Ζωηφόρος

Ο ΑΜΚΑ και οι πιστοί, Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους,

Ο ΑΜΚΑ και η ανησυχία των πιστών

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Με αφορμή την νέα κάρτα ασφαλίσεως (ΑΜΚΑ), για την οποία πολλοί αδελφοί στον κόσμο ανησυχούν και μας ρωτούν ως προς την επικινδυνότητα της παραλαβής της, η Ιερά Μονή μας εκφράζει τις ακόλουθες σκέψεις, ως απλή συμβουλή στην διαμόρφωση κοινής στάσεως του πληρώματος της Εκκλησίας.

1. Τα πάντα σήμερα μαρτυρούν την προώθηση ενός παγκοσμίου συστήματος, όπου ο κάθε άνθρωπος μετατρέπεται σε ένα εξάρτημα - αριθμό μιας ανάλγητης μηχανής, που λειτουργεί προς όφελος (πρόσκαιρο, ασφαλώς!) των ελαχίστων ισχυρών.

Πάντοτε στην ιστορία οι ανώτατοι υπάλληλοι κάθε διεφθαρμένου συστήματος επιχρυσώνουν την σαπρία με την ηθικολογία. Και οι πιο ολοκληρωτικές νοοτροπίες προβάλλουν τις ανθρωπιστικές αξίες, αυτές ακριβώς, που ξεθεμελιώνουν. Έτσι, για παράδειγμα, σήμερα το τεκμήριο της αθωότητας του πολίτη πλήττεται με το πρόσχημα της προστασίας των πολιτών, και η τρομοκρατία προωθείται για την προστασία του πολίτη από τους τρομοκράτες!

2. Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση εμφανίζεται ο αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποιήσεως, η άρνηση του οποίου επιφέρει αποκλεισμό από όλο το φάσμα της ζωής.

Ασφαλώς ως τεχνολογικό μέσο είναι εργαλείο ουδέτερο. Και «ουδέτερο» σημαίνει ότι εξαρτάται από την χρήση και τους χρήστες. Ας μη είμεθα αφελείς. Η θετική του αιτιολόγηση αφορά στις δημοκρατικές και ελεύθερες κοινωνίες και όχι στα σημερινά καθεστώτα, που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικό έλλειμα και απουσία διαφάνειας.

Σήμερα, λοιπόν, τέτοια μέσα χαλκεύουν το γενικό πλέγμα υποδουλώσεως του ανθρώπου σε μια παγκόσμια δικτατορία, που οδοποιεί την έλευση του Αντιχρίστου.

3. Ήδη από την εποχή των διωγμών η Εκκλησία απαγόρευσε στους ενθουσιώδεις πιστούς την «εισπήδηση» στο μαρτύριο (κατά το λαϊκόν “σφάξε με αγά μου ν᾽ αγιάσω”). Ομοίως, θα ήταν ανώφελο σήμερα οι πιστοί να θυσιάσουν και τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους αρνούμενοι την κάρτα, από τη στιγμή, που δεν τους ζητείται ούτε καν η έντυπη παραλαβή του δυσωνύμου αριθμού της Αποκαλύψεως.

Διότι ο ΑΜΚΑ βασίζεται σε κωδικοποίηση, που ούτε είναι ούτε σχετίζεται με τον αριθμό 666. Ας μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι η προφητεία της Αποκαλύψεως αναφέρεται σε χάραγμα επί της χειρός και του μετώπου και όχι σε κάποια έντυπη μορφή του ονόματος του θηρίου.

4. Πέραν τούτου, όλοι όσοι συντηρούμε πνευματικές αντιστάσεις, μάλιστα όσοι ζούμε την ελευθερία της συνειδήσεως, που μας χάρισε ο Χριστός και οι αγώνες των Πατέρων μας, δεν μπορεί παρά να είμεθα «αντιρρησίες συνειδήσεως» σε εποχές, που όχι απλώς καταργείται η δημοκρατία, αλλά κακοποιείται και υβρίζεται ο άνθρωπος στην ψυχική, πνευματική, και κοινωνική του υπόσταση.

Τούτο σημαίνει ότι οφείλουμε αφενός να καταγγέλλουμε τέτοιες νομοθετήσεις, απαιτώντας τουλάχιστον νομοθετικές ρυθμίσεις, αφετέρου να ζούμε με νήψη και προσευχή για τα δεινά του κόσμου, καλλιεργώντας από κοινού και ο καθένας ξεχωριστά την σχέση μας με τον Χριστό, ως μέλη του Σώματός Του.

Έτσι μόνο θα μπορούμε να φωτιζόμεθα, να δίνουμε την πραγματική ομολογία και μαρτυρία της εν Χριστώ ζωής, και να ζητάμε το έλεος του Θεού, αν και εφόσον πλησιάζουν τα επερχόμενα δεινά.

Πηγή: «Ορθόδοξος Τύπος» 11/09/2009

Αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/2009/09/blog-post_4594.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel