Ζωηφόρος

Τουρκία και Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Όλες οι νεώτερες εξελίξεις και τα σχετικά άρθρα

Επιμένει η Άγκυρα για αμοιβαιότητα

 

Ερντογάν για Χάλκη: «Όλο "δώσε-δώσε» μας λένε οι Έλληνες»

Μουφτή στην Ξάνθη και τζαμιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητά η Άγκυρα!

«Μια φορά ας δώσουν κι εκείνοι κάτι» προσθέτει ο Τούρκος πρωθυπουργός, θέτοντας και εκείνος, μετά τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ζήτημα μουφτή στην Ξάνθη και τεμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αμοιβαιότητα ζητά από την Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «A haber», ο κ. Ερντογάν, και κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την τοποθέτηση μουφτή στην Ξάνθη και την ανέγερση τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (διαβάστε περισσότερα εδώ), τόνισε: «Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής μπορούμε να το λύσουμε εμείς. Μιλήσαμε γι' αυτό με Έλληνες υπουργούς. Αυτό είναι θέμα μιας στιγμής. Όμως, τους είπα πως στην Αθήνα έχουμε δυο τζαμιά δικά μας, ζήτησα να μας δοθεί η άδεια να τα αναπαλαιώσουμε... Όλο μας λένε "δώσε, δώσε". Μια φορά ας δώσουν κι εκείνοι κάτι».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού εξήγησε ότι στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε πολλούς μητροπολίτες από το εξωτερικό, συνέχισε: «Όμως, στη δυτική Θράκη έχουμε 150.000 συμπατριώτες μας. Η ελληνική κυβέρνηση διόρισε ένα μουφτή, για να ικανοποιήσει τις θρησκευτικές τους ανάγκες. Μας υποσχέθηκαν πως κάτι θα κάνουν, αλλά το καθυστέρησαν».

Ο Ερντογάν, αφού θύμισε την επαναλειτουργία της εκκλησίας της Παναγίας Σουμελά, όπως και του ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο, τόνισε: «Εμείς όλο ανοίγουμε κάτι, αλλά από κει (σ.σ. από την Ελλάδα) δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Όλο στηρίξαμε και δεν εμποδίσαμε. Φροντίσαμε ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις να δοθεί ρεύμα και νερό δωρεάν».

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/316596/erdogan-gia-halki-olo-dose-dose-mas-lene-oi-ellines/

***

''H EΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ''...

...ΤΟ ΥΠΕΞ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ...

Στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που έθεσε θέμα εκλογής του μουφτή στη Θράκη, αλλά και τεμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως αντάλλαγμα ...

για τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για προσπάθεια αντιπερισπασμού από πλευράς τούρκος αξιωματούχων:

«Τη στιγμή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού της προσοχής της διεθνούς και της τουρκικής κοινής γνώμης, επιχειρούν να παρουσιάσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας ως αντικείμενο διακρατικής διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Κούτρας τόνισε πως «η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως απαιτείται από ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ».

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/story/710841

***

Τζαμί στην Αθήνα θέλει η Τουρκία για να ξαναλειτουργήσει η Χάλκη

Ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζήτησε ο  υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας στις Βρυξέλλες. Σε μια ομιλία που μάλλον παραπέμπει σε πολιτικό εκβιασμό, ο Μπαγίς ζήτησε από την Ελλάδα τζαμί στην Αθήνα, μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αττική, ελεύθερη χρήση του όρου «τουρκικός» στη Θράκη και αναγνώριση των «εκλεγμένων» μουφτήδων. Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα δήλωσε ότι θα θέσει όλα τα θέματα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε ο Μπαγίς, η Τουρκία χρειάζεται μία «ενθάρρυνση» για την επαναλειτουργία της Σχολής. Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να «τηρήσει τις υποσχέσεις της και να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις». Όπως υποστήριξε, αυτό που ζητά από την Ελλάδα δεν είναι «αμοιβαιότητα, αλλά δείγμα καλής θέλησης». Η επαναλειτουργία της Σχολής δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο «πακέτο εκδημοκρατισμού» της τουρκικής κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε έντονες επικρίσεις σε μια χώρα που ήδη κατηγορείται για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

hurriyetdailynews

Πηγή: http://www.antinews.gr/2013/10/03/229300/

***

Εκλογή μουφτή στη Θράκη και τζαμί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

θέλει ο Νταβούτογλου

Ανταλλάγματα για την λειτουργία της Χάλκης

Εμμένοντας στην θρασύτατη και προκλητικότατη στάση απέναντι στην Ελλάδα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγες ημέρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα και ακολουθώντας την πάγια τακτική της Άγκυρας να δημιουργεί θέματα πριν τη συνάντηση εκπροσώπων των δύο κρατών, έθεσε ζητήματα όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη (οι μουφτήδες δεν εκλέγονται ούτε στην Τουρκία) και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη (η λειτουργία της Χάλκης είναι υποχρέωση της Τουρκίας προς την Διεθνή κοινότητα, η οποία έχει καταδικάσει και έχει απαιτήσει την τουρκική πρακτική μη λειτουργίας της σχολής του Γένους), λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk σχετικά με τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν και απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για βήματα που, όπως είπε, πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα όπου ο ιερέας μια θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν για να τους διευκολύνουμε» σημείωσε (αλλά "ξέχασε" ο κ. Νταβούτογλου πως στην χώρα του, την Τουρκία, οι μουφτήδες διορίζονται, όπως και σε όλα σχεδόν τα μουσουλμανικά κράτη).

Ανέφερε ακόμη είπε πως «πριν από μερικά χρόνια, με οδηγία του Πρωθυπουργού μας, δόθηκε η άδεια για να παίρνουν την τουρκική ιθαγένεια ιερείς ξένης ιθαγένειας, έτσι ώστε να μετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η Ιερά Σύνοδος» (ξεχνώντας και πάλι πως μετά από τα πογκρόμ που ξεκίνησαν το 1954, ο πληθυσμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης σχεδόν εξαφανίστηκε και αυτή η τουρκική πολιτική είναι πάγια απέναντι στους Έλληνες της Πόλης) .

«Δεν προσεγγίζουμε το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας» (επειδή η Τουρκία συνηθίζει να γκρεμίζει εκκλησίες και όχι να χτίζει) είπε, αλλά συμπλήρωσε: «Εάν στη Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

Και όσοι καταλαβαίνουν, η Τουρκία εκβιάζει την Ελλάδα μέσω των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης και των λαθρομεταναστών μουσουλμάνων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αναβιβασθεί στην θέση του προστάτη των μουσουλμάνων που υπάρχουν στην Ελλάδα, προκειμένου στη συνέχεια να αποκτήσει λόγο στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας και την "συμπεριφορά" του Ελληνικού κράτους έναντι του ισλάμ.

Δεν γνωρίζουμε πως θα κινηθεί το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά επειδή το θέμα της λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα παραβίασης της Τουρκίας, θεωρούμε πως το καλύτερο θα ήταν όχι μόνο η μεταφορά της τουρκικής στάσης στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές, αλλά και η κλήση σε άμεση καταδίκη του τρόπου με τον οποίο η Τουρκία τοποθετείται (και τοποθετεί συνεχώς ζητήματα) στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες αλλά και στην πολυδιαφημισμένη ελληνοτουρκική φιλία.

Ίσως, η άμεση ανακοίνωση μίας σειράς μέτρων κατά της Τουρκίας θα ήταν η καλύτερη απάντηση, αφού η Άγκυρα έχει προ πολλού καιρού περάσει τα όρια της ανεκτικότητας και αν δεν αντιμετωπισθεί κάποια στιγμή αρμοδίως και με αυστηρούς τόνους, ίσως η καταγεγραμμένη υποχωρητικότητα (έως φοβικότητα) των Ελληνικών κυβερνήσεων να λειτουργήσει αρνητικά επί θεμάτων της εσωτερικής πολιτικής, αλλά και επί άλλων θεμάτων που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας επί της Θράκης και του Αιγαίου (και όχι μόνο) αλλά και της εθνικής ασφάλειας.

Αρκετή υποχωρητικότητα και ανεκτικότητα έχει υπάρξει μέχρι τώρα απέναντι στην τουρκική θρασύτητα και προκλητικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση οικονομικά και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Εάν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιθυμεί να φέρει σε δεινή θέση την χώρα και σε εθνικά θέματα που έχουν επέκταση σε οικονομικά (ΑΟΖ - ενέργεια), η συγκεκριμένη στάση - απαίτηση του Νταβότουγλου αποτελεί ίσως την καταλληλότερη ευκαιρία για να αποδείξει ο κύριος Σαμαράς και οι περί αυτώ πόσο πατριώτες είναι.., αφού οι θέσεις της Τουρκίας δεν επαφίενται καν της λογικής.

Κωνσταντίνος

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.gr/2013/10/blog-post_1079.html

***

Πολύ καλά έκανε ο Ερντογάν και δεν άνοιξε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Δεν έχω καμία πρόσβαση στο Υπουργείο των Εξωτερικών και ασφαλώς δεν μπορώ να γνωρίζω τα πλάνα του για την θεολογική σχολή της Χάλκης.

Έχω όμως άποψη επί του θέματος και την έχω εκθέσει εγγράφως και προφορικώς σε ανώτερα πολιτικά και εκκλησιαστικά πρόσωπα.

Άποψη μου είναι ότι η Ελλάδα, αλλά και η ίδια η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν έχουν κανένα συμφέρον να λειτουργήσει κάτω από την επιστασία και έλεγχο του επί χρόνια αναξιόπιστου Τούρκικου Κράτους.

Ειδικά αν το άνοιγμα της Χάλκης γίνει με κάποιου είδους ανταλλαγή - υποχώρηση της Ελλάδος σε άλλα ζητήματα, ουσιαστικότερα και μη επανακτήσιμα.

Η Τουρκία, οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον θελήσει, μπορεί να άρει τις ό,ποιες υποχωρήσεις της στην Θεολογική Σχολή, ενώ αντίθετα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακτήσει το μισό Αιγαίο -αν αυτό δοθεί ως αντάλλαγμα- ή την ό,ποια υποχώρηση της Ελλάδος σε θέματα ΑΟΖ ή Θράκης...

Χρόνια τώρα θα έπρεπε να είχε ανοίξει ως εξόριστη η θεολογική σχολή της Χάλκης στην Γερμανία ή στην Θράκη ή οπουδήποτε αλλού, εκτός Τουρκίας, αφαιρώντας έτσι την ό,ποια τουρκική επιρροή και πολιτική εκμετάλλευσή της από την Τουρκία.

Δεν αναφέρομαι σε μεταφορά του Πατριαρχείου, αν και δεν θα με πείραζε σε περίπτωση που και αυτό θα μεταφερόταν ως εξόριστο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, εκτός Τουρκίας, πχ Αμερική ΕΕ Κτλ.

Γνώμη μου είναι πως δεν έχουν γίνει οι σωστές κινήσεις εκ μέρους των αρμοδίων, ώστε να καταστεί το Πατριαρχείο στην συνείδηση του δυτικού κόσμου και πολιτισμού, ως ένα από τα ελάχιστα σημεία πρόσβασης και άμυνας του δυτικού πολιτισμού στον διαρκώς επεκτεινόμενο εις βάρος της δύσης, ισλαμικό κόσμο.

Πόσα τζαμιά έχουν ανοίξει τα τελευταία πενήντα – εκατό χρόνια στην καρδιά του δυτικού κόσμου και πόσες χριστιανικές εκκλησίες έκλεισαν το αντίστοιχο διάστημα στον ισλαμοφασιστικό κόσμο, μέρος του οποίου είναι και η Τουρκία βέβαια;

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί ο δυτικός παρηκμασμένος νεκρός πολιτισμός να αντισταθεί στον δυναμισμό και στην ζωντάνια του Ισλάμ, γι αυτό και βαφτίζει την υποχώρηση και τον φόβο του, ως ανοχή στην διαφορετικότητα, παραιτούμενος έτσι από την πρωτοκαθεδρία και την ευθύνη του ως ο ανώτερος Παγκόσμιος πολιτισμός,

Εκτός και αν έχουμε τόσο πολύ ασπαστεί τις ιδέες της χαζο-αριστεράς που νομίζει ότι ο πακιστανικός πολιτισμός είναι ισότιμος του Ευρωπαϊκού.

Αν τώρα δεν ξυπνήσει η Δύση και αν δεν αναλάβει ως υπεύθυνος ζωντανός πολιτισμός τις ευθύνες της έναντι των επόμενων γενεών χριστιανών και μουσουλμάνων, πολύ φοβάμαι ότι μετά τον χριστιανικό μεσαίωνα, έρχεται για την Ευρώπη και ο ισλαμικός μεσαίωνας με όχημα την ανοχή στην διαφορετικότητα, ο οποίος σίγουρα δεν θα είναι ούτε προς το συμφέρον της ποιότητας της ζωής των ίδιων των επόμενων γενεών των μουσουλμάνων.

Η Θεολογική Σχολή Χάλκης έχει υποχρέωση να λειτουργήσει ως Εξόριστη Θεολογική Σχολή, ακριβώς για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα ως κομμάτι του δυτικού πολιτισμού, αλλά και γιατί η ό,ποια υποχώρηση της Ελλάδος θα είναι παντοτινή, ενώ αντίθετα η Τουρκία μπορεί και να ξανακλείσει την σχολή μετά από τριάντα χρόνια ή και πολύ λιγότερο.

ΥΓ: Δεν βλέπω τον χριστιανικό μεσαίωνα ως ανώτερο του ερχόμενου μουσουλμανικού μεσαίωνα, απλά αναγνωρίζω μια δημοκρατική ωριμότητα του χριστιανισμού, αναλογιζόμενος και πως κανένα από τα 55 -60 μουσουλμανικά κράτη δεν έχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.gr/2013/10/blog-post_4237.html

***

Τέρενς Κουίκ προς Νταβούτογλου:

"Η Τουρκία είναι κράτος με μεγάλο ποινικό μητρώο"...

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος για τα εθνικά θέματα της Θράκης, σχολίασε ως εξής τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στο CNN Turk, σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης, τα τζαμιά και τους μουφτήδες:

«Ο κ. Νταβούτογλου, για μία ακόμη φορά, επιδίδεται σε εκβιασμούς, που είναι το γνωστό άθλημα της Άγκυρας.

Θα του συνιστούσα:

1ον Να διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών που αφορά στην απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας και της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα στον ιστορικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κυδωνιών (Αϊβαλί).

Αν δεν το κατάλαβε, αφορά καταγγελία εναντίον των τουρκικών Αρχών για «κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και ευθεία προσβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την Τουρκία, για μία ακόμα φορά, παρά τις επίσημες εξαγγελίες περί εκδημοκρατισμού, να εξακολουθεί να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων».

2ον Να «συμμαζέψει» τη δράση του πράκτορα Προξένου που έχει εγκαταστήσει στην Κομοτηνή, με προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μαύρο χρήμα, για τη «μισθοδοσία» χιλιάδων πρακτορίσκων στη Θράκη, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της Διπλωματίας και όλοι μαζί μη σεβόμενοι είτε τη συνθήκη της Λωζάννης είτε τους νόμους της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα.

3ον Να μαζέψει οριστικά τους ψευδομουφτήδες, όπως επίσης και όλους εκείνους τους «μισθοδοτούμενους» ιμάμηδες, που με το «θρησκευτικό έργο» τους επιβουλεύονται ως όργανα της Άγκυρας και την ελληνική εθνική κυριαρχία.

Δεν θα υπενθυμίσω στον κ. Νταβούτογλου τις θέσεις της Διεθνούς Κοινότητας για την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης. Ούτε θα του υπενθυμίσω ότι στη Μέκκα της μουσουλμανικής θρησκείας, την οποία σέβομαι απολύτως, απαγορεύεται η Λειτουργία Ορθόδοξης εκκλησίας ή ακόμα και οι επισκέπτες να φέρουν το σύμβολο του σταυρού. Ούτε θα του υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, στην οποία είναι Υπουργός, ενισχύει τους Ισλαμοφασίστες στη Συρία που σφάζουν στο γόνατο και τους Χριστιανούς.

Εν ολίγοις, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει την πρέπουσα απάντηση στους εκβιασμούς Νταβούτογλου, εκτός και εάν η πρωθυπουργική συνάντηση στους προθαλάμους του Κατάρ και η πρόσφατη επίσκεψη Βενιζέλου στην Άγκυρα, έχουν δρομολογήσει συμφωνίες που υποπτευόμαστε μεν αλλά επίσημα δεν γνωρίζουμε.

Και έχοντας, με εντολή του Προέδρου του Κινήματος Πάνου Καμμένου, η οποία επαναδιατυπώθηκε στην τελευταία σύσκεψη της Κ.Ο., την κοινοβουλευτική ευθύνη για τα θέματα της Θράκης, κυρίως τα Εθνικά, τονίζω εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι η Θράκη είναι ενιαίο και αναπόσπαστο πολύτιμο και ιστορικό κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας, όπου κανένας τρίτος δεν πρέπει να τολμά να κοιτάει ούτε με λοξό βλέμμα.

Τέλος, οφείλω να θυμίσω στον κ. Νταβούτογλου ότι ακόμα περιμένω μία απάντηση στο ερώτημα που δύο φορές του απηύθηνα στη σύντομη συνάντησή μας στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της ετήσιας Συνόδου του ΟΑΣΕ:

Τι θα πράξει η τουρκική κυβέρνηση για να σταματήσει η εισροή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια;

Και τι θα πράξει επίσης, για να πάρει πίσω όλους εκείνους τους μουσουλμάνους «εποίκους» που έχει στείλει στην πατρίδα μας και που ζητάμε να επαναπροωθηθούν στην χώρα εξόδου τους;».

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6805.html

***

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΝΤΙΛΑ, ΚΟΥΡΔΟΥΣ, ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

Εκτός η Χάλκη από τα μέτρα εκδημοκρατισμού του Ερντογάν

Χωρίς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης να περιλαμβάνεται στη λίστα ανακοίνωσε σήμερα τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός η Χάλκη από τα μέτρα εκδημοκρατισμού του Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέτρα που θα διευρύνουν τις ελευθερίες, κάνοντας λόγο λόγο για μία «ιστορική στιγμή» και «πολύ σημαντική φάση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Μέτρα εκδημοκρατισμού Ερντογάν [01/10]

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν επέκρινε την αντιπολίτευση λέγοντας πως «με μια αντιπολίτευση που στέκεται εμπόδιο στις λύσεις, δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσουμε σε ένα σύνταγμα».

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με νομοθετική ρύθμιση

1. Εκλογικός νόμος. Το κόμμα του Ερντογάν προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις. Πρώτον να συνεχιστεί το εθνικό όριο του 10%, δεύτερον να μειωθεί στο 5% και τρίτον να καταργηθεί το όριο και να εφαρμοστεί εκλογικό σύστημα στενής περιφέρειας.

2. Η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος θα επεκταθεί και θα δίνεται σε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 3% στις εκλογές. Το ισχύον ποσοστό είναι το 7%.

3. Θα αρθεί η υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να διαθέτουν οργανώσεις στο 50% των οικισμών μιας επαρχίας.

4. Θα δοθεί στα κόμματα η δυνατότητα να έχουν συμπρόεδρο, με τον όρο ότι αυτό θα αναφέρεται στο καταστατικό τους και ο αριθμός των συμπροέδρων δεν θα υπερβαίνει τους δύο.

5. Θα αρθούν τα εμπόδια για την εγγραφή μελών στα πολιτικά κόμματα. Όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου θα μπορούν να είναι μέλη κόμματος.

6. Θα παρασχεθεί δυνατότητα πολιτικής προπαγάνδας σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους. Επίσης το ίδιο δικαίωμα θα παρασχεθεί και στις προκαταρκτικές εκλογές των κομμάτων για την εκλογή υποψηφίων. Το μέτρο αφορά κυρίως τους Κούρδους.

7. Θα αυξηθούν οι ποινές για τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται εναντίον των γλώσσας, της εθνότητας, του φύλου, των πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων των πολιτών.

8. Θα θεσμοθετηθούν ποινές για όσους επιχειρούν να εμποδίσουν τους πολίτες που ακολουθούν τη θρησκευτική τους πίστη.

9. Θα αρθεί ο περιορισμός ως προς τη χρήση κάποιων γραμμάτων. Πρόκειται για θέμα που πρακτικά αφορά κυρίως τους Κούρδους και σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση γραμμάτων όπως W, Q, X.

10. Θα διασφαλιστεί η συμμετοχή ως προς τον ορισμό του τόπου και του χρόνου των διαδηλώσεων, με την τελική απόφαση να ανήκει στην κατά τόπους διοικητική αρχή.

11. Θα επιτραπεί στα ιδιωτικά σχολεία η παροχή εκπαίδευσης σε διάφορες γλώσσες, τις οποίες θα ορίσει το υπουργικό συμβούλιο.

12. Θα δοθεί η δυνατότητα για αλλαγή στα τοπωνύμια, έτσι ώστε να επανέλθουν τα παλιά τοπωνύμια. Το μέτρο αυτό αφορά τους Κούρδους, αλλά και τους Αλεβίτες.

13. Το Πανεπιστήμιο Νέβσεχιρ μετονομάζεται σε Πανεπιστήμια Χατζί Μπεκτάς Βελί. Μέτρο σχετικά με τους Αλεβίτες πρέπει να θεωρηθεί η μετονομασία.

14. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων θα τελεί υπό την προστασία νόμου.

15. Θα αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο θέμα της συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας.

Τα μέτρα που εφαρμοστούν με διοικητικές αποφάσεις

Θα αλλάξει ο νόμος περί περιβολής στο δημόσιο, έτσι ώστε να αρθεί η απαγόρευση της μαντίλας στις υπηρεσίες του δημοσίου.

Καταργείται όρκος των οποίον είναι υποχρεωμένα να διαβάζουν από το 1933 οι μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Επιστρέφεται στους Συροχαλδαίους ένα μοναστήρι.

Θα ιδρυθεί στο πλαίσιο ενός από τα υπάρχοντα κρατικά πανεπιστήμια, ινστιτούτο γλώσσας και πολιτισμού των Ρομά.

Αύριο, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις, αρχίζει στην Τουρκία το νέο κοινοβουλευτικό έτος, με τις αντιδράσεις επί των μέτρων να αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων στην εθνοσυνέλευση.

Παράλληλα όμως αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν από διάφορους χώρους. Για παράδειγμα τους τελευταίους μήνες είχε καλλιεργηθεί κλίμα αναμονής μέτρων σχετικά με τους Αλεβίτες όπως είναι το καθεστώς των χώρων λατρείας τους, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται στην Τουρκία. Αντιδράσεις αναμένεται να προέλθουν και από τους Κούρδους, παρότι τα μέτρα περιλαμβάνουν κάποια ζητήματα σχετικά με αυτούς.

Ικανοποίηση στην Κομισιόν

Καλωσόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δέσμευση του Τούρκου πρωθυπουργού για ενισχυμένο ρόλο του κοινοτικού κεκτημένου στις μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φούλε, κληθείς να σχολιάσει το πακέτο εκδημοκρατισμού που παρουσίασε ο Ερντογάν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος, η Επιτροπή αναμένει το πλήρες κείμενο αυτού του πακέτου εκδημοκρατισμού και θα το αναλύσει διεξοδικά.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πληρούν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες της ΕΕ σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης άλλων γλωσσών εκτός της τουρκικής, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, τα μέτρα για την ισότιμη κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση, αλλά και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Αναμένουμε να υπάρξει πρόοδος σε όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Π. Στάνο, ο οποίος τόνισε ότι το πακέτο θα αντανακλάται στην έκθεση προόδου που θα υιοθετήσει η Κομισιόν στις 16 Οκτωβρίου. 

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63895395

***

Ο Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΤΙΣΤΟΥΝ ΤΕΜΕΝΗ

Η Άγκυρα απαιτεί τον ... εξισλαμισμό της Ελλάδας!  

Eκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από την Ελλάδα, προκειμένου η Τουρκία να συναινέσει στο πάγιο αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζήτησε ο "φίλος" του Ε.Βενιε΄ζλου, ο Α.Νταβούτογλου μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Και νομίζουμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό το ανέκδοτο με την Χάλκη. Η Ελλάδα πρέπει να το βγάλει από την κύρι ατζέντα των ελληνοτουρκικών και να αφήσει το Πατριαρχείο να το χειριστεί αποκλειστικά.

Σε τελική ανάλυση, όταν οι ίδιες οι ΗΠΑ ζητούν να επαναλειτουργήσει η Χάλκη, τι περισσότερο να προσφέρει το αίτημα της Αθήνας; Απλά χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από την Άγκυρα για να προωθεί τις εξωφρενικές της απαιτήσεις.

Έτσι λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Αχμέτ Νταβούτογλου, και θεωρητικός του νεο-οθωμανισμού δήλωσε οτι "η τουρκική πλευρά επιθυμεί την εκλογή μουφτή στην Ξάνθη και τη λειτουργία τζαμιού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Καλώ την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της"!

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σχετικά με τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα, όπου ο ιερέας μια θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν, για να τους διευκολύνουμε» υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως «πριν από μερικά χρόνια, με οδηγία του πρωθυπουργού μας, δόθηκε η άδεια για να παίρνουν την τουρκική ιθαγένεια ιερείς ξένης ιθαγένειας, έτσι ώστε να μετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η Ιερά Σύνοδος».

«Δεν προσεγγίζουμε το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας» σημείωσε, αλλά πρόσθεσε: «Εάν στη Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

 

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%86%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel