Ζωηφόρος

Το θαύμα των μεταμοσχεύσεων

Μία 50χρονη μοναχή συνδεόμενη πνευματικά με μία 40χρονη νεφροπαθή θα δωρίσει το ένα της νεφρό για μεταμόσχευση. Φυσικά υπάρχει η απαραίτητη ιστοσυμβατότητα για την επέμβαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου το τμήμα μεταμοσχεύσεων έχει καλή οργάνωση και πολλές επιτυχίες.

 

Η απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να δοθεί όργανο προς μεταμόσχευση από μη συγγενή αποτελεί σημαντικό σταθμό. Περί δωρεάς οργάνου από μη συγγενή αναμένεται και νέα παρόμοια δικαστική απόφαση. Έτσι δεν έχουμε μόνον μοναχούς λήπτες αλλά και δότες. Η συναισθηματική σχέση και η ανιδιοτέλεια της προσφοράς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις.

Η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη φιλανθρωπική πράξη, θεάρεστη θυσία, φιλάδελφη και φιλάνθρωπη δόση. Η μητέρα μιας δωρήτριας λέει πως «δωρίζοντας τα όργανα της κόρης μου είναι σαν να έδωσα μια γροθιά στο θάνατο». Όργανα περιμένουν περίπου 1.300 ασθενείς σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Μία μεταμοσχευθείσα ήπατος είπε: «Ήξερα ότι εξαρτώμαι από το Θεό και από τα ευλογημένα χέρια των γιατρών… Όταν ανάβω κερί στην εκκλησία, λέω στην προσευχή μου να είναι καλά και ο δωρητής».

Η οικονομική κρίση λοιπόν, λέγουν, απειλεί και τις μεταμοσχεύσεις. Δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στο επίπονο έργο των γιατρών. Αξιοθαύμαστη είναι η στάση των συγγενών δοτών, που μέσα στη στεναχώρια και τη φτώχεια τους διατηρούν ψυχική δύναμη να σκέφτονται το συνάνθρωπό τους, όπως λέει ο γιατρός Δ. Γάκης. Ο Α. Χατζής είναι αισιόδοξος για την πρόοδο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ως πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Ο διεθνούς φήμης χειρουργός Α. Τζάκης, που αποτελεί παγκόσμια αυθεντία στις μεταμοσχεύσεις, έχει κάνει περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Όταν τον ρώτησαν ποια είναι η καλύτερη ανταμοιβή για το έργο του, απάντησε: «Να βλέπω τους αρρώστους μου να πηγαίνουν καλά, να βλέπω παιδάκια να μεγαλώνουν χωρίς κανένα στίγμα αρρώστιας πάνω τους». Ομολογεί: «Με έχει βοηθήσει ο Θεός». Όταν τον ρώτησαν αν έχουμε το δικαίωμα παρεμβάσεως στα σχέδια του Θεού για τον άρρωστο άνθρωπο, απάντησε: «Νομίζω πως ό,τι γίνεται για τη διατήρηση και τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου είναι θέλημα Θεού. Γιατί ο Θεός μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να μεταβάλλουμε την κατάσταση…».

Η δωρήτρια μοναχή είναι αξιοθαύμαστη και αξιέπαινη. Η πράξη της φιλόθεη και φιλάνθρωπη. Η θυσία της ευάρεστη. Η αγάπη της έμπρακτη. Η προσφορά της ανιδιοτελής και θεάρεστη. Τα θαύμα των μεταμοσχεύσεων συνεχίζεται. Το ζήσαμε και το ζούμε συνέχεια.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/opinions/96309/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel