού μαθήματος στα σχολεία, αλλά θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση τον συνοδικό τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της σεπτής Ιεραρχίας της Μητρός Εκκλησίας μας.

Σήμερα δυστυχώς ζούμε και υφιστάμεθα ένα ιδεολογικό ολοκληρωτισμό, όπου κάποιες έννοιες έχουν ισοπεδωθεί και η όποια διαφορετική φωνή θεωρείται απαράδεκτη και εξοστρακιστέα. Ἐπιπλέον αυτός ο ολοκληρωτικός χαρακτήρας της σύγχρονης κουλτούρας, των λεγόμενων δεξαμενών σκέψεως θεωρεί κάθε αντίθετη φωνή  περιφρονητέα. Γι΄ αυτό και -σύμφωνα με τα  λεγόμενα του υποστηρικτὴ  του Προγράμματος Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου- όσοι αγωνίζονται για ένα ορθόδοξο μάθημα χαρακτηρίζονται ώς «παλαιοὶ τῶν ἡμερῶν».

Δεν μπορεί όμως να κάνει πίσω η Εκκλησία σε θέματα πίστεως και διδασκαλίας και να αρνηθεί τον εαυτό της και την ιστορία της ούτε να αφήσει τα τέκνα της στο σκοτάδι της παραπληροφόρησης και της συγχύσεως. Είναι υποχρεωμένη να ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας προς κάθε κατεύθυνση.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων υιικώς απευθύνουμε δραματική έκκληση προς τη Σεβασμιότητα Υμών και παρακαλούμε να μην απεμπολήσετε ούτε την επισκοπική Υμών ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση των νέων μας ούτε το δικαίωμά Σας να παρεμβαίνετε ελέγχοντες το περιεχόμενο του θρησκευτικού μαθήματος που διδάσκεται στα σχολεία. Προσδοκούμε ανυπερθέτως να θέσετε στη συνερχόμενη εντός ολίγου Σύνοδο της Ιεραρχίας το θέμα, ξεπερνώντας τυχόν εμπόδια της ημερησίας διατάξεως, και να λάβετε συνοδική απόφαση στήριξης του ορθοδόξου χριστιανικού θεολογικού μαθήματος των Θρησκευτικών καταδικάζοντες απερίφραστα το νέο πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

Για το ΔΣ

-Ο-                                                                          -Ο-

Πρόεδρος                                                                Γραμματέας

Πρωτοπρ. Απόστολος Μανώλης                              Κων/νος Αντωνόπουλος

 Κοιν:

1.      Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

2.      Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών

3.      Σεβ. Μητροπολίτη  Σταγών  και Μετεώρων

4.      Υπουργό Παιδείας  (Υ.Π.Θ.Π.Α)

5.      Γ. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας  (Υ.Π.Θ.Π.Α)

6.      Γ. Γραμματέα Θρησκευμάτων

7.      Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

8.      Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων  Νομού Τρικάλων

            Πηγή: http://www.petheol.gr/nea/parartemantrikalontespethnapareitheseeierarchiagiatoprogrammaspoudontonthreskeutikon

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel