Ζωηφόρος

Κατασκηνώσεις επιστημονικού αθεϊσμού, του Τάκη Μίχα,

Κατασκηνώσεις

επιστημονικού αθεϊσμού

του Τάκη Μίχα

Το καλοκαίρι είναι συνήθως η περίοδος που ταυτίζεται με τις κατασκηνώσεις. Καθώς οι διακοπές των παιδιών μεγαλώνουν και των γονιών μικραίνουν, αυτοί οι θεσμοί γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητοι στη ζωή των οικογενειών. Ολοένα και περισσότερα παιδιά συμμετέχουν σε αυτές τις οργανωμένες διακοπές όπου τους δίνεται η δυνατότητα να περάσουν ένα χρονικό διάστημα παρέα με συνομηλίκους τους και να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες που επιθυμούν. Από την άλλη πλευρά και οι προσφορές των κατασκηνώσεων συνεχώς διευρύνονται περιλαμβάνοντας κάθε είδους σπορ (από τοξοβολία μέχρι τένις) καθώς και ξένες γλώσσες και άλλα μαθήματα.

Πρόσφατα στην περιοχή Σόμερσετ της Αγγλίας δημιουργήθηκε μια από τις πιο πρωτότυπες κατασκηνώσεις. Εμπνευστής της και εν μέρει χρηματοδότης είναι ο γνωστός καθηγητής Βιολογίας και συγγραφέας Richard Dawkins. Πρόκειται για μια κατασκήνωση για παιδιά από 8-17 ετών, όπου οι κατασκηνωτές θα διδάσκονται τη θεωρία της εξέλιξης και τον ορθολογικό σκεπτικισμό.

Στόχος της κατασκήνωσης είναι, σύμφωνα με τον Dawkins, «να ενθαρρύνει τα παιδιά να σκέπτονται κριτικά και ορθολογικά». Ολες οι θέσεις έχουν καταληφθεί.

Η ιδέα μπορεί να είναι πρωτόγνωρη στην Ευρώπη, όμως έχει παρελθόν στην Αμερική. Εκεί, παράλληλα με τις κατασκηνώσεις που είναι αφιερωμένες στη μελέτη της Βίβλου και στην εν γένει προώθηση της χριστιανικής ιδεολογίας, τα τελευταία 25 χρόνια υπάρχει το Camp Quest, ένα δίκτυο κατασκηνώσεων αφιερωμένο στην ελεύθερη και κριτική σκέψη. Εκεί τα μαθήματα και οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη θεωρία και μεθοδολογία της επιστήμης, τον διαχωρισμό κράτους-θρησκείας και τις παγκόσμιες θρησκείες. Ομως, το σημείο εκείνο στο οποίο δίνουν μεγαλύτερη έμφαση οι υπεύθυνοι του Camp Quest είναι να μάθουν τα παιδιά ότι η ηθική συμπεριφορά είναι ανεξάρτητη από τη θρησκεία και ότι, αντίθετα, τα θρησκευτικά δόγματα πολλές φορές αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο στη διαμόρφωση ηθικών κανόνων τους οποίους θα ενστερνίζονται όλοι οι άνθρωποι.

Στους κατασκηνωτές δεν διδάσκεται ότι δεν υπάρχει Θεός. Μόνο ότι θα πρέπει να ζυγίζουν προσεκτικά τα δεδομένα προτού αποφανθούν. Κυρίως δίνεται έμφαση στο να μάθουν τα παιδιά ότι αποτελεί λογικό λάθος να πιστεύεις ότι κάτι υπάρχει επειδή δεν μπορείς να αποδείξεις το αντίθετο. Αυτό το κάνουν ως εξής:

Οι οργανωτές λένε στα παιδιά όταν πρωτοέρχονται στην κατασκήνωση ότι μεταξύ τους ζουν αόρατοι μονόκεροι, ότι κανείς δεν μπορεί να τους δει, να τους ακουμπήσει, να τους μυρίσει, ότι δεν μπορούν να σε βλάψουν, ότι δεν τρώνε και ότι γενικώς δεν αφήνουν κανένα ίχνος. Επίσης, λένε στα παιδιά ότι ένα αρχαίο βιβλίο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά περιέχει αποδείξεις για την ύπαρξη των μονόκερων - όμως κανείς δεν έχει δει αυτό το βιβλίο. Στο τέλος προσφέρουν σε όποιο παιδί καταφέρει να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν μονόκεροι ένα εκατονταδόλαρο. Περιττό φυσικά να αναφερθεί ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν το έχει κερδίσει - που φυσικά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αόρατοι μονόκεροι!

Φυσικά, πέρα από τις συζητήσεις και τα μαθήματα, η κατασκήνωση έχει όλες τις σχετικές αθλητικές δραστηριότητες που τόσο αρέσουν στα παιδιά: κανό, κολύμπι, αναρρίχηση, μπάσκετ, εκδρομές κ.λπ.

Για τους υποστηρικτές του επιστημονικού αθεϊσμού στις ΗΠΑ (που υπολογίζονται γύρω στο 10% του πληθυσμού) η ύπαρξη τέτοιων κέντρων είναι απαραίτητη για την υγιή πνευματική κοινωνικοποίηση των παιδιών τους.

«Η απομόνωση», έγραφε πρόσφατα το «Economist», «παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών.Οι χριστιανοί γονείς μπορούν πάντοτε να βασίζονται στην ύπαρξη ενός τεράστιου δικτύου εκκλησιών, κατηχητικών σχολείων και ημιθρησκευτικών οργανώσεων όπως οι πρόσκοποι. Ομως οι άθεοι δεν έχουν κάτι ανάλογο».

Στην Ελλάδα λόγω της ασφυκτικής θρησκευτικής προπαγάνδας που επικρατεί τέτοιες κατασκηνώσεις θα ήταν πολύ χρήσιμες. Ομως θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν. Διότι σε μια χώρα όπου ο υπουργός Παιδείας δεν τολμάει να υποστηρίξει ανοιχτά της θεωρία της εξέλιξης (βλ. «Ε» 01/06) είναι αδιανόητο ότι οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο θα συνέδραμε εκείνους που θα επιθυμούσαν να στείλουν το καλοκαίρι τα παιδιά τους σε ένα μέρος όπου θα μάθαιναν να αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού ορθολογισμού και της απόρριψης των θρησκευτικών προκαταλήψεων

πηγή: www.enet.gr

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel