Ζωηφόρος

Le Monde: Ένας αιρετικός ραβίνος αναστατώνει το Ισραήλ

Χάιμ Αμσαλέμ

«Όποιος συζητά με τον Χάιμ Αμσαλέμ καταλαβαίνει γρήγορα γιατί ο ραβίνος αυτός έχει ανάγκη από σωματοφύλακα και γιατί το σύνθημα του κόμματός του είναι “Η επιλογή των γενναίων”» γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde για τον ραβίνο που προκάλεσε την οργή των φανατικών ορθόδοξων στο Ισραήλ οι οποίοι έσπευσαν να τον αφορίσουν.

 

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Χάιμ Αμσαλέμ είναι ένας ραβίνος που καλεί τους φανατικούς ορθόδοξους να βγουν από το γκέτο τους, να μελετήσουν αιρετικά πράγματα όπως τα μαθηματικά, οι επιστήμες, τα αγγλικά και η ιστορία, να ενταχθούν στην ισραηλινή κοινωνία και να απελευθερωθούν από μια ζωή φτώχειας και άγνοιας.

«Αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ένας επικίνδυνος επαναστάτης που πρέπει να αφοριστεί. Και αυτό ακριβώς συνέβη» σημειώνει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έργο αυτό το ανέλαβε ο ραβίνος Οβάντια Γιοσέφ, πρώην Μέγας Ραβίνος του Ισραήλ και πνευματικός ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Shass. Αλλά ο αφορισμός ούτε έκανε τον Αμσαλέμ να σωπάσει ούτε ικανοποίησε τους Αριέχ Ντέρι και Ελί Γισάι, τους αρχηγούς του Shass. Γιατί η εκστρατεία του Αμσαλέμ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσει ψήφους το εξτρεμιστικό κόμμα, την ώρα ακριβώς που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να λάβει μέρος στην επόμενη κυβέρνηση -- με πρωθυπουργό, κατά πάσα πιθανότητα, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Φυσικά και δέχομαι απειλές για την ακεραιότητά μου, κυρίως μέσω τηλεφώνου», λέει ο Αμσαλέμ. Αλλά δεν κάνει πίσω. Δεν τον φοβίζει ούτε το γεγονός ότι η συναγωγή του είναι ίδια, αφού οι εξτρεμιστές την μποϊκοτάρουν, ούτε ότι ο γιος του δεν μπορεί πλέον να πηγαίνει σε μια «γεσίβα» (ταλμουδική σχολή). Δεν έκανε πίσω ούτε όταν το βιβλίο του -«Στο όνομα της λογικής»- πυρπολήθηκε δημοσίως.

Ο Χάιμ Αμσαλέμ γεννήθηκε στην Αλγερία πριν από 54 χρόνια από γονείς που κατάγονταν από το Μαρόκο. Μεγάλωσε στη Λυών, σπούδασε στο Ισραήλ, υπηρέτησε ως ραβίνος στη Γενεύη, έγραψε 30 βιβλία για ταλμουδικά θέματα και μπορεί να βεβαιώσει το εξής: «Ο σεφαραδίτικος ιουδαϊσμός της Μέσης Ανατολής ήταν ανοιχτός, ανεκτικός και ρεαλιστικός, δεχόταν τους ξένους και προσπαθούσε να προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο. Εκείνη η κουλτούρα σιγά-σιγά εξαφανίζεται στο Ισραήλ και τη θέση της παίρνει μια προσέγγιση εξτρεμιστική, ρατσιστική και μη σιωνιστική, η προσέγγιση των Λιθουανών. Πρόκειται για τραγωδία!».

Σύμφωνα με τον Αμσαλέμ, οι λιθουανοί Ασκενάζι «κατέλαβαν» το Shass, ένα κόμμα που έχει σεφαραδίτικη προέλευση.

«Τα ίδια τα παιδιά του Ελί Γισάι πηγαίνουν σε λιθουανικά σχολεία, όπου διδάσκονται τη γίντις», καταγγέλλει. «Όλοι οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον Οβάντια Γιοσέφ έχουν φοιτήσει σε σχολεία των Ασκενάζι».

Σύγκρουση δύο υπερορθόδοξων εκκλησιών; Όχι ακριβώς. «Το Shass υποστηρίζει τον σκοταδισμό», συνεχίζει ο αιρετικός ραβίνος. «Όταν όμως κάποιος δεν δουλεύει, είναι καταδικασμένος στη φτώχεια. Όταν κάποιος δεν μελετά, γίνεται εξτρεμιστής. Όταν αρνείται να κάνει τη στρατιωτική του θητεία, είναι αντισιωνιστής». Το χειρότερο, κατά την άποψή του, είναι ότι εκείνοι που κρατούν την υπερορθόδοξη κοινότητα καθυστερημένη είναι οι πολιτικοί του Shass, με στόχο να την κρατούν ως όμηρο, τόσο οικονομικά, μέσω των ταλμουδικών σχολών, όσο και πολιτικά.

«Αυτό που λέω είναι ότι έχουμε μια ολόκληρη νεολαία στο δρόμο», τονίζει. «Το Shass είναι άραγε το κόμμα των φτωχών; Αντιθέτως! Εκείνο συντηρεί τη φτώχεια, κάνοντας πλύση εγκεφάλου!».

Η Le Monde πάντως σημειώνει ότι οι υπερορθόδοξοι ανησυχούν πάντως για κάτι διαφορετικό: για την απουσία μιας συνάρτησης ανάμεσα στη δημογραφική εξέλιξη της κοινότητάς τους και την εκλογική της δύναμη. Οι φανατικοί ορθόδοξοι αντιπροσωπεύουν το 10% του ισραηλινού πληθυσμού (κάπου 900.000 άτομα) και αυξάνονται κατά 6% τον χρόνο (έναντι κάτω του 2% για τον εθνικό μέσο όρο). Παρόλα αυτά, τα ποσοστά του Shass και της οργάνωσης των Ασκενάζι «Ενοποιημένος Ιουδαϊσμός της Τορά» παραμένουν στάσιμα.

Πολλοί από τους νέους υπερορθόδοξους στρέφονται στα λαϊκά κόμματα. Ποιοι είναι; Εκείνοι που δεν θέλουν να περάσουν τη ζωή τους μελετώντας την Τορά, που δέχονται να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία, που δεν θεωρούν τις γυναίκες τους νοικοκυρές και που κυκλοφορούν με ένα smartphone στην τσέπη…

Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=251657

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel