Ζωηφόρος

(Βίντεο) Η ομιλία του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Θωμά Ιωαννίδη, στην εκδήλωση του Παραρτήματος Πατρών της ΠΕΘ για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Λαμπρός ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας

από το εν Πάτραις Παράρτημα  της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων

Κατάμεστη η αίθουσα της Διακειδίου Σχολής Λαού Πατρών!!!

 

Με την ευκαιρία της Μεγάλης Εορτής της Ορθοδοξίας, την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, όπου η Αγία μας Εκκλησία, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, εορτάζει τη νίκη της Ορθοδοξίας εναντίον  κάθε ψεύδους, κάθε αναλήθειας, κάθε αιρέσεως και κάθε ψευδοθεού δηλαδή την Αγία νίκη της Παναληθείας, το εν Πάτραις παράρτημα  της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή, τον Επίκουρο Καθηγητή της  Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Θεολογίας) κ. Θωμά Ιωαννίδη, στην  αίθουσα της Διακειδίου Σχολής Λαού Πατρών, το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, ο οποίος ανέπτυξε το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: << Ορθοδοξία και παγκοσμιοποίηση>>.

Την εορταστική εκδήλωση άνοιξε ο Βυζαντινός χορός της πολυφωνικής χορωδίας Πατρών υπό την Δ/νση του κ. Ιωάννη Κόττορου, ο οποίος απέδωσε μ’ έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Στη συνέχεια  η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη αναφερόμενη στο γεγονός της ημέρας προλόγισε, αναφέροντας ότι η εκκλησία κατά την  Α΄ Κυριακή των Νηστειών, προβάλλει την ημέρα της Ορθοδοξίας καλώντας τον άνθρωπο να εισέλθει σε εσωτερική διαλεκτική με τον εαυτό του ώστε ν’ αποκτήσει επίγνωση του εάν μετέχει της ακρίβειας της πίστεως και αξιολογεί την πίστη υπό το πρίσμα του δικού του θελήματος. Η ευθύνη της μαρτυρίας της πίστεως είναι σήμερα τόσο επίκαιρη όσο ποτέ!!! Προϋποθέτει όμως αναθέρμανση της πνευματικής μας ζωής, αλλά και της αγαπητικής μας συνύπαρξης και καταλλαγής με το Θεό και το συνάνθρωπο. Με τον τρόπο αυτό, η Ορθοδοξία δεν θ’αποτελεί  μόνο καύχημα και μουσειακό θησαυρό του παρελθόντος, αλλά και πηγή ζωής για τους εγγύς και τους μακράν, για το σήμερα και το αύριο.

Κατόπιν ο Πανοσιολογιώτατος πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Πατρών εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό τις ευχές και την αγάπη του Μητροπολίτου μας καθώς και την στήριξή του σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Ιδιαίτερη τιμή και χαρά απετέλεσε για το Σύλλογο των Θεολόγων η παρουσία δύο εκλεκτών μελών του συμβουλίου της  Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων του Γεν. Γραμματέα  κ. Κωνσταντίνου Σπαλιώρα  και του κοσμήτορα  κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη οι οποίοι απηύθηναν ένα θερμό χαιρετισμό και επαίνεσαν  το Παράρτημα  για την ενεργό δράση του στην τοπική εκκλησία και κοινωνία.

Τέλος ο διακεκριμμένος καθηγητής κ.  Θωμάς  Ιωαννίδης ανέπτυξε το Θέμα του στο πολυπληθές ακροατήριο.

<<Όλοι αναγνωρίζουν την πολιτιστική λειτουργία της Ορθοδοξίας και ομολογούν την κοινωνική και Φιλανθρωπική παρουσία της. Το ερώτημα όμως που προβάλλουν είναι: Πόσο συμβατός είναι ο απόλυτος χαρακτήρας της Ορθοδοξίας με τη σύγχρονη πολυπολιτισμική πραγματικότητα και ποια προοπτική διαλόγου μπορεί να έχει με τους ανθρώπους άλλων θρησκευτικών παραδόσεων, ιδεολογικών πεποιθήσεων ή φιλοσοφικών αντιλήψεων; Ως αποκεκαλυμμένη θρησκεία συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας παγκοσμιοποιημένης και πολυσυλλεκτικής κοινωνίας; Η διδασκαλία της Ορθοδοξίας είναι επίκαιρη, συνεπώς αποτελεσματική και συναφής με το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης; Περιέχει ιδέες χρήσιμες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ραγδαίως μεταβαλλόμενης παγκόσμιας κοινωνίας;

Η εισήγηση περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες: 1) Από την παγκοσμιοποίηση στην οικουμενικότητα σ’ αυτήν αναλύεται η ορολογία και η σημασιολογία των εννοιών   <<παγκοσμιοποίηση>>,  <<παγκοσμιότητα>>, <<οικουμενικότητα>>,  <<καθολικότητα>> και παρουσιάζεται συνοπτικώς η <<οικουμενικότητα>> ως ιστορική πραγματικότητα.    2)   Η  παγκοσμιοποίηση ως σύγχρονο φαινόμενο και η χριστιανική παγκοσμιότητα  αναφέρεται ως σύγχρονο φαινόμενο  συγκριτικώς προς τη χριστιανική παγκοσμιότητα.

 Στον αντίποδα της παγκοσμιοποίησης βρίσκεται η οικουμενικότητα, καθολικότητα και παγκοσμιότητα της Εκκλησίας, που παράγει παγκόσμιους ανθρώπους, κατά το πρότυπο του πρώτου και κατ’ εξοχήν παγκόσμιου ανθρώπου του  Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Οι έννοιες <<οικουμενικός>>- <<οικουμενικότητα>> (γεωγραφικώς) και <<καθολικός>> -<<καθολικότητα>> (πνευματικώς)   ταυτίζονται σχετιζόμενες με την πληρότητα και την παγκοσμιότητα της εν Χριστώ σωτηρίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν παρέχει απλώς μια θεωρητική διδασκαλία, αλλά μια διαρκώς ζωντανή αποκάλυψη ενός τρόπου ζωής, ο οποίος είναι πανανθρώπινος και οικουμενικός. Προσφέρει στον άνθρωπο και την κοινωνία:  α) τις αρχές και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επίτευξη ομαλών και διανθρωπίνων, διακοινωνικών και διαθρησκειακών σχέσεων και β) του αντίστοιχους όρους που καθορίζουν τη δημιουργική συνύπαρξη, συμπόρευση και συναναάπτυξη των ανθρώπων>>.

 Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθησαν: Ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Πατρών εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος,  ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και καθηγούμενος της Ι. Μονής Ομπλού π. Νεκτάριος Κωτσάκης και πλήθος κληρικών. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο κ. Νίκος Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος Ευρωβούλευτής , ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων κ. Χαράλαμπος Στανίτσας,  Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Επικοινωνίας, ο κ. Χάρης Μασσαράς Αντιδήμαρχος Κοινωνικού Τομέα, η κ. Βίβιαν Σαμούρη π. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφια Δήμαρχος, ο κ. Αριστείδης Μπουχάγιερ Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κ. Φεσιάν Γεράσιμος Περιφερειακός Σύμβουλος , ο κ. Ανδρέας Τζουραμάνης Δημοτικός Σύμβουλος, η κ. Άννα Σπηλιωτακάρα  π. Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Παναγιώτης Παπαγιαβής  Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Δημήτριος Δημακόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ν. Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλληνίας, ο π. Σχολικοί σύμβουλοι Θεολόγων κ. Σωκράτης Νίκας και Παναγιώτης Μαρτίνης, ο κ. Παναγιώτης Παπαθεοδώρου π. προιστάμενος Δ/θμιας εκπ/σης, ο κ. Γαβριήλ Αυγέρης π. προιστάμενος Δ/θμιας εκπ/σης, ο κ. Ανδρέας Παναγόπουλος  π. προιστάμενος Α/θμιας εκπ/σης Ν. Αχαΐας, οκ. Πέτρος Ρηγάτος Νομικός Σύμβουλος  Ι. Μητροπόλεως Πατρών και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Την επόμενη ημέρα 9 Μαρτίου 2014 Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεπτού ποιμενάρχου μας κ.κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της Θ. λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος  δεξιώθηκε τον καθηγητή  κ. Ιωαννίδη και τους θεολόγους στο ενοριακό πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού εισπράττοντας την αγάπη και το σεβασμό όλων.

 Πιστεύουμε  πως η συμμετοχή των θεολόγων ήταν αντάξια της εόρτιας ημέρας της Ορθοδοξίας, η οποία αφορά ένα μέγιστο γεγονός της ζωής της Εκκλησίας μας.

                          Η Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας

 

                Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη                                                      Ελένη Αργύρη

Media

)

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel