Ζωηφόρος

Πρέπει να τους «πόνεσε» πολύ η εγκύκλιος του Μεσογαίας,

Πρέπει να τους «πόνεσε» πολύ η εγκύκλιος του Μεσογαίας

***

Στα πρακτικά της Βουλής η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μεσογαίας

Θέμα συζήτησης έγινε και στη Βουλή έγινε η εγκύκλιος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, που αναφερόταν στην οικονομική κρίση της Ελλάδος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Romfea.gr, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ως ιστορικό κείμενο την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου.

Ο Βουλευτής της ΔΗ. ΣΥ κ. Αυγενάκης αναφερόμενος από τα έδρανα της Βουλής στη εγκύκλιο του Μητροπολίτη τόνισε: «Ιδιαίτερη βαρύτητα επιτρέψτε μου να αποδώσω στην προχθεσινή εγκύκλιο του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικολάου, που αναφέρεται στην οικονομική κρίση. Ο ίδιος θέτει κυβερνώντες και πολιτικό σύστημα ενώπιον των ευθυνών μας και τονίζει τη σημασία της πολιτικής συναίνεσης για την εθνική σωτηρία, όπως γράφει.»

«Σημειώνει μάλιστα ότι εφόσον αυτή δεν προκύπτει με την ευθύνη των δύο παλαιών μεγάλων κομμάτων, η συναίνεση θα προκύψει αναγκαστικά μέσα από τη λαϊκή εντολή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.

Κλείνοντας ανέφερε: «Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, έχουμε το υπέρτατο χρέος απέναντι στο Έθνος, στον Ελληνικό Λαό και στους πολίτες που μας εξέλεξαν, να πάρουμε εμείς τις πρωτοβουλίες που δεν παίρνουν όσοι υποχρεούνται να τις πάρουν. Όλοι όσοι πρέπει, αλλά δεν θέλουν, δεν μπορούν, φοβούνται το πολιτικό κόστος, βάζουν το Κόμμα πάνω από την Πατρίδα.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9429:2011-10-05-17-25-36&catid=25:2009-12-18-08-37-46

***

Ιησούν ή Μεσογαίας Νικόλαον;

του Πάσχου Μανδραβέλη

«Τω καιρώ εκείνω» και ο Ιησούς βρέθηκε στη δύσκολη θέση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου. Και στον δικό του δρόμο βρέθηκαν κάποιοι που τον ρωτούσαν τι πρέπει να κάνουν με τους φόρους.

Βεβαίως, ο ιδρυτής της Χριστιανοσύνης δεν δέχθηκε «σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων πολιτών της περιοχής», όπως διηγείται στην εγκύκλιο που απέστειλε προς τους πιστούς ο δεσπότης Μεσογείων και με την οποία τους καλεί να μην πληρώσουν το τέλος για την ακίνητη περιουσία. Απλώς το ερώτημα ήταν ίδιο.

Όπως αφηγείται ο ευαγγελιστής Ματθαίος «τότε πήγαν οι Φαρισαίοι κι έκαναν σύσκεψη πώς να τον παγιδεύσουν με ερωτήσεις. Έστειλαν τους μαθητές τους μαζί με τους Ηρωδιανούς και του είπαν: “Διδάσκαλε, ξέρουμε πως λες την αλήθεια και διδάσκεις αληθινά το θέλημα του Θεού και δεν φοβάσαι κανέναν, γιατί δεν υπολογίζεις σε πρόσωπα. Πες μας, λοιπόν, τι γνώμη έχεις; Επιτρέπεται να πληρώνουμε φόρο στον αυτοκράτορα ή όχι;”.

Ο Ιησούς κατάλαβε την πονηριά τους και τους είπε: “Γιατί προσπαθείτε να με παγιδεύσετε, υποκριτές; Δείξτε μου το νόμισμα που πληρώνουμε για φόρο”. Εκείνοι του έφεραν ένα δηνάριο. “Ποιανού είναι αυτή η εικόνα και η επιγραφή;” τους ρωτάει. “Του αυτοκράτορα”, του απαντούν. “Δώστε, λοιπόν”, τους λέει, “στον αυτοκράτορα ό, τι ανήκει στον αυτοκράτορα και στον Θεό ό, τι ανήκει στον Θεό”. Όταν το άκουσαν αυτό (σ. σ.: οι απεσταλμένοι των Φαρισαίων) έμειναν κατάπληκτοι και τον άφησαν κι έφυγαν» (Κατά Ματθαίον κεφ. 22, 15-22).

Είναι σίγουρο ότι οι φόροι των Ρωμαίων αυτοκρατόρων ήταν υψηλότεροι των σημερινών και η ανέχεια των υπόδουλων Εβραίων μεγαλύτερη από εκείνη που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, ειδικά όσοι ζουν σε μια πλούσια περιοχή σαν αυτή που κανοναρχεί ο εν λόγω δεσπότης. Ο Ιησούς, όμως, δεν θέλησε να μεταμορφωθεί σε θρησκευτικό Αλέξη Τσίπρα της εποχής. Δεν έβγαλε πολιτικούς λόγους όπως: «Οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπηκαν... Αρκετοί απολύθηκαν, οι άνεργοι πληθύνονται, πολλοί στέγνωσαν οικονομικά... Και ξαφνικά μας ζητείται απειλητικά και εκβιαστικά να πληρώσουμε, επιπλέον φόρο για το σπίτι που μένουμε σαν να είναι το κράτος πλέον φτωχότερο από τους φτωχούς. Φτάσαμε, αντί τα έξοδά μας να γίνονται για το φαγητό, το σπίτι και τις ανάγκες μας, ό, τι ξοδεύουμε να πηγαίνει σε δύο φοβερές λέξεις: σε φόρους και σε χρέη».

Ο Ιησούς δεν θέλησε να γίνει πολιτικός αγκιτάτορας σε μια εποχή που τα πολιτικά προβλήματα ήταν οξύτερα των σημερινών. Ζήτησε από τους πλούσιους να συνδράμουν τους φτωχούς, ενώ ο Μεσογαίας Νικόλαος δεν διέκρινε διαφορές. Ζήτησε απ’ όλους -κατέχοντες και μη έχοντες- να δηλώσουν «Δεν Πληρώνω».

Το κερασάκι της εγκυκλίου είναι η συμβολική διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τον Μεσογαίας «ό, τι και να συμβεί, αδελφοί μου, θα ήθελα να ξέρετε ότι η τοπική Εκκλησία μας θα δώσει τα πάντα για να σταθεί στο πλευρό σας». Δεν είπε, βέβαια, ότι θα συνδράμει τους φτωχούς βάζοντας το χέρι στην τσέπη• δήλωσε ότι θα... σβήσει τους πολυέλαιους στους ναούς. Βεβαίως, ο Ιησούς δεν είχε λαμπρούς πολυέλαιους να σβήσει, ούτε χρυσοποίκιλτα άμφια για να δώσει στους φτωχούς. Τον λόγο του είχε κι αυτός -όπως δείχνουν οι εκκλησιαστικοί εγκύκλιοι- ξεχάστηκε.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_05/10/2011_1296434

***

Άγιος λαϊκισμός

του Ηλία Κανέλλη

Τη δόξα του Αλέξη Τσίπρα, παλιού γνωστού του από την εποχή των επεισοδίων στην Κερατέα, φαίνεται ότι εζήλωσε ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος που, στην ουσία, προέτρεψε το ποίμνιό του να μην πληρώσει το τέλος για τα ακίνητα. Τα υλικά του, γνωστά: η ρητορική της απελπισίας, ο ανορθολογισμός, η υπόσχεση ότι αυτός καλύπτει όσους αδυνατεί να καλύψει το κράτος - τους αδύνατους -, ότι είναι ένας από αυτούς. Ο στόχος του, όμως, είναι διαφορετικός. Ο ιεράρχης μοιάζει να επιδιώκει ενεργό ρόλο σε έναν άτυπο διαγκωνισμό ιεραρχών για το ποιος θα εκφράσει με τον πιο γνήσιο τρόπο την κληρονομιά του Χριστόδουλου. Υπόσχεται την ηρωική, περήφανη αποδοχή της καταστροφής, την «αξιοπρεπή λιτότητα και ολιγάρκεια». Ο άγιος λαϊκισμός του υπόσχεται μια κλειστή και μίζερη Ελλάδα - την Ψωροκώσταινα. Τη θέλουμε;

Πηγή: http://www.tanea.gr/aixmes/?aid=4662050


Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel