Ζωηφόρος

Ο νεοναζί δολοφόνος που έγινε... ιερέας

Την ιστορία ενός νεαρού Γερμανού που στα 17 του χρόνια βρέθηκε στην φυλακή καταδικασμένος για την δολοφονία ενός μετανάστη παρουσιάζει η Deutsche Welle. Πρόκειται για τον Γιοχάνες Κνάιφελ, ενός νεαρού νεοναζί που μέσα στην φυλακή εγκατέλειψε την ιδεολογία που τον οδήγησε σε ένα έγκλημα μίσους και ανακάλυψε την χριστιανική πίστη.

 

Μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης ακολούθησε μια ραγδαία αλλαγή: o πρώην νεοναζί είναι σήμερα Χριστιανός και σε λίγο καιρό ιερέας.

Ο 30χρονος με το βίαιο, ακροδεξιό παρελθόν σήμερα σπουδάζει Θεολογία. Στο μέλλον ο Γιοχάνες Κνάιφελ θέλει να συμβάλλει στη σωτηρία της ψυχής των συμπολιτών του. Στο παρελθόν τη ζωή του γέμιζαν το μίσος, η βία, το αλκοόλ και τα δεξιά, προπαγανδιστικά τραγούδια.

Μαθητής ακόμη, ο Γιοχάνες Κνάιφελ αναλαμβάνει δράση στη δεξιά σκηνή των νεοναζί στην πόλη Έσεντε, της Κάτω Σαξονίας, απ’ όπου κατάγεται. Η σχέση του με τους βαριά άρρωστους γονείς του διακόπτεται νωρίς, όταν εκείνοι τον στέλνουν σε οικοτροφείο. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια η δεξιά σκηνή έμοιαζε λυτρωτική για το νεαρό μαθητή.

Στο οικοτροφείο του Έλτσε, κοντά στο Ανόβερο, ο Κνάιφελ ξεκινάει μια διπλή ζωή: την ημέρα είναι ο καλός μαθητής, το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα ζει τη ζωή ενός ρατσιστή. Ο τότε διευθυντής του οικοτροφείου, Έκχαρντ Νίριγκ εντοπίζει την πηγή του προβλήματος στις παρέες του Γιοχάνες: «Είμαι σίγουρος ότι ο Γιοχάνες είχε κακές παρέες. Η επιρροή των φίλων του ήταν πιο ισχυρή από εκείνη του σχολείου.»

Στις 9 Αυγούστου 1999 ο 17χρονος Γιοχάνες μαζί με έναν φίλο του, μετά από κατανάλωση αλκοόλ, πηγαίνουν στο σπίτι του 44χρονου Πέτερ Ντόιτσμαν, όπου τον ξυλοκοπούν. Ο γνωστός στην περιοχή και ως «Χίπης», χρόνια άνεργος και ένθερμος υποστηρικτής του ειρηνιστικού κινήματος είχε τολμήσει να ασκήσει ανοιχτά κριτική εναντίον τους. Λίγες ώρες αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο. Ο Κνάιφελ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κράτησης στις φυλακές ανηλίκων.

Ο ιερέας της φυλακής Ντίτερ Κουλκς, που στάθηκε δίπλα στον Κνάιφελ όταν εκείνος διέκοψε τις σχέσεις του με τη δεξιά σκηνή και ξεκίνησε να πηγαίνει στις εκκλησιαστικές λειτουργίες. «Εκεί άρχισε να διερωτάται απέναντι σε ποιον έχει ευθύνη και ποιος μπορεί να του συγχωρέσει αυτή την πράξη», θυμάται ο Κουλκς.

Ως Χριστιανός πλέον, ο Γιοχάνες Κνάιφελ βγαίνει από τη φυλακή και μην γνωρίζοντας πώς να χειριστεί τη νέα του ελευθερία στρέφεται στην ενορία των Βαπτιστών. Μετά από μια πρακτική στην ενορία αποφασίζει να σπουδάσει Θεολογία. Συγχρόνως ξεκινάει να καταγράφει την ιστορία του, την οποία σκοπεύει να εκδώσει σύντομα.

Σε λίγο καιρό ο Κνάιφελ θα εργάζεται ως ιερέας. Επιθυμία του είναι να βοηθήσει κυρίως τους νέους ανθρώπους: «Λόγω της προσωπικής μου ιστορίας εμπνέω εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα στρέφονταν ποτέ σε εκπροσώπους της εκκλησίας». Ο Κνάιφελ πρεσβεύει ότι μπορεί κανείς να βγει από τέτοιου είδους καταστάσεις και να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή, όπως έκανε και ο ίδιος.

Πηγή: Deutsche Welle

Και από: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=228885

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel