Ζωηφόρος

Τζαμί η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

Είναι μουσείο - φόβοι για ανάλογο αίτημα για την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης

Ο ναός χτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ Α' μεταξύ 1238-1263. Λειτουργεί ως μουσείο από το 1960.

 

ΑΓΚΥΡΑ

Ως τζαμί ετοιμάζεται να ανοίξει η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, που σήμερα είναι μουσείο. Αν γίνει αυτό, μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος δεδικασμένου για να ασκηθούν πιέσεις με αίτημα να συμβεί μελλοντικά το ίδιο και στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο εμπόδιο για να ανοίξει τις πύλες της ως τέμενος για προσευχές μουσουλμάνων η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, κάτι που θα συμβεί σύντομα, όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες», δήλωσε ο πρόεδρος της γενικής γραμματείας Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ.

Αναφερόμενος κατόπιν και στην Αγία Σοφία στη Κωνσταντινούπολη ισχυρίστηκε ότι «είναι ένα τέμενος και θα παραμείνει έτσι». «Ωστόσο», είπε, «δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να αποφασίσουμε τι θα γίνει, αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης».

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μετατροπής του βυζαντινού ναού της Τραπεζούντας σε μουσουλμανικό τέμενος είχε εκφράσει το περασμένο καλοκαίρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε τονίσει πως «εμείς σεβόμαστε όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας [Τραπεζούντας] δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη. Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει την λειτουργία της ως μουσείο. Και σύμφωνα με τα όσα είπαν οι τουρκικές Αρχές υπάρχουν στην περιοχή πολλά τζαμιά, αλλά άδεια».

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα χτίστηκε από τον Μανουήλ Α' μεταξύ 1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής. Είχε μετατραπεί σε τζαμί και το 1960 η τουρκική κυβέρνηση, αποφάσισε να γίνει μουσείο. Ο ναός, σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, νάρθηκα και τρία εντυπωσιακά πρόπυλα, είναι χτισμένος έξω από τα τείχη της Τραπεζούντας.

Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=496813

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel