Ζωηφόρος

Αρχιεπίσκοπος: Αφήστε την Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της,

Αρχιεπίσκοπος:

Αφήστε την Εκκλησία

να αξιοποιήσει την περιουσία της


Να αφήσουν την Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της για το καλό του ελληνικού λαού, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μετά τη χθεσινή απόρριψη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου της τροπολογίας που επέτρεπε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό Όρος ο Αρχιεπίσκοπος ζητά να αντιμετωπιστεί η Εκκλησία ως αρωγός της Πολιτείας και όχι ως αντίπαλος.

Προτείνει, ακόμη, εκτός από την Εκκλησία να επιτραπεί και σε άλλους φορείς να αξιοποιήσουν την περιουσία τους όπως π.χ. στα Ασφαλιστικά Ταμεία, για "να μπορέσουν με αξιοπρέπεια οι ηλικιωμένοι να ανταπεξέλθουν στο βάρος των γηρατειών τους".

Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπισκόπου:

"Είναι απορίας άξιον πως κάθε φορά που η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και εν γένει η Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρούν να αξιοποιήσουν νομίμως την περιουσία τους, προς όφελος του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται σκληρά, παρουσιάζονται αίφνης πάσης φύσεως προσκόμματα, ενδεδυμένα με τον μανδύα κάθε είδους ευαισθησιών, από πρόσωπα των οποίων η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη περιορίζεται απλά και μόνο σε βαρύγδουπες, δακρύβρεχτες και δήθεν ιδεολογικά φορτισμένες διακηρύξεις.

Ούτε ο λαός μας, που έχει βυθιστεί στη φτώχεια και την ανασφάλεια ανακουφίζεται με λόγια, ούτε τα πολυάριθμα εκκλησιαστικά ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία κάθε μέρα όλο και περισσότερο εγκαταλείπονται από το κράτος πρόνοιας, συντηρούνται με δηλώσεις, ούτε οι λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας αντιμετωπίζονται με ευχολόγια.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην πατρίδα και επίγνωση της αποστολής τους σε ώρες εξαιρετικά κρίσιμες για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, εμμένουν στην απόφασή τους για την αξιοποίηση με κάθε νόμιμο τρόπο της περιουσίας τους. Και θέλουν να πιστεύουν πως η Πολιτεία θα αντιληφθεί ότι παραμένουν αρωγοί στον κοινό σκοπό και όχι κατ’ επίφαση συνεργάτες ή αντίπαλοι.

Περαιτέρω η Εκκλησία μας θα ευχόταν να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους φορείς, όπως π.χ. τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για την αξιοποίηση της περιουσίας τους, που μέχρι σήμερα έχει καταληστευθεί, προκειμένου να πορέσουν οι ηλικιωμένοι μας να ανταπεξέλθουν με αξιοπρέπεια στο βάρος των γηρατειών τους."

Πηγή: http://www.romfea.gr/epikairotita/12007-arxiepiskopi-afiste-tin-ekklisia-na-axiopoiisei

***

Βουλευτής κατά της Κυβέρνησης για τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας

Την αμέριστη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. στην πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσει την έκταση που έχει στην κατοχή της στο Πεντελικό, προκειμένου να τοποθετήσει σε μέρος αυτής φωτοβολταϊκό πάρκο, εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Ο Αχαιός βουλευτής κατηγόρησε τόσο την Κυβέρνηση, όσο το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ, ότι αν και αρχικά είχαν συμφωνήσει να δώσουν την άδεια στην Εκκλησία, ώστε από τα 20.000 στρέμματα που έχει στο Πεντελικό, να τοποθετήσει στα 3.5000 στρέμματα από αυτά φωτοβολταϊκά, τώρα υπαναχωρούν.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσανθακόπουλος, το φωτοβολταϊκό πάρκο, θα δώσει οικονομική ισχύ στην Εκκλησία, που μειώνει την εξάρτηση της από την πολιτεία και ενδυναμώνει την ανεξαρτησία της.

• Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. αφού σημείωσε ότι σε κάθε δράση της Εκκλησίας υπάρχουν αντιδράσεις, επειδή κάποιοι δήμαρχοι αρνούνται, ή κάποιοι κάτοικοι ενίστανται, στη συνέχεια αναρωτήθηκε:

«Και ποιο έργο γίνεται στην Ελλάδα χωρίς κάτι τέτοιο;»

Για να συνεχίσει ο κ. Χρυσανθακόπουλος: «Θα πρέπει να εφαρμόζονται τα ίδια κριτήρια παντού. Κάποιοι λένε: «Στο Πεντελικό θα βάλετε το 1/7 μιας έκτασης που έχει η Εκκλησία και θα το κάνετε φωτοβολταϊκό πάρκο;»

Βεβαίως, θα το κάνουμε! Και οφείλετε να προχωρήσετε! Βλέπουμε υπαναχώρηση. Βλέπουμε αθέτηση λόγου. Βλέπουμε προσβολή της εκκλησιαστικής πλευράς εκ μέρους της πολιτείας. Βλέπουμε εχθρότητα.

Κάποιοι δήμαρχοι έχουν ενστάσεις, είναι γνωστό το παιχνίδι πώς παίζεται, διεκδικούν και τις εκτάσεις να τις πάρουν οι ίδιοι.»

• Ο Αχαιός βουλευτής υπενθύμισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέρει στο κοινωνικό πρόγραμμα της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, εκφράζει την ανθρωπιά και παραχωρεί πάρα πολλές φορές στους δήμους δωρεάν εκτάσεις για σχολεία, για πλατείες.

Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Πάτρας, όπου δίχως κανένα αντίτιμο, παραχώρησε τεράστια έκταση για να γίνει αυτοκινητοδρόμιο.

• Ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος αναρωτήθηκε, αφήνοντας βάσιμες υπόνοιες για την υπαναχώρηση στην στάση των δύο κυβερνητικών κομμάτων:

«Γιατί δεν αφήνετε την Εκκλησία να προχωρήσει; Γιατί η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ υπαναχωρούν; Πού είναι σήμερα η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης που δίνει αυτή τη δυνατότητα της αξιοποίησης; Γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας γίνεται δικέφαλο τέρας απέναντι στην εκκλησιαστική στάση μεγάλης ανοχής;

Είναι απόρροια της επιστολής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που ψέγεται την Κυβέρνηση για απάνθρωπη συμπεριφορά στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου της κοινωνικής έκρηξης και της εξαθλίωσης, που ζητά να ενισχυθεί νομίμως για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το θεάρεστο έργο της; Γιατί αυτή η στάση;

Είναι απόρροια του δόγματος που έχει το ΠΑΣΟΚ, όπως κατέθεσε για το Σύνταγμα, να απαλειφθεί η Ορθοδοξία από επίσημη θρησκεία του κράτους;

Είναι απότοκος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας αυτή η στάση, για να χαϊδέψουμε κάποιους άλλους κύκλους που πάντα ικανοποιούνται με οτιδήποτε αντιχριστιανικό γίνεται σε αυτό το χώρο που λέγεται Κοινοβούλιο;»

• Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτά τα πλαίσια κοινοβουλευτικής πράξης, θεωρώντας ότι πίσω από αυτή την ιστορία, υπάρχουν μόνο σκοπιμότητες.

Και κατέληξε:

«Γιατί, λοιπόν, απέναντι στην Εκκλησία αυτή η στάση; Κάτι πιο βαρύ συμβαίνει. Μην πείτε προσχηματικά ότι έχετε τεχνικούς λόγους. Ήσασταν πανέτοιμοι. Υπαναχώρησε ο Σαμαράς, υπαναχώρησε και ο Βενιζέλος και οι δύο μαζί είστε υπόλογοι.

Ειλικρινά λυπάμαι που είμαι σε αυτή τη θέση να σας δαχτυλοδείχνω σαν αυτούς που με μεγάλη ευκολία μιλούν για πράσινο παντού. Στο Βοτανικό όμως εύκολα φτιάχνετε τζαμί και δεν σας ενδιαφέρει το πράσινο, ούτε καν το πράσινο του γηπέδου δεν αφήνετε να προχωρήσει.»

Πηγή: http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/12011-boulevtis-yper-ekklisias-perioysias

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel