Ζωηφόρος

Από το 2009 έχουν αυτοπυρποληθεί 120 θιβετιανοί μοναχοί

Υπέκυψε στα τραύματά της την περασμένη εβδομάδα μια θιβετανή μοναχή, η οποία είχε αυτοπυρποληθεί στη νοτιοδυτική Κίνα σε διαμαρτυρία για την κινεζική κυριαρχία και την πολιτιστική και θρησκευτική καταπίεση των κατοίκων του Θιβέτ.

 

Με τη μοναχή αυτή ανέρχονται σε 120 οι Θιβετανοί -στην πλειονότητά τους βουδιστές μοναχοί ή μοναχές- που έχουν αυτοπυρποληθεί ή αποπειραθεί να το κάνουν από τον Φεβρουάριο του 2009, ανέφερε το Radio Free Asia (RFA).

Η μοναχή αυτοπυρπολήθηκε στις 11 Ιουνίου σε μοναστήρι της επαρχίας Σετσουάν, μια περιοχή της Κίνας στην οποία αμφισβητείται έντονα η κεντρική κυβέρνηση.

Η 31χρονη Ουανγκτσέν Ντόλμα υπέκυψε στα τραύματά της την περασμένη Παρασκευή και «αποτεφρώθηκε μυστικά», διευκρίνισε ο RFA, επικαλούμενος την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ (ICT) η αστυνομία απομάκρυνε την μοναχή μετά την αυτοπυρπόλησή της κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης πολλών χιλιάδων μοναχών.

Την ίδια ώρα ένα εξέχον ζευγάρι ακτιβιστών στο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι η αστυνομία το έθεσε σήμερα σε κατ’ οίκον περιορισμό, για να το αποτρέψει να συναντήσει ξένους δημοσιογράφους και διπλωμάτες ενόψει προγραμματισμένων από την κυβέρνηση ταξιδιών των ξένων στο Θιβέτ.

Η θιβετανή συγγραφέας Τσέρινγκ Βέσερ δήλωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε εκείνη και τον σύζυγό της Ουάνγκ Λισιόνγκ χθες το βράδυ στο δυτικό Πεκίνο και τους οδήγησε στο σπίτι τους στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

«Ο κατ’ οίκον περιορισμός μας συνδέεται αυτήν τη φορά με τις πληροφορίες για ένα ταξίδι στο Θιβέτ στις αρχές του επόμενου μήνα το οποίο διοργανώνεται για τα ξένα μέσα ενημέρωσης από το υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε η Βέσερ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Βέσερ συνάντησε δύο δημοσιογράφους και έναν διπλωμάτη που σχεδίαζαν να επισκεφθούν την Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ, όπως σημείωσε η ίδια.

«Από χθες το βράδυ, δύο αξιωματικοί της αστυνομίας βρίσκονται στην είσοδο του ανελκυστήρα έξω από την πόρτα μας και φρουρούν νύχτα μέρα», διευκρίνισε η ίδια.

Η Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ είναι κλειστή για τους ξένους δημοσιογράφους και τους διπλωμάτες με μόνη εξαίρεση περιοδείες που διοργανώνονται από την κυβέρνηση.

Το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να προβάλει μια θετική εικόνα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τα ταξίδια αυτά αποδεικνύουν ότι η περιοχή είναι ανοιχτή στους δημοσιογράφους.

Παρά τους περιορισμούς, η Βέσερ σημείωσε ότι πιστεύει πως εξακολουθεί να είναι καλύτερο για τους ξένους δημοσιογράφους να εκμεταλλευτούν την σπάνια αυτή ευκαιρία να επισκεφθούν την κλειστή αυτή περιοχή.

Μετά τις ευρείες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2008, η κυβέρνηση επέκτεινε την απαγόρευση για τους ξένους δημοσιογράφους και σε άλλες θιβετανικές περιοχές της Κίνας.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-2009-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%85%CF%81%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-120-%CE%B8%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CE%BF%CE%AF

 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel