Ζωηφόρος

Επικίνδυνος και τρελός για τα Wikleaks ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Σαν επικίνδυνο και τρελό, (Tehlikeli ve Delli),χαρακτήριζαν ήδη από το 2010 τον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τα γνωστά αποκαλυπτικά έγγραφα, Wikleaks. Όπως αποκαλύπτει μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, η Haber3,τα γνωστά Wikleas είχαν ήδη από το 2010 χαρακτηρίσει τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σαν επικίνδυνο και τρελό διπλωμάτη, ο οποίος πρεσβεύει ένα άτεγκτο οθωμανισμό και την αναβίωση της ανατολίτικης οθωμανικής αυτοκρατορίας παρά τις πολύ επικίνδυνες συνέπειες αυτής της υπερφίαλης επιδίωξης του.

 

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, στις 17 Νοεμβρίου του 2009 είχε γίνει μυστική συνάντηση του τότε Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών και υπεύθυνο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, PhilipGordon με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διάρκειας 40 λεπτών. Της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί άλλη μια συνάντηση στις 12 του ιδίου μηνός του 2009 μεταξύ του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, JamesJeffrey με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Και στις δυο αυτές συναντήσεις φάνηκε ξεκάθαρα η νεοοθωμανική αλαζονεία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αλλά και η διπροσωπία του  απέναντι στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράν με το οποίο είχε αναπτύξει υπόγειες διασυνδέσεις ενώ στους Αμερικανούς εμφανίζονταν σαν  ο μόνος ικανός διαμεσολαβητής. Σε όλες τις τότε μυστικές επαφές έδειχνε έναν ύπουλο και αδίστακτο χαρακτήρα ενώ οι Αμερικανοί είχαν από τότε πληροφορίες για τις σχέσεις του με πυρήνες ακραίων εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων που τα επόμενα χρόνια εμφανιστήκαν σαν οι αδίστακτοι Τζιχαντιστές.

Γεγονός είναι πως η εποχή Νταβούτογλου στην «Νέα Τουρκία» αναμένεται να είναι πολύ προβληματική καθώς η νεοοθωμανική πολιτική του θα επηρεάσει άμεσα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να μην ξεχνάμε  πως ο Νταβούτογλου θεωρεί τα Βαλκάνια και συνεπώς και την Ελλάδα σαν τα «απολωλότα πρόβατα» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην μεγάλη οθωμανική «αγκαλιά» που τους είχε εξασφαλίσει την διαφημιζόμενη από τους Τούρκους, PaxOttomana, δηλαδή την… «ειρήνη» και την.. «ευημερία»!!!  Στις 28 Ιουλίου 2011σε μια σημαντική του συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Milliyet και στον παλαίμαχο δημοσιογράφο, Fikret Bila, ο τότε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέλυσε το όραμα του για τα Βαλκάνια, ένα όραμα με καθαρά νέοοθωμανικές βλέψεις που εδείχνει με σαφή τρόπο και τις απώτερες επιδιώξεις του για την περιοχή με  φανερές τις επεκτατικές του στοχεύσεις. Ο Νταβούτολγου ανέλυσε τον λεγόμενο «Χάρτη» του για την Βαλκανική.Στον «Χάρτη» αυτό τόνιζε την σύνδεση του παλιού «τουρκικού τόξου», όπως είχε γίνει γνωστό από την δεκαετία του ενενήντα, που θα συνδέει την Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, την δημοκρατία των Σκοπίων, την Βουλγαρία με την Δυτική Θράκη,(!!!), και τέλος την ίδια την Τουρκία, που θεωρείτε σαν η «Μητέρα Πατρίδα» όλων αυτών των περιοχών όπου κατοικεί τουρκόφωνος αλλά και μη τουρκόφωνος μουσουλμανικός πληθυσμός. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην περιοχή του Σαντζάκ, που είναι σερβικό έδαφος αλλά κατοικείται από μουσουλμανικό σλαβόφωνο πληθυσμό τον οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν σαν Τούρκους εκσλαβισθέντες όπως και τους  μουσουλμάνους σλαβόφωνος των Σκοπίων, που είναι γνωστοί με την ονομασία, «Τορμπέ». Παράλληλα στην ίδια συνέντευξη ο Νταβούτγογλου τόνισε τις οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσει με ραγδαίους ρυθμούς η Τουρκία με την δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου και την Βοσνία Ερζεγοβίνη, με την οποία όπως είναι γνωστό υπάρχουν στενοί δεσμοί με την Τουρκία από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα. Ο σημερινός νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε από τότε την παλαιότερη οθωμανική παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων και ούτε λίγο ούτε πολύ απέδωσε το σημερινό «κατάντημα» των βαλκανικών κρατών στην απόσχιση τους από την «αγκαλιά» της μεγάλης μητέρας πατρίδας, δηλαδή την…  Οθωμανική αυτοκρατορία. Αναφέρθηκε και στις  προσδοκίες, όπως ισχυρίστηκε, των ίδιων των μουσουλμάνων και τουρκόφωνων Βαλκάνιων προς τον ίδιο, ο οποίος εμφανίζονταν από τότε  σαν ο «απελευθερωτής»  της βαλκανικής χερσονήσου.   

Όσον αφορά το Κυπριακό να θυμίσουμε ότι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, Sabah, (23/3/2014),  αναφερόμενος στην Κύπρο υποστήριξε ότι η Τουρκία ήταν… υποχρεωμένη να εισβάλει στρατιωτικά στην νήσο και να καταλάβει το βόρειο τμήμα, γι' αυτό και, όπως ισχυρίστηκε, η περίπτωση της Κύπρου δεν… έχει καμία σχέση με την Κριμαία.  Προχωρώντας ακόμα περισσότερο υποστήριξε πως η τουρκική πλευρά είναι η… μόνη που εκπροσωπεί την νομιμότητα στην Κύπρο μετά το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν, που απέρριψε υπερήφανα ο κυπριακός λαός.  Το σχέδιο Ανάν, όπως υποστήριξε  χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είναι η… εγγύηση για την επίλυση του Κυπριακού. Φυσικά δεν ανέφερε ότι με επίλυση του Κυπριακού βάσει ενός νέου σχεδίου Ανάν, η Τουρκία θα βάλει πόδι στα ενεργειακά κοιτάσματα της μεγαλονήσου, καθώς αυτό είναι το επίμαχο σημείο ένεκα του οποίου η Τουρκία πιέζει συνεχώς να προχωρήσει μια παρόμοιας φύσης επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.  

Με τον μεγάλο «φίλο» μας λοιπόν, τον κύριο Αχμέτ Νταβούτογλου, θα έχομε όπως φαίνεται πολύ σύντομα μεγάλα «νταλαβέρια» και πολλά «αλισβερίσια» κατά το τουρκιστί, προς μεγάλη χαρά όλων των… οθωμανολάγνων και μουσουλμανολάγνων της Ελλάδας. Χαρακτηριστικές είναι και οι πρώτες δηλώσεις του από την νέα θέση του πρωθυπουργού ότι,  «Η χώρα περνά έκτακτες καταστάσεις συναγερμού»! Θα περάσουμε πολύ «καλά» φτάνει να… μην το μετανιώσουμε πικρά!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

 

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel