Ζωηφόρος

Πολιτικό το ζήτημα των Μιναρέδων,

Πολιτικό το ζήτημα των Μιναρέδων

Την άποψη ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία, με το οποίο η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά την ανέγερσης νέων Μιναρέδων στην χώρα, δεν αποτελεί παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών εξέφρασε ο π.Φιλάρετος Μπουλέκοβ, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Το να κατηγορεί κάποιος την Ελβετία πως με κάποιο τρόπο προβαίνει σε διακρίσεις σε βάρος της Ισλαμικής μειονότητας θα ήταν τουλάχιστον ανεδαφικό. Δεύτερον, η Ελβετία δεν θέτει περιορισμούς στην ανέγερση ευκτήριων οίκων  είτε για τους Χριστιανούς, είτε για τους Μουσουλμάνους ή για τα μέλη άλλων θρησκειών» δήλωσε ο π.Φιλάρετος, στο  Interfax-Religion, σχολιάζοντας το πρόσφατο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινότητας της Ελβετίας αλλά και πολλών μουσουλμανικών κρατών.

Οι ελβετικές πόλεις διαθέτουν «αρκετά μεγάλα τζαμιά με απόλυτα ορατούς μιναρέδες και ως εκ τούτου ένα θέλεις να μιλήσεις για περιορισμούς των θρησκευτικών ελευθεριών, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός».

«Το θέμα των Μιναρέδων δεν είναι ένα ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά είναι ζήτημα της πολιτικής παρουσίας ανθρώπων μιας συγκεκριμένης πίστης και εθνικής καταγωγής σε μια χώρα. Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία ισλαμοποίηση, τα ορατά σημάδια της Μουσουλμανικής παρουσίας θα προσλάβουν και ένα πολιτικό επίχρισμα» πρόσθεσε μιλώντας στο Interfax-Religion.

Tο ζήτημα των Μιναρέδων «μπορεί να αποτελέσει θέμα δημοσίου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένης και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος». Καταψηφίζοντας την ανέγερση νέων Μιναρέδων στην Ελβετία, οι περισσότεροι Ελβετοί πολίτες στην πραγματικότητα ψήφισαν κατά της αλλαγής του παραδοσιακού πολιτιστικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν από τους μετανάστες, είπε ο π.Φιλάρετος.

«Όπως πολλές μουσουλμανικές χώρες μιλούν κατηγορηματικά εναντίον του δημοψηφίσματος και του αποτελέσματος του, θα ήθελα και εγώ να επισημάνω ότι οι χώρες με μεγάλη μουσουλμανική πλειοψηφία θέτουν ιδιαίτερα μεγάλους περιορισμούς στην ανέγερση Χριστιανικών Εκκλησιών ως ορατά σημεία της Χριστιανικής παρουσίας».

Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα καίριο ερώτημα, «κατά πόσο οι περιορισμοί των μειονοτικών δικαιωμάτων μπορούν να τεθούν σε δημόσια συζήτηση».

«Το δημοψήφισμα από μόνο του ετέθη με λάθος τρόπο. Και εννοώ πέρα από όλη τη διαφήμιση που έγινε από εκείνους που υποστήριζαν την απαγόρευση ανέγερσης νέων Μιναρέδων. Κατά τη γνώμη μου, πολλές από τις αφίσες έμοιαζαν σαν αντι-ισλαμικά σκίτσα  που πριν λίγα χρόνια είχαν προκαλέσει κύμα εκρηκτικών αντιδράσεων στην Ευρώπη και στον μουσουλμανικό κόσμο» σημείωσε ο π.Φιλάρετος.

Από τη μια πλευρά, η πρόβλεψη του Νόμου "ακολουθήθηκε απόλυτα στην Ελβετία, αλλά από τη άλλη, μια μεγάλη πλειοψηφία μπορεί να χρησιμοποιήσει δημοκρατικές διαδικασίες για να περιορίσει τα δικαιώματα κάποιων μειονοτήτων που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες» πρόσθεσε με νόημα.

Σημείωση Αmen.gr: Είναι προφανές ότι ο π. Φιλάρετος επιχειρεί να κάνει μια διάκριση ανάμεσα στα θέματα που θέτει, με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, η πολιτικοποιημένη πτέρυγα του Ισλάμ και της προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων όπως αυτή εννοείται βάσει των Διεθνών Συνθηκών.

Ίσως, πολλές φορές,  τα όρια να είναι δυσδιάκριτα αλλά το βέβαιο είναι ότι αν επικρατήσει μια μονομερής αντίληψη που θέλει να ικανοποιείται κάθε αίτημα των μεταναστών χάριν της όποιας ελευθερίας και δικαιώματος επικαλούνται –τα οποία πολλές φορές δεν απολαμβάνουν στις πατρίδες τους οι μεινότητες- τότε θα προκληθεί έκρηξη στις χώρες υποδοχής των αφού θα αλλοιωθεί πλήρως ο παραδοσιακός εθνικός χαρακτήρας των τοπικών Κοινωνιών.

Από την άλλη πλεύρα - και σε αυτό είναι ξεκάθαρος ο π.Φιλάρετος και έχει δίκιο- δεν είναι δυνατόν και η κάθε πλειοψηφία, αξιοποιώντας δημοκρατικές διαδικασίες, να αφαιρεί δικαιώματα από οπιαδήποτε μειονότητα. Η ισορροπία σίγουρα είναι δύσκολη και γι' αυτό αυτό πρέπει να έρθει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Και ένας τέτοιος διάλογος πρέπει να γίνει και στην χώρα μας που "έδωσε" μετανάστες και υποδέχεται μετανάστες. Γιατί το ζήτημα είναι να πετύχουμε την ειρηνική συνύπαρξη με αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1066

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel