Ζωηφόρος

Συνεχίζεται η βία κατά των Χριστιανών της Νιγηρίας,

Συνεχίζεται η βία κατά των Χριστιανών της Νιγηρίας


Ο ηγέτης των Χριστιανών της Νιγηρίας Ayo Oritsejafor προειδοποίησε προχθές, ότι οι θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον των ναών αλλά και των ίδιων των πιστών, συνιστούν μια «θρησκευτική» κάθαρση, όπως η εθνοκάθαρση, και μάλιστα σύγκρινε την σημερινή βία με αυτήν του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1960.

Η κλιμάκωση της βίας στην χώρα, συμπίπτει χρονικά με την διακοπή της επιδότησης καυσίμων από πλευράς της νιγηριανής κυβέρνησης, που οδήγησε στον άμεσο διπλασιασμό της τιμής τους.

Η κραυγή απόγνωσης των Χριστιανών, σε αυτήν την πιο πολυπληθή αφρικανική χώρα, με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, έρχεται ως αποτέλεσμα έξι τουλάχιστον επιθέσεων εναντίον Χριστιανών και χριστιανικών ναών από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 80 τουλάχιστον ανθρώπων.

Η ισλαμική οργάνωση Boko Haram έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, και έχει πυροδοτήσει ευρύτερες θρησκευτικές συγκρούσεις σε μια χώρα, με πληθυσμό 160 εκατομμυρίων, όπου ο Βορράς είναι κυρίως μουσουλμανικός, και ο Νότος Χριστιανικός.

Πριν από μια εβδομάδα, ένας φερόμενος ως εκπρόσωπος της Boko Haram, έδωσε διορία σε όσους Χριστιανούς ζουν στον Βορρά να τον εγκαταλείψουν μέσα σε τρεις μέρες.

Δεχόμενος πιέσεις να αναλάβει δράση, ο πρόεδρος Goodluck Jonathan κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που επλήγησαν από την οργάνωση, όμως η βία απλά κλιμακώθηκε στις υπόλοιπες περιοχές.

Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις με θύματα τριάντα Χριστιανούς. Την μέρα των Χριστουγέννων, σε μια βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε λίγο μετά την λήξη της θείας λειτουργίας, σκοτώθηκαν 44 Καθολικοί.

Στην κυριακάτικη λειτουργία της πόλης Abuja, οι πιστοί έπρεπε να υποστούν σωματικούς ελέγχους και να περάσουν από μηχάνημα ακτινοσκόπησης, προκειμένου να εκκλησιαστούν.

Σε ανακοίνωση του επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης της Νιγηρίας Ayo Oritsejafor, επισημάνθηκε η ανάγκη οι Χριστιανοί να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, χωρίς όμως να τεθεί ζήτημα αντιποίνων. Όπως είπε ο Oritsejafor, «οι δολοφονίες συνιστούν μια συστηματική εθνοκάθαρση ή αλλιώς μια θρησκευτική κάθαρση… η βία θυμίζει τον εμφύλιο πόλεμο…».

Το διάστημα 1967-70, η Νιγηρία χτυπήθηκε από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, που άφησε πίσω του ένα εκατομμύριο νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Χριστιανοί του Βορρά.

http://www.businessday.co.za/Articles/Content.aspx?id=162180

Απόδοση: S.A.

                                                                   Πηγή: http://www.antinews.gr/2012/01/11/142482/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel