Ζωηφόρος

Μονές κι Εκκλησίες στο ... άγχος του ΕΝΦΙΑ

Δεν έχουν το Θεό τους στο υπουργείο οικονομικών, αλλιώς δεν εξηγείται το ότι στην προσπάθεια τους να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους πήραν αμπάριζα Μοναστήρια, Εκκλησίες και ιδρύματα που λειτουργούν στα πλαίσια της Εκκλησίας μας φορτώνοντας τους με ΕΝΦΙΑ.

 

Μάλιστα σε μερίδα εξ αυτών η επιβολή ΕΝΦΙΑ φαντάζει ανίερη πράξη, καθώς όλα τους τα έσοδα τα προορίζουν για τη στήριξη κοινωνικών δομών.

Πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους αναφέρουν πως επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο και αφορά σημαντικό αριθμό μοναστηριών και εκκλησιαστικών δομών θα αντιμετωπιστεί συνολικά σ επίπεδο Ιεράς Συνόδου.

Στην παρούσα φάση αναμένεται να γίνουν οι όποιες διορθώσεις από την κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια ανάλογα με την εικόνα που θα προκύψει για την Εκκλησία θα αναλάβει δράση η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Τα περιστατικά δυσβάστακτου ΕΝΦΙΑ που έχουν καταγραφεί σε Μοναστήρια και ναούς σε όλους τους νομούς του νησιού μας, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν προβληματίζουν απλά αλλά δυσχεραίνουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το έργο της Εκκλησίας, το οποίο είναι πολυδιάστατο σ επίπεδο ανακούφισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η Εκκλησία μέχρι σήμερα πλήρωνε κανονικά τους φόρους της αλλά αυτό που έγινε με τον ΕΝΦΙΑ ξεπερνά τις δυνάμεις της, σημειώνουν στελέχη της, συμπληρώνοντας πως δεν μπορούν να δεχθούν να σταματήσουν συσσίτια και να στήριξη ορφανοτροφείων επειδή η Πολιτεία θέλει να εισπράξει ένα υψηλό νέο φόρο.

Να υπενθυμίσουμε πως το θέμα με το νέο μόνιμο φόρο, που δεν κάνει διακρίσεις ούτε στους κόλπους της Εκκλησίας ,αναδείχθηκε στην Κρήτη με αφορμή το φόρο ύψους 44.374 ευρώ που 0 κλήθηκε να πληρώσει η Ιερά Μονή Καλυβιανής.

Η Μονή που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 πλήρωνε μέχρι πρότινος φόρο 13.000 ευρώ και τώρα κ0αλείται, μέσω ΕΝΦΙΑ, να πληρώσει σχεδόν τα 4πλάσια.

Κι αυτά για το Ναό, το ορφανοτροφείο, το γηροκομείο της, τα εργαστήρια και τις λοιπές κοινωνικές και μη κερδοσκοπικές δομές που διαθέτει.

Το ακόμα πιο παράλογο στην όλη υπόθεση είναι πως προβλέπεται η απαλλαγή από την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά ακίνητα, όπως προκύπτει από τον Ν. 4223, που ορίζει τις παραμέτρους σχετικά με το ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το νέο μόνιμο τέλος.

Στην παράγραφο στ. αναφέρεται ρητά ότι απαλλάσσονται «νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών και δογμάτων κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος και ιδιοχρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους, καθώς και οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κείμενα εντός ή εκτός αυτού».

 

Πηγή: http://www.ekriti.gr/article/mones-ki-ekklisies-sto-aghos-toy-enfia-ti-tha-kanei-i-ekklisia-tis-kritis

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel