Ζωηφόρος

«Πλαφόν» του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους αλλοδαπούς μοναχούς του Αγίου Όρους!

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Άγιο Όρος ο αυστηρός περιορισμός που φέρεται να επιβάλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην είσοδο και εγκαταβίωση αλλοδαπών μοναχών στις αγιορείτικες μονές.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έλαβαν πρόσφατα μία μακροσκελή επιστολή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην επιστολή το Πατριαρχείο αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει προσπάθεια μίας ιδιότυπης «αυτονόμησης» του Αγίου Όρους και αλλοίωσης του χαρακτήρα του μέσα από την αθρόα προσέλευση αλλοδαπών μοναχών.

Για το λόγο αυτό, φέρεται να υποστηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην επιστολή, πως δεν πρόκειται να εγκρίνει στο εξής την εγκαταβίωση οποιουδήποτε «μη ελληνόφωνου» μοναχού στις «ελληνόφωνες» Ι. Μονές ή οποιουδήποτε αλλοδαπού αν υπερβαίνεται το ποσοστό του 10% από το σύνολο των μοναχών του Αγίου Όρους.

Ουσιαστικά, αναφέρουν στη Romfea.gr οι ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο απαγορεύει στο μέλλον την εγκαταβίωση αλλοδαπών μοναχών στο Άγιον Όρος, αφού το ποσοστό των ξένων μοναχών είναι ήδη μεγαλύτερο του 10% του συνόλου.

Η επιστολή προκαλεί ιδιαίτερα ερωτηματικά, υποστηρίζουν τα ίδια πρόσωπα στη Romfea.gr, «ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το Φανάρι καταφέρεται κατά του εθνοφυλετισμού και κάνει συνεχώς ανοίγματα ακόμα και σε αλλόθρησκους».

«Αν όλα αυτά είναι αληθή», έλεγαν, «τότε αμφισβητείται ο χιλιόχρονος οικουμενικός χαρακτήρας του Αγίου Όρους, όπου ζουν αρμονικά Έλληνες, Σέρβοι, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και από όλη την υφήλιο μοναχοί. Ακόμη και ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του επίσκεψη αναφέρθηκε με θαυμασμό στην παρουσία Κινέζου μοναχού σε αγιορείτικη μονή».

Σημείωναν πως είναι οξύμωρο «τη στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλεί σε ενότητα τους Προκαθημένους να στέλνει μηνύματα εθνοφυλετικού χαρακτήρα με τις αναφορές περί «ελληνόφωνων» ή μη, αγιορειτικών Μονών».

Πληροφορίες από το Άγιο Όρος αναφέρουν ότι η επιστολή συντάχθηκε πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν στάλθηκε τότε, γιατί ακούστηκαν περισσότερο σώφρονες φωνές, κάτι που δε συνέβη πρόσφατα.

Η Ιερά Κοινότητα θα ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα για δεύτερη φορά μετά την αργία της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν το θέμα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Romfea.gr θα τεθεί και στη σύναξη των Προκαθήμενων την προσεχή Κυριακή στο Φανάρι από τους μη ελληνόφωνους Προκαθημένους.

Αιμίλιος Πολυγένης

 

Πηγή: http://www.romfea.gr/epikairotita/22699-2014-03-04-00-18-16

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel