Ζωηφόρος

Χάος και θρησκευτική βία στην Αίγυπτο,

Χάος και θρησκευτική βία στην Αίγυπτο


***

Στους 36 οι νεκροί χριστιανοί στην Αίγυπτο

απ΄τις συγκρούσεις με την Αστυνομία...

και τα ελληνικά ΜΜΕ μούγγα

Στους 36 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών (πάνω από 300 τραυματίες) από τις χθεσινές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο όταν η Αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των Κοπτών Χριστιανών που διαμαρτύρονταν στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης και στην πλατεία Ταχρίρ, εναντίον της ανοχής, στην καταπίεση τους απ' τους μουσουλμάνους, που δείχνει το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνάει τη χώρα από τον Φεβρουάριο.

Ήταν οι βιαιότερες συγκρούσεις από τον Ιανουάριο που άρχισε η "Αραβική άνοιξη" που είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν απλώς οι δικτάτορες και να εγκατασταθεί στην εξουσία ο Στρατός ο οποίος όπως καταγγέλουν οι Κόπτες αβαντάρει ασύστολα τους μουσουλμάνους.

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.com/2011/10/36.html

***

Έρευνα διατάσσει ο στρατός

Φόβοι για ανάφλεξη θρησκευτικής βίας μετά τις συγκρούσεις στο Κάιρο

Σκηνές χάους το βράδυ της Κυριακής στο Κάιρο

Φόβους για κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας εν μέσω της χαοτικής μετάβασης στη μετά Μουμπάρακ εποχή γεννούν οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις και χριστιανούς κόπτες που διαδήλωναν στο Κάιρο. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση, υπογραμμίζοντας τη θεμελιώδη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Τη διεξαγωγή έρευνας ζητά ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου που βάλλεται σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα της Αιγύπτου.

Η κατάσταση στο Κάιρο παραμένει τεταμένη την επομένη των χειρότερων επεισοδίων βίας που σημειώνονται μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες «υποκινητές του χάους» χωρίς να έχουν δοθεί στοιχεία για την ταυτότητά τους.

Η διαδήλωση των χριστιανών κοπτών ξεκίνησε ειρηνικά το βράδυ της Κυριακής έξω από το κτίριο της αιγυπτιακής κρατικής τηλεόρασης που αντικρίζει το Νείλο. Διαμαρτύρονταν για την πρόσφατη καταστροφή εκκλησίας τους στη νότια επαρχία Ασουάν της Αιγύπτου, και κατηγορούσαν το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ότι δεν τιμωρεί τις επιθέσεις κατά χριστιανών.

Η διαδήλωση κατεστάλη βίαια από το στρατό αφού προηγουμένως οι κόπτες καταγγέλλουν πως δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους με πολιτικά.

Στην περιοχή τελικά συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με ανταποκριτή του δικτύου Αλ Τζαζίρα, άτομα από όλους τις ομάδες της αιγυπτιακής κοινωνίας. Κόπτες, μουσουλμάνοι, άλλοι χριστιανοί, άλλες πολιτικές ομάδες, ακόμη και σαλαφιστές, βρέθηκαν εν μέσω του χάους στο Κάιρο.

«Αυτό που τους ένωσε δεν είχε σε τίποτε να κάνει με θρησκευτικά ζητήματα ή αιτήματα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η οργή απέναντι στο στρατό και το γεγονός ότι νοιώθουν πως πρόδωσε την επανάσταση» λέει ο ανταποκριτής του δικτύου.

Οι κόπτες θάβουν τη Δευτέρα τους νεκρούς τους στις ταραχές, καταγγέλλοντας ότι άρματα μάχης συνέθλιψαν διαδηλωτές. Τη νύχτα της Κυριακής ακούγονταν πυροβολισμοί, στρατιωτικά οχήματα πυρπολήθηκαν και τυλίχτηκαν στις φλόγες και μαύρος καπνός τύλιξε την ευρύτερη περιοχή γύρω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

«Γιατί δεν το κάνουν αυτό στους σαλαφιστές ή τη Μουσουλμανική Αδελφότητα όταν οργανώνουν διαδηλώσεις; Αυτή δεν είναι πια η χώρα μου» λέει ο χριστιανός κόπτης Άλφρεντ Γιουνάν, μιλώντας κοντά στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα.

Η βία σκιάζει την πορεία προς τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ που αναμένεται να διεξαχθούν στις 28 Νοεμβρίου.

Οι χριστιανοί αναλογούν στο 10% σε πληθυσμό 80 εκατομμυρίων της Αιγύπτου και οι εντάσεις είναι συνήθεις ανάμεσα στους κόπτες και την πλειονότητα των μουσουλμάνων. Και καθώς η Αίγυπτος διέρχεται μία χαοτική περίοδο μετάβασης οι χριστιανοί ανησυχούν για την αυξανόμενη επίδειξη δύναμης από τους υπερσυντηρητικούς ισλαμιστές που «συγκρατούσε» ο Μουμπάρακ.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο δέχεται «πυρά» από όλο το πολιτικό φάσμα γιατί δεν δίνει καθαρό χρονοδιάγραμμα πολιτικής μετάβασης, με αποτέλεσμα πολλοί να φοβούνται ότι θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας στο παρασκήνιο, έστω κι αν παραδώσει την διακυβέρνηση σε εκλεγμένους πολιτικούς.

Ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Συμβουλίου, κάλεσε κατόπιν σύσκεψης με στρατηγούς την κυβέρνηση να διενεργήσει έρευνα για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Κάιρο. Ο στρατός δήλωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την ασφάλεια και επανέλαβε τη δέσμευσή του στο σχέδιο παράδοσης της εξουσίας.

Από πλευράς του ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να χειραγωγήσει το ζήτημα της εθνικής ενότητας της Αιγύπτου ή να καθυστερήσει την διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης». Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για την κατάσταση.

Ανήσυχη η Ευρώπη

Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη Δευτέρα την ανησυχία τους για τα επεισόδια στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος και τρομαγμένος», ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον υπογράμμισε ότι η θρησκευτική ελευθερία «είναι απολύτως θεμελιώδης».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε τα «πολύ σοβαρά βίαια επεισόδια» εναντίον της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου και ζήτησε μια «ομόφωνη καταδίκη» της ΕΕ.

«Η θρησκευτική ελευθερία είναι πρώτιστης σημασίας» δήλωσε ο Φρατίνι, καλώντας τις αιγυπτιακές αρχές να διώξουν και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους των βίαιων επεισοδίων σε βάρος της χριστιανικής κοινότητας.

«Αυτό θα ήταν μια καλή ένδειξη πριν από τις εκλογές» είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Ισπανίδα ομόλογός του Τρινιδάδ Χιμένεθ έκανε επίσης λόγο για «ανησυχητική κατάσταση».

«Καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και λογική» επισήμανε με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, τονίζοντας πως «η οδός της δημοκρατίας περνάει από τη θρησκευτική ανοχή».

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231132474

***

Ανήσυχος για τις θρησκευτικές βιαιότητες στην Αίγυπτο ο Ομπάμα

Καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι «βαθύτατα ανήσυχος» λόγω των αιματηρών θρησκευτικών βιαιοτήτων που σημειώνονται στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Ο πρόεδρος είναι βαθύτατα ανήσυχος για το θέμα της βίας στην Αίγυπτο που έχει οδηγήσει στον τραγικό θάνατο διαδηλωτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Έχει έρθει η ώρα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε οι Αιγύπτιοι να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής και ενωμένης Αιγύπτου», σημείωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

«Την ώρα που οι Αιγύπτιοι καθορίζουν το μέλλον τους, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να σκέφτονται ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των κοπτών, πρέπει να γίνονται σεβαστά και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και να ασκούν ελεύθερα τη θρησκεία τους», πρόσθεσε.

«Αυτά τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στην ώρα τους και τη συνέχιση της μετάβασης προς τη δημοκρατία η οποία είναι ειρηνική, δίκαιη και συνολική», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2011_410203

***

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Φοβόμαστε γιατί δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει»

Για τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις και χριστιανούς κόπτες που διαδήλωναν στο Κάιρο, μίλησε σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Πατριάρχης σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος, γιατί πριν από τρείς ημέρες έφυγα από το Κάιρο για το Ζιμπάμπουε όπου βρίσκομαι τούτη την ώρα. Δεν γνωρίζαμε ότι θα συμβούν όλα αυτά, τα θλιβερά γεγονότα».

«Θέλω να πιστεύω ότι σιγά – σιγά θα ηρεμήσουν γιατί έρχονται και εκλογές μπροστά μας. Φοβόμαστε όλοι και δεν ξέρουμε, τι θα ξημερώσει κάθε ημέρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των άλλων θρησκειών στην Αίγυπτο.

«Πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε κανένα σύννεφο, μάλιστα είχαμε συναντηθεί όλοι θρησκευτικοί αρχηγοί για να δούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Αλλά και τώρα θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, για να ηρεμήσουμε τα πνεύματα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Θεόδωρος Β΄.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9488:--l------r&catid=13

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel