Ζωηφόρος

Σφοδρή κριτική από τον Burak Bekdil για το «Άλωση 1453»,

Σφοδρή κριτική από τον Burak Bekdil

για το «Άλωση 1453»


Με το γνωστό δηκτικό του ύφος ο αρθρογράφος Burak Bekdil σχολιάζει την τουρκική κινηματογραφική υπερπαραγωγή «Άλωση 1453» στη σημερινή αγγλόγλωσση έκδοση της «Hurriyet Daily News»:

«Aντί οι Τούρκοι να μνημονεύουν το 1453 κατ‘ ιδίαν και διακριτικά, επιλέγουν να κάνουν θόρυβο υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο πόσο πολύτιμη είναι μια χώρα για την Ευρώπη, η οποία περηφανεύεται ότι η μεγαλύτερη πόλη της κάποτε ανήκε σε ένα άλλο έθνος και κατακτήθηκε δια της βίας.

Πράγματι, συνεχίζει ο αρθρογράφος, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τους Βρετανούς να γιορτάζουν την άλωση του Λονδίνου ή τους Γερμανούς την Άλωση του Βερολίνου και να περηφανεύονται για το ότι καταπάτησαν τη γη άλλων λαών. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η Κύπρος… Μάλλον κάποιος παραγωγός θα πρέπει να σκεφτεί να γυρίσει ταινία με τίτλο Άλωση 1974 ή Αφανισμός 1915», τονίζει με ισχυρή δόση ειρωνείας ο Bekdil.

«Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι εκατομμύρια Τούρκοι, περήφανοι για το μεγαλείο των προγόνων τους θα σπεύσουν, μαθαίνοντας στα παιδιά τους ότι οι Τούρκοι όχι απλά «κυβέρνησαν με το σπαθί» αλλά επιπλέον «το απολαμβάνουν». Είναι δε αξιοσημείωτη η ευαισθησία που επιδεικνύουν οι νεώτερες γενιές «πιστών», σαν αυτές που επιθυμεί ο τούρκος πρωθυπουργός όταν κάποιος τους θυμίζει το αρχικό όνομα της πόλης (δηλαδή Κωνσταντινούπολη) αγνοώντας την ετυμολογία του.

Είναι πράγματι διασκεδαστικό να βλέπει κανείς αυτούς τους «πιστούς» να συμμετέχουν σθεναρά σε διαδηλώσεις ζητώντας να τεθεί τέρμα στην «κατοχή της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ». Περιττό να τους υπενθυμίσει κανείς ότι οι πρόγονοί τους ταξίδεψαν από τις στέπες της Ασίας για να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολης, ενώ οι Εβραίοι ανέκαθεν ζούσαν στην Ιερουσαλήμ», καταλήγει ο γνωστός δημοσιογράφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία είχε χθες πρεμιέρα 134 τουρκικές κινηματογραφικές αίθουσες, αρχίζοντας την προβολή ακριβώς στις 14:53 (!), το κόστος δε της παραγωγής ανήλθε σε 17 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται για την πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου.

tvxs.gr

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.com/2012/02/burak-bekdil-1453.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel