Ζωηφόρος

Ελλάδα: Ένα project με Ημερομηνία Λήξης;

Ελλάδα: Ένα project με Ημερομηνία Λήξης;

Η είσοδος της Ιρλανδίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης δεν σηματοδοτεί απλώς άλλη μια περίπτωση "ατυχήσασας χώρας". 

Καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συστηματική κρίση ενός οικοδομήματος, του ευρωπαϊκού, πάνω στο οποίο πολλοί επένδυσαν ιδέες και χρήματα.

Αποδεικνύεται ότι τα "greek statistics" δεν ήταν η αιτία της ελληνικής κρίσης αλλά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης και πολύπλοκης ενδογενούς αδυναμίας να  συγκροτηθεί ένα ενιαίο οικοδόμημα με συστατικά στοιχεία τις "διαφορετικότητες" των επί μέρους κρατών.

       Η Ελλάδα και ιδίως την τελευταία εικοσαετία, ουσιαστικά επένδυσε - ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος - τα "ρέστα" της πάνω στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Ταύτισε την ίδια την ύπαρξή της με την ύπαρξη και την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης, προεξοφλώντας την ολοκλήρωσή του οράματος σε κάποια μελλοντική χρονική στιγμή και ταυτόχρονα την επίλυση μικρών και μεγαλύτερων ζητημάτων της, εσωτερικών και διμερών.

       Μέσα στο "κέλυφος" της Ενωμένης Ευρώπης, στον οραματικό αυτό αλλά ουτοπικό χώρο, όλα τα προβλήματα είτε θα είχαν επιλυθεί είτε θα είχαν "φορτωθεί" στις ευρωπαϊκές "πλάτες".

Διμερή με την Τουρκία;

Κάποια στιγμή θα τα αναλάμβανε η Ευρώπη, αφού τα σύνορά μας θα αποτελούσαν και Ευρωπαϊκά σύνορα.

       Διμερή με τις Βαλκανικές χώρες; Απλούστατα κι αυτά θα τα χειριζόμασταν μέσω Ευρώπης. Κάποια δε στιγμή, όλες οι "προβληματικές" για εμάς χώρες θα εντασσόντουσαν στην ΕΕ και θα "είχαμε το κεφάλι μας ήσυχο".

       Το απόλυτο όνειρο κάθε Έλληνα πολιτικού. Μια τέτοια εξέλιξη θα απελευθέρωνε κονδύλια από την Άμυνα ή την ανάγκη φύλαξης των συνόρων - βλέπετε το πρόβλημα των λαθρομεταναστών αυτομάτως θα το "παραλάμβανε" η Τουρκία- και θα επέτρεπε τη διοχέτευσή τους σε άλλους τομείς. Ακόμη και μέρος του πολιτικού κόστους των εγχώριων πολιτικών θα αναλάμβανε η "κακομοίρα" η Ευρώπη, αφού θα μπορούσε να επικαλείται κατά το δοκούν η εκάστοτε Κυβέρνηση ή πολιτική ηγεσία την αναγκαιότητα επιβολής του τάδε ή του δείνα νομοθετήματος ως υποχρεωτική ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα.

       Βρισκόμαστε προ εκπλήξεως. Η Ελλάδα πρέπει να (ξανα-) μάθει να ζει χωρίς τόση πολλή Ευρώπη. Κι αν μέχρι σήμερα  είχατε αναρωτηθεί πως μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα με δυσθεώρητες και οφθαλμοφανείς αδυναμίες - οργανωτικές, δημοσιονομικές, κοινωνικές κλπ -  έχει κατορθώσει και "επιβιώνει" αναζητήστε την "παλιά" - προ κρίσης - Ευρώπη πίσω από αυτό το "κατόρθωμα".

       Πράγματι, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν αξιοθαύμαστη κι αξιοπερίεργη απλώς η επιβίωση - πολλώ δε μάλλον η ανάπτυξη -  μιας χώρας η οποία για δεκαετίες μαστίζεται από σοβαρά εξωτερικά προβλήματα με τους γείτονές της, που σωρεύει χρέη, που δέχεται δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες ετησίως, χωρίς υποδομές, χωρίς κοινωνικό κράτος, με υψηλά ποσοστά διαφθοράς και αδιαφάνειας, χωρίς παραγωγικό ιστό και κυρίως με το συντριπτικό ποσοστό της ενέργειάς της να είναι εισαγόμενο. 

        Αναμφίβολα, το "μηχάνημα" που κρατούσε την Ελλάδα στη "ζωή" ήταν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ζεστό χρήμα δηλαδή, αλλά και ευρύτερα η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στις παροχές του.

Τα χαμηλά επιτόκια  του ευρώ - όσο ήταν χαμηλά - επέτρεψαν την άνθηση της οικοδομής, την ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού και εξ' αυτών τις θέσεις εργασίας. Δε θα απαριθμήσω τα οφέλη, για άλλους είναι προφανή και για άλλους όχι.

       Αυτή η Ευρώπη λοιπόν τελείωσε. Όσοι πολιτικοί και πολίτες οραματίστηκαν ότι κάποτε θα ολοκληρωθεί το οικοδόμημα και επένδυσαν σ' αυτό, έχασαν. Όσοι οραματίστηκαν ότι κάποτε θα μπορούσαμε να "κοιμηθούμε ήσυχοι" ότι όλες οι υποθέσεις μας θα λύνονταν μαγικά από τους ισχυρούς Ευρωπαίους γελάστηκαν.

       Λιγότερη Ευρώπη λοιπόν από αύριο, προς τέρψιν όσων επιχειρηματολόγησαν υπέρ άλλων εναλλακτικών δρόμων. Κι ας μην βιαστούν κάποιοι να απορήσουν:"Πως μιλάς για λιγότερη Ευρώπη, αφού υπάρχει το Μνημόνιο και ο Μηχανισμός Στήριξης και η Τρόικα; Υπάρχει πιο στενός ευρωπαϊκός κλοιός από κάτι τέτοιο;" Κι όμως. Το Μνημόνιο, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι παρά ο "χάρτης εξόδου" από την Ευρωζώνη. Ένας μπούσουλας, ώστε να οδηγήσει μια οικονομία, ομαλά και χωρίς αναταράξεις για το τραπεζικό της σύστημα, από τη μια κατάσταση στην άλλη.

        Κι αν η Ιρλανδία έχει την "εύκολη λύση" της αποχώρησης από το ευρώ και την προσχώρησή της στη Βρετανική στερλίνα, για την Ελλάδα, με τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον δεν υπάρχει μια ορατή εναλλακτική λύση.

         Οι ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές. Ολόκληρη η φιλοσοφία του Μνημονίου στηρίζεται στην απλή αρχή της απορρόφησης του ρευστού από την αγορά, μέσω της υψηλής φορολόγησης και της ταυτόχρονης συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα περιορίζεται η πιστωτική επέκταση και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

        Όλες οι "στρόφιγγες" που διοχετεύουν ρευστότητα στο εσωτερικό κλείνουν, προκειμένου να "εξαχθεί" το εναπομένον ρευστό μέσω της πληρωμής των τοκοχρεωλυσίων και των υποχρεώσεων κράτους και ιδιωτών στους εξωτερικούς πιστωτές.

         Το ΑΕΠ συρρικνώνεται ενώ ταυτόχρονα οι δανειακές υποχρεώσεις μέσω των υψηλών επιτοκίων αυξάνονται. Κατά συνέπεια - και με δεδομένο ότι μέχρι λήξης του Μνημονίου  και των 110 δις του, η πρόσβαση στις αγορές είναι από ελάχιστη έως μηδενική - κάποια στιγμή το ρευστό υπό μορφήν "ευρώ" θα μας τελειώσει. Ή πιο σωστά, θα έχει "εξαχθεί" ομαλά από την εσωτερική αγορά.

        Δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει κανείς αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή, αν θα δημιουργηθεί μια πιο "φτηνή" έκδοση του ευρώ για τις χώρες του Νότου, ή αν θα υπάρξει κάποιου είδους σύνδεση ελληνικού νομίσματος και ευρώ στα πρότυπα της πάλαι ποτέ ECU.

Πάντως χρειαζόμαστε ένα "θαύμα" ή μια "έκπληξη" για να ανατραπεί αυτή η πορεία.

Πηγή: http://tyxaios.blogspot.com/2010/11/3.html

Και από: http://emprosdrama.blogspot.com/2010/11/project.html#more

***

Το Ευρώ, το Μ3 και τα Τρία Κακά της Μοίρας μας...

       Σε έχει καταβάλλει η απαισιοδοξία, μου λένε στα μηνύματά τους αρκετοί αναγνώστες.

Γι΄αυτό και τα βλέπεις όλα μαύρα.

      Αφορμή για τα επικριτικά μηνύματα το προηγούμενο άρθρο μας, σχετικά με τον πραγματικό σκοπό του Μνημονίου. Δηλαδή, να οδηγήσει την Ελλάδα - και συνακολούθως την Ιρλανδία εφόσον κι αυτή προσχώρησε στο Μηχανισμό Στήριξης - εκτός της ζώνης του ευρώ, με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ημεδαπό και αλλοδαπό.

      Ο καθένας μπορεί βεβαίως να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει την πραγματικότητα. Όμως υπάρχουν μερικές "σταθερές".

     Κυρίες και κύριοι, να σας γνωρίσω το δείκτη Μ3. Για όσους δεν τον γνωρίζουν βεβαίως. 

     Τι μετράει αυτός ο δείκτης; Λοιπόν ο συγκεκριμένος δείκτης μετράει την "προσφορά χρήματος" (money supply) στην οικονομία. Αθροίζει την ποσότητα του νομίσματος που είναι σε κυκλοφορία - τα ευρώ δηλαδή για εμάς - αλλά και το χρήμα σε άλλες μορφές , "ζεστές" όμως, όπως είναι οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, τα ρέπος κλπ.

Με λίγα λόγια όλο το χρήμα που "κυκλοφορεί" στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

        Για την Ελλάδα, το δείκτη Μ3 τον δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος εδώ.

Επίσημα πράματα δηλαδή. Αν κάνετε λοιπόν κλικ πάνω στο σύνδεσμο που ονομάζεται: " Ελληνική συμβολή στα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ" θα "κατεβάσετε ένα αρχείο σε excel, το οποίο έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

        Δεν θα ασχοληθούμε με τους άλλους δείκτες - μολονότι μπορεί κανείς να βγάλει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα - αλλά θα επικεντρωθούμε στην πορεία του δείκτη Μ3.

Του συνολικού δηλαδή κυκλοφορούντος χρήματος στην Ελλάδα. Του κυκλοφορούντος ευρώ δηλαδή.

        Αν εξαιρέσει κανείς το Δεκέμβριο του 2002 όπου ο δείκτης πέρασε για έναν μόλις μήνα σε ελαφρά αρνητικό έδαφος με τιμή -0,2  και αμέσως μετά επανήλθε σε θετικό, για πρώτη φορά περνάει σταθερά σε αρνητικό έδαφος με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό από το Φεβρουάριο του 2010.

         Από το Φεβρουάριο του 2010 λοιπόν η ποσότητα του κυκλοφορούντος χρήματος στη χώρα μας μειώνεται όχι σταθερά αλλά με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό. Το χρήμα, το ευρώ δηλαδή, έφευγε από τη χώρα το Σεπτέμβριο με ετήσιο ρυθμό μεταβολής -10,3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

         Η χώρα μας ως χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να "τυπώσει" νέο χρήμα. Επίσης, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές - λόγω υψηλού spread - ώστε να φέρει έστω και "δανεικό" χρήμα στο εσωτερικό.

         Τα μόνα διαθέσιμα ρευστά, κατά την έννοια του Μ3, όχι στο Κράτος αλλά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνα που "εισέρχονται" στο σύστημα από τους δανειστές μας - τα 110 δις ευρώ δηλαδή - τα οποία όμως ξαναφεύγουν ώστε να γίνουν είτε τοκοχρεωλύσια, είτε να "κλείνουν τρύπες" του δημοσίου (μισθούς, συντάξεις, οφειλές κλπ). Τελικά όμως και αυτό το ολίγο σχετικά χρήμα καταλήγει εκτός Ελλάδος αφού η εγχώρια παραγωγή είναι από ελάχιστη έως μηδενική και οι πρώτες ύλες εισάγονται. Διότι τι θα τον κάνει τον μισθό του υπάλληλος; Λεμόνια Αργεντινής!

         Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα;  

         Η μείωση του κυκλοφορούντος χρήματος, χωρίς τη δυνατότητα να τροφοδοτηθεί η οικονομία με ρευστό από άλλη πηγή (εκτύπωση νέου, δανεισμό κλπ) αφήνει ένα "κενό".

        Ένα νομισματικό κενό το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να "γεμίσει" διότι είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανταλλακτική οικονομία, πάρε ένα κιλό στάρι και δώσε μου δυο mp3 για το ipod (!).

         Βεβαίως η ιδανική πηγή εισαγωγής νέου ζεστού χρήματος στην οικονομία θα ήταν η εισροή  αυτού μέσω νέων επενδύσεων. 

         Αυτή θα ήταν μια απάντηση στο πρόβλημα, όμως επί του παρόντος όλοι - επίσημοι και ανεπίσημοι - προβλέπουν δραματική ύφεση στον ορατό ορίζοντα. Διαφωνούν απλώς για το "βάθος".

         Αν δεν συμβεί λοιπόν ένα "θαύμα", όλοι οι δείκτες συγκλίνουν ότι το ευρώ όπως το γνωρίζαμε ως νόμισμα είναι πολύ πιθανό να αποτελεί μια ανάμνηση...

Πηγή: http://tyxaios.blogspot.com/2010/11/3.html

Και από: http://emprosdrama.blogspot.com/2010/11/3_27.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel