Ζωηφόρος

Το Μάθημα των Θρησκευτικών

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Read more...
Σέβομαι τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη και τους εκλεκτούς νομικούς που τον στελεχώνουν.
Read more...
Βαρυσήμαντη Απόφαση έλαβε το Διοικητικό Εφετείο Χανίων σχετικά με το ζήτημα των απαλλαγών των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και γενικότερα το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει το μάθημα βάσει των επιταγών του Συντάγματος και των Νόμων της Ελληνικής Πολιτείας.
Read more...
Δυναμικό ψήφισμα και μεγάλη συγκέντρωση Μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση με ομιλητή τον Καθηγητή κ. Ηρακλή Ρεράκη στο Αγρίνιο
Read more...
Για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία, γι΄ αυτά τα δύο πολεμώ, και αν δεν τ΄ αποκτήσω, τί μ΄ ωφελεί να ζήσω; έλεγαν οι αγωνιστές του 1821, κατά την παράδοση.
Read more...
Μελετήσαμε ἐπισταμένως τό νέο Πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδῶν γιά τά Θρησκευτικά,
Read more...
Ἐπιστολὴ τοῦ κ. Βασ. Νικοπούλου, Ἐπιτ. Προέδρου τοῦ Ἀρείου Πάγου στὸ Περιοδ. «Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ», ἀρ. τ. 504, Δεκέμβριος 2012
Read more...
Το μάθημα των Θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια παιδεία -Διαγενεαλογικός πολιτισμός - διακουλτουραλισμός-1
Read more...
Πρός τήν Ἀνεξάρτητη Ἀρχή Συνήγορος τοῦ Πολίτη Θέμα: Προβλήματα τά ὁποῖα προκύπτουν ἀπό τήν ἔκθεση τοῦ Σύνηγόρου τοῦ Πολίτη (ἔτους 2012) πρός τήν Ἐπιτροπή ∆ικαιωµάτων τοῦ Παιδιοῦ τοῦ Ὀργανισµοῦ Ἡνωµένων Ἐθνῶν.
Read more...
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΒΡΩΣΕΩΣ του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου(+) Στιγμιότυπο από τη Ζ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη (Αλίαρτος 1995)
Read more...
Η μεθοδική δράση της ολιγομελούς ομάδας πανεπιστημιακών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ για την υλοποίηση του έργου της εισαγωγής της θρησκειολογίας στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση μέσα από το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) για το Μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ), το οποίο εντάχτηκε στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Πιλοτική Εφαρμογή, Οριζόντια Πράξη» (MIS: 295379) φαίνεται να μην αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Read more...
–Ὅλη ἡ ἀλήθεια γιά τό “φιάσκο” τῶν ἀπαλλαγῶν ἀπό τό μάθημα –Στόν “ἀέρα” οἱ μεθοδεύσεις γιά τήν κατάργησή του!
Read more...
-Ποιοί και γιατί θέλουν να καταργηθούν τα θρησκευτικά από τα σχολεία... -Ουσιαστική η αντίδραση Αρχιερέων για το μάθημα των θρησκευτικών Σπάω το κεφάλι μου να ανακαλύψω σε τι βλάπτει τους μαθητές το μάθημα των θρησκευτικών!
Read more...
Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Read more...
«Άστραψε και βρόντηξε» η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων με αφορμή έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Σε αυτήν, η ανεξάρτητη Αρχή φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ του να λαμβάνουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών και οι Έλληνες μαθητές οι οποίοι είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, εφόσον το επιθυμούν.
Read more...
Η Σταυρούλα Ξουλίδου, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και υπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για «Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά».
Read more...
ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ «ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ»; Ἔχει δίκαιο ἕνας ἄνθρωπος, ὅταν ὑπερασπίζεται ὅ,τι σωστό ἔχει δημιουργήσει, ἔχει ἄδικο ὅταν ὑπερασπίζεται τά σφάλματά του, ὅταν ἐμμένει σ΄ αὐτά, ὅταν προτρέπει καί ἄλλους νά τά υἱοθετήσουν. Ἐδῶ ἀντιμετωπίζουμε τήν δεύτερη περίπτωση: οἱ δημιουργοί τοῦ πιλοτικοῦ προγράμματος τοῦ μαθήματος τῶν θρησκευτικῶν ἔχουν ἀποδυθεῖ σέ ἕναν ἀπελπισμένο ἀγώνα ὑπερασπίσεως τοῦ δημιουργήματός τους.
Read more...
Δραματική Ἔκκληση γιὰ τὸ μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν Ἡ ἱστορία τοῦ Μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν στὴν ἐκπαίδευση ὑπῆρξε πραγματικὰ θλιβερή. Οἱ κατὰ καιροὺς ἡγεσίες τοῦ Παιδείας, προκειμένου νὰ ἀποδυναμώσουν τὴν εὐεργετική του ἐπίδραση στὶς ψυχὲς τῶν μαθητῶν, ἐμπνεύστηκαν κάθε εἴδους τέχνασμα: Μείωσαν τὶς ὧρες τῆς διδασκαλίας του. Ἐπιχείρησαν νὰ κάνουν προαιρετικὴ τὴν παρακολούθησή του.
Read more...
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Read more...
Πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος και συγκεκριμένα στα Πορίσματα της ΚΔ' πανορθόδοξης συνδιάσκεψης για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, γίνεται ρητή και καταδικαστική αναφορά στη «ριζική ἀλλαγή τοῦ προσανατολισμοῦ τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, ἀπό τόν Συνταγματικά κατοχυρωμένο στήν Ἑλλάδα ὁμολογιακό του χαρακτῆρα σέ μία προοπτική ἀποδόμησης, πού καταλήγει στόν θρησκευτικό συγκρητισμό.»
Read more...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το Νέο Πιλοτικό πρόγραμμα Σπουδών των Θρησκευτικών της Β’ Γυμνασίου προβλέπει διδασκαλία 48 ωρών ετησίως σε 24 συνεχόμενα δίωρα και ο βασικός άξονας της τάξης είναι: «Πορεία μέσα από συγκρούσεις». Από την αρχή θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι προβλεπόμενες ώρες δεν επιτυγχάνονται σε καμία περίπτωση, γι’αυτό και το προηγούμενο πρόγραμμα ΔΕΠΣΣ-ΑΠΣ προέβλεπε 34 ώρες, όσες περίπου γίνονται στην πραγματικότητα σε ένα μέσο ελληνικό σχολείο.
Read more...
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη συνεδρίαση της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2012 ασχολήθηκε με το μάθημα των Θρησκευτικών. Ενόψει της συνεδρίασης αυτής η Ολομέλεια των Συλλόγων Θεολόγων Ελλάδος εξέδωσε στις 2 Νοεμβρίου Ανακοίνωση – Ψήφισμα το οποίο επέδωσε προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος:
Read more...
Οι συντάκτες του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου βρίσκονται σε πανικό και εφορμούν κατά πάντων. Δεν είναι καθόλου βέβαιοι ούτε οι ίδιοι ότι θα καταφέρουν να πετύχουν την εφαρμογή του Προγράμματος τους στα ελληνικά σχολεία. Γι’ αυτό καθένας που τολμάει να κρίνει το έργο τους, να ζητήσει αναθεώρηση ή απόσυρση του Προγράμματος που εκπόνησαν, μπαίνει στο στόχαστρό τους. Θεωρείτε ύβρις προς το πρόσωπό τους και η παραμικρή κριτική που ασκείται επί του πιλοτικά εφαρμοζόμενου Προγράμματος που εισηγήθηκαν.
Read more...
Αφιερωμένο στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ορθοδόξου Τύπου» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012. Κάτω από τον τίτλο ΕΞΙΣΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΥΔΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ μεταξύ άλλων η εφημερίδα σημειώνει:
Read more...
Στην ανάρτησή μας Ο Λυκούργος Νάνης για τις αντιδράσεις για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά ανώνυμος σχολιαστής έγραψε: «Πολλοί από αυτούς που επικαλείται ο κ.Νάνης(Μητροπολίτες,καθηγούμενοι,ιερείς,πιστοί...)και σαφώς και ο ίδιος ο κ. Νάνης δεν μπήκαν ποτέ στην αίθουσα για να διδάξουν στους νέους μας και ούτε είναι θεολόγοι.
Read more...
Αναδημοσιεύουμε ομιλία* του Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ που πραγματοποιήθηκε το 2005 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με τον χαρακτήρα της θρησκευτικής αγωγής των μαθητών. Ο Παναγιώτατος με την ομιλία αυτή τοποθετείται σαφώς υπέρ της χριστιανικής αγωγής των μαθητών και κατά της Θρησκειολογίας.
Read more...
«Ὢ καιροί! Ὢ ἤθη!» Τὸ δηλητήριο τῆς πανθρησκείας κυκλοφορεῖ ἤδη ἐλεύθερα καὶ στὰ Δηµοτικὰ σχολεῖα τῆς Ὀρθόδοξης Ἑλλάδος. Τὸ διοχέτευσε ἐπίσηµα τὸ Ὑπουργεῖο Παιδείας µὲ τὸ λεγόµενο «Πρόγραµµα Σπουδῶν» ποὺ εἰσηγήθηκαν Ὀρθόδοξοι θεολόγοι, µέλη τοῦ Συνδέσµου «Καιρός». Διότι νέοι καιροί, νέα ἤθη! Γιὰ νὰ ὅσοι ἀκόµη νοιάζονται καὶ πονοῦν αὐτὸν τὸν τόπο, τὸ τοῦ Κικέρωνος: «Ὢ καιροί! Ὢ ἤθη!» (Ο tempora, ο mores!).
Read more...
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Νοέμβριο Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Read more...
Ὁ Προηγούμενος τῆς σεβασμίας Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων τοῦ Ἁγίου Ὄρους ἀρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, ὅταν μελέτησε τὸ περιεχόμενο τοῦ τελευταίου τεύχους τοῦ περιοδικοῦ «Κοινωνία» τῆς Πανελλήνιας Ἑνώσεως Θεολόγων, τὸ ἀφιερωμένο στὸ «νέο πρόγραμμα σπουδῶν στὰ θρησκευτικὰ Δημοτικοῦ - Γυμνασίου» (Ἀπρίλιος - Ἰούνιος 2012), συγκλονισμένος ἀπὸ τὴν ἐπιχειρούμενη μεταβολὴ τοῦ περιεχομένου τοῦ Μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, ἀπηύθυνε στὶς 8 Ὀκτωβρίου ἐπιστολὴ πόνου καὶ ἀγωνίας πρὸς τὴν Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.
Read more...
Η ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΜΑΣ Ἀξιότιμον Διευθυντὴν Συντάξεως ἐφημερὶς «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ»
Read more...
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου στο Παραλίμνι. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και στις εναντίον του ορθόδοξου μαθήματος των Θρησκευτικών επιθέσεις και τόνισε:
Read more...
Ως θεολόγος εκπαιδευτικός έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω περί του «κατηχητικού» χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Μια καραμέλα που αναδεύεται στα χείλη και χοροπηδά στα γραπτά όχι μόνο άσχετων με το μάθημα (…και με την εκπαίδευση συχνά) αλλά και συναδέλφων θεολόγων.
Read more...
Στο επίκεντρο συζητήσεων και αμφισβητήσεων το μάθημα των θρησκευτικών, ως προς τη θέση αλλά και τη μορφή που αυτό έχει στο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοσίων σχολείων.
Read more...

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel