Ζωηφόρος

Κόντρα Σηφουνάκη - Γαληνού - ΣΥΡΙΖΑ για τον παπά,

Κόντρα Σηφουνάκη - Γαληνού - ΣΥΡΙΖΑ

για τον παπά

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Εκκλησιαστική Περιουσία

Πετάει το «γάντι» στον Σηφουνάκη

Από την εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου», 14/10/2011

ü  «Αφήστε τις κορώνες για τον διπλοθεσίτη ιερέα της Λήμνου και φορολογήστε αν τολμάτε την εκκλησιαστική περιουσία» αντί να βάζετε χαράτσια στον κόσμο», τονίζει σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. του κόμματος στη Λέσβο

ü  Νέα ανταλλαγή πυρών του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος με τον Σπ. Γαληνό με σκληρούς χαρακτηρισμούς

«Άναψε» για τα καλά ο καβγάς με αφορμή τα όσα είπε ο ιερέας Ν. Καλογιάννης στον πανηγυρικό του στη Λήμνο στην επέτειο απελευθέρωσης του νησιού. Μόνο που χθες προστέθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ Σηφουνάκη - Γαληνού και ο ΣΥΡΙΖΑ, "πετώντας το γάντι" στον αναπληρωτή Υπουργό και καλώντας τον να εισηγηθεί στην κυβέρνηση που συμμετέχει τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αντί των χαρατσιών που έχουν εξουθενώσει τα μεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Υπουργό να εισηγηθεί να βγουν απ' το μισθολόγιο του Δημοσίου οι ιερείς, ώστε να επέλθει ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους, τον οποίο ο ίδιος ευαγγελίζεται. Ειδικότερα:

Μύδρους εναντίον του Νίκου Σηφουνάκη εξαπέλυσε χτες με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, παρεμβαίνοντας στην κόντρα του Αναπληρωτή Υπουργού για τον ιερέα της Λήμνου. Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Σηφουνάκης κατά την επίσκεψη του στην Λήμνο αποδοκιμάστηκε έντονα από εκπαιδευτικούς, ενώ τον κατηγορεί ότι μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα αφήνουν στο απυρόβλητο την περιουσία της εκκλησίας: «Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίας αποδοκιμάστηκε έντονα στη Λήμνο από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την απελευθέρωση της Λήμνου, την ίδια στιγμή που μαζί με όλη την κυβέρνηση έχει υποβάλει τον ελληνικό λαό σε μια απίστευτη φτώχεια, σε αγαστή συνεργασία με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τη ΝΔ και την Ντόρα Μπακογιάννη, αφήνει στο απυρόβλητο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της εκκλησίας. Αφήνει έξω από τις περικοπές το μισθολόγιο των ιερέων και είναι Υπουργός μιας κυβέρνησης, που αρνείται πεισματικά να διαχωρίσει κράτος και εκκλησία. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης αυτής φωτογραφιζόταν στο Άγιο Όρος μαζί με το γνωστό βατοπεδινό Όσιο Εφραίμ. Ας αφήσει τις κορώνες ο κ. Σηφουνάκης για δήθεν έλεγχο στο "διπλοθεσίτη" ιερέα της Λήμνου. Ας φορολογήσει τώρα την εκκλησιαστική περιουσία, όπως βάζει τα χαράτσια στα νοικοκυριά των ανέργων, των αγροτών, των συνταξιούχων. Ας βγάλει τους ιερείς απ' το δημόσιο μισθολόγιο, αν πραγματικά θέλει να διαχωρίσει κράτος και εκκλησία, όπως εδώ και χρονιά με παρρησία και επιμονή προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Εν τω μεταξύ ανέβηκαν κι άλλο χθες οι τόνοι της κόντρας ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Σηφουνάκη και τον Βουλευτή της ΝΔ Σπύρο Γαληνό, με αφορμή τα "πυρά" που εξαπέλυσε ο Υπουργός κατά ιερέα της Λήμνου, τον οποίο κατηγόρησε για ακροδεξιά συμπεριφορά και την ανακοίνωση - στήριξης προς τον ιερέα από πλευράς του Βουλευτή.

Ο κ. Σηφουνάκης σε χτεσινή του δήλωση και με ειρωνική διάθεση, ευχαριστεί τον κ. Γαληνό γιατί με την παρέμβαση του τον απάλλαξε από την αγγαρεία (όπως λέει) "να συστήσει τον ιεροδιδάσκαλο στους πολίτες του νομού και δηλώνει δικαιωμένος για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε εναντίον του". «Ευχαριστώ τον συνάδελφο Βουλευτή, που με απάλλαξε απ' την αγγαρεία να "συστήσω'' τον "ιεροδιδάσκαλο" στους πολίτες του νομού μας. Η σπουδή του να επωμισθεί την ανοίκειο συμπεριφορά του παπά, που αποπειράθηκε να δηλητηριάσει με τον αμοραλισμό του, τον παλλαϊκό εορτασμό της εθνικής επετείου, αλλά και η ακριβής γνώση του για τα έργα και τις ημέρες του, φαίνεται να δικαιώνει τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησα».

Η απάντηση του κ. Γαληνού ήταν άμεση και με σκληρούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του κ. Σηφουνάκη, στον οποίο καταλογίζει ότι υιοθετεί τις αυταρχικές συμπεριφορές ενός βάναυσου και στυγνού εξουσιαστή, κατηγορώντας τον παράλληλα για διαπόμπευση και προσπάθεια φίμωσης, όσων έχουν αντίθετη άποψη. «Καλό θα ήταν ο εκλεκτός μου συνάδελφος κ. Νίκος Σηφουνάκης να εγκαταλείψει την στρεψοδικία και να αναζητήσει την αυτογνωσία. Το να περιφέρει την ταμπέλα του "δημοκράτη" την ίδια ώρα που υιοθετεί τις αυταρχικές συμπεριφορές ενός βάναυσου και στυγνού εξουσιαστή δεν τιμά ούτε τον ίδιο, ούτε το δημοκρατικό ήθος που κάθε Έλληνας Βουλευτής οφείλει να έχει. Στην Δημοκρατία όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη από εμάς, τονς ανεχόμαστε και τους σεβόμαστε, δεν τους διαπομπεύουμε ούτε τους φιμώνουμε. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δείχνω την ίδια σπουδή στην υπεράσπιση συμπολιτών μου, ανεξαρτήτως θέσης και ιδεολογίας, που υφίστανται ανοίκειες και αντιδημοκρατικές επιθέσεις, από τους διαχειριστές της κρατικής εξουσίας».

Το χρονικό της κόντρας

Η κόντρα των δυο βουλευτών ξεκίνησε με αφορμή τα "πυρά" που εξαπέλυσε ο κ. Σηφουνάκης εναντίον του ιερέα Νικόλαου Καλογιάννη, μετά από ένα περιστατικό που συνέβη κατά την διάρκεια της επίσκεψης ίου στην Λήμνο. Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνακη, την περασμένη Κυριακή στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση του νησιού, μετά το πέρας της δοξολογίας στην Μητρόπολη του νησιού, ο ιερέας Νικόλαος Καλογιάννης, ενώπιον πολιτών, βουλευτών, τοπικών αρχών και πιστών καλούσε τον λαό να εξεγερθεί ενάντια στο καθεστώς της "υποτέλειας" στην Ευρώπη που "ρουφά" το αίμα του ελληνικού ορθόδοξου λαού και απεργάζεται δεινά και αιχμαλωσία του φρονήματος του, όπως έπραξε το 1453 που μας παρέδωσαν στους Τούρκους και ενάντια στην ντόπια "κατοχική" κυβέρνηση και την ξένη τροϊκανή πολιτική εξουσία, σηκώνοντας δυνατά το χέρι εναντίον τους, να εκδιωχθούν με κάθε τρόπο.

Όπως δε ανέφερε ο Υπουργός, ο συγκεκριμένος ιερέας είναι διπλοθεσίτης και λαμβάνει δυο μισθούς από το κράτος το οποίο κατά τα άλλα καταγγέλλει.

Εκείνον του ιερέα - χωρίς όμως να έχει ενορία για να προσφέρει τις υποτιθέμενες υπηρεσίες του - και εκείνον του καθηγητή, σε Γυμνάσιο του νησιού. Μάλιστα ο κ. Σηφουνάκης ζήτησε περικοπή των προνομίων που έχουν οι αρχιερείς, θέτοντας θέμα μισθοδοσίας όλων των λειτουργών της εκκλησίας. Ο κ. Γαληνός με προχτεσινή του ανακοίνωση έκανε αναφορά στο θέμα αυτό, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση του να υπερασπιστεί δημόσια τον ιερέα της Λήμνου π. Νικόλαο Καλογιάννη από την «ανοίκεια, βάναυση και αντιδημοκρατική επίθεση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, που δέχτηκε από τον Υπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν του αναγνωρίζει την αρμοδιότητα να καθορίζει στην δημοκρατία μας και στην κοινωνία μας το ποιος θα μιλάει και τι θα λέει, όπως και σε κανέναν άλλο". Μάλιστα στην δήλωση του, ο Βουλευτής της ΝΔ προτρέπει τον κ. Σηφουνάκη να αναζητήσει αλλού διπλοθεσίτες.

***

Ατέλειωτος… «ιερός πόλεμος»

Δηλώσεις-αντιδηλώσεις Γαληνού

και από άμβωνος μητροπολιτικά κηρύγματα κατά του Νίκου Σηφουνάκη

Από την εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου, 14/10/2011

Μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και μεταξύ στελεχών του κοινοβουλίου, άνοιξε η γνωστή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκου Σηφουνάκη, με αφορμή την ομιλία του ιερέα-εκπαιδευτικού στη διάρκεια της δοξολογίας για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λήμνου, το περασμένο Σάββατο.

Με πρώτο το βουλευτή τής Ν.Δ. Σπύρο Γαληνό, ο οποίος υπερασπίστηκε τον ιερέα, τη συνέχεια χθες έδωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Ο γνωστός για τις απόψεις του Μητροπολίτης, με δήλωσή του «επιπλήττει» τον κ. Σηφουνάκη, καθώς όπως τονίζει θα πρέπει να έχει νομικές γνώσεις, γιατί αλλιώς πέφτει σε σφάλματα «που απομειώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της κυβερνήσεως». Εναντίον του Νίκου Σηφουνάκη τάχθηκε με «ανοικτή επιστολή» του και ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.

«Συμβατική υποχρέωση…»

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, φανερά ενοχλημένος από τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη και τις θέσεις που εξέφρασε σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών, σπεύδει να δηλώσει ότι η μισθοδοσία αποτελεί συμβατική νομική υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Σεραφείμ αναφέρεται στη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους προς την Εκκλησία, τονίζοντας ότι αυτό έχει προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της περιουσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στην ίδια δήλωσή του επιτίθεται και στην πανεπιστημιακό Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, καθώς η ίδια φέρεται προσφάτως να διατύπωσε τη θέση της σε μια εκδήλωση στον Πειραιά ότι υπάρχει αναγκαιότητα δήμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί», αναφέρει σε ανοικτή επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος.

Ο κ. Παύλος κατηγορεί τον υπουργό για τα όσα υποστήριξε κατά των ιερέων λέγοντας πως η ανακοίνωσή του χαρακτηρίζεται από αλαζονεία και τον προτρέπει να είναι πιο σεμνός, γιατί είναι ένας από τους ενόχους για το «κατάντημα της χώρας».

«Στοχοποιήσατε ένα ιερέα. Πιθανόν να έκανε λάθος. Τον διασύρατε, όμως, αδίκως. Τον είπατε διπλοθεσίτη. Αλλού ψάξτε εκείνους που παίρνουν και δυο και τρεις μισθούς. Είναι εκπαιδευτικός και είναι και ιερέας. Δεν κάνει κάτι παράνομο. Παράνομος είσθε εσείς, που καταστρατηγείτε το νόμο που προβλέπει ότι μπορεί να είναι και ιερέας και εκπαιδευτικός, και αχρηστεύετε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικές με το θέμα, ίσως γιατί νομίζετε ότι το κράτος είσθε εσείς», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σισανίου.

Κοινοβουλευτικός διάλογος

Στο μεταξύ, ο κ. Σηφουνάκης σε δήλωσή του έδωσε απάντηση στα όσα ανέφερε προχθές στη δήλωσή του ο κ. Γαληνός. «Ευχαριστώ το συνάδελφο βουλευτή που με απάλλαξε απ’ την αγγαρεία να “συστήσω” τον “ιεροδιδάσκαλο” στους πολίτες του Νομού μας. Η σπουδή του να επωμισθεί την ανοίκειο συμπεριφορά του παπά, που αποπειράθηκε να δηλητηριάσει με τον αμοραλισμό του τον παλλαϊκό εορτασμό της εθνικής επετείου, αλλά και η ακριβής γνώση του για τα έργα και τις ημέρες του, φαίνεται να δικαιώνει τους όποιους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησα», είπε ο κ. Σηφουνάκης.

Άμεση η αντίδραση του κ. Γαληνού: «Καλό θα ήταν ο εκλεκτός μου συνάδελφος κ. Νίκος Σηφουνάκης να εγκαταλείψει τη στρεψοδικία και να αναζητήσει την αυτογνωσία. Το να περιφέρει την ταμπέλα του “δημοκράτη” την ίδια ώρα που υιοθετεί τις αυταρχικές συμπεριφορές ενός βάναυσου και στυγνού εξουσιαστή, δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε το δημοκρατικό ήθος που κάθε Έλληνας βουλευτής οφείλει να έχει. Στη Δημοκρατία όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη από εμάς, τους ανεχόμαστε και τους σεβόμαστε, δεν τους διαπομπεύουμε ούτε τους φιμώνουμε. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δείχνω την ίδια σπουδή στην υπεράσπιση συμπολιτών μου, ανεξαρτήτως θέσης και ιδεολογίας, που υφίστανται ανοίκειες και αντιδημοκρατικές επιθέσεις από τους διαχειριστές της κρατικής εξουσίας», σημείωσε ο κ. Γαληνός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη, στο διαδίκτυο έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος διάλογος σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία, καθώς και στη μισθοδοσία των κληρικών.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ στην «Τζιχάντ»

Στο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις Σηφουνάκη τοποθετείται και ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με σχόλιό του.

Για τον «καβγά» Σηφουνάκη - Γαληνού, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «δείχνει πόσο μακριά βρίσκονται κι οι δύο απ’ τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών».

«Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα στη Λήμνο από εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την απελευθέρωση της Λήμνου, προκειμένου να μεταφέρει αλλού τη συζήτηση άρπαξε την ευκαιρία από ένα κήρυγμα ενός ιερέα σε εκκλησία της Λήμνου την ημέρα της απελευθέρωσης, για να επιτεθεί στην Αριστερά και να την ταυτίσει με τον ακροδεξιό λόγο.»

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σηφουνάκης είναι υπόλογος για τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν «σε αγαστή συνεργασία με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, τη Ν.Δ. και την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τον καλεί «να φορολογήσει τώρα την εκκλησιαστική περιουσία, όπως βάζει τα χαράτσια στα νοικοκυριά των ανέργων, των αγροτών, των συνταξιούχων. Να βγάλει τους ιερείς απ’ το δημόσιο μισθολόγιο, αν πραγματικά θέλει, να διαχωρίσει Κράτος και Εκκλησία, όπως εδώ και χρόνια με παρρησία και επιμονή προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.».

Πηγή: http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=2bd27bf7-0fc7-4f33-9bf8-b3dad0ab9e12

***

Συνέχεια… στον «ιερό καβγά»

Παρέμβαση Γαληνού υπέρ του ιερέα της Λήμνου

και κατά των δηλώσεων Σηφουνάκη

της Αναστασίας Σπυριδάκη

Από την εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου, 13/10/2011

Επίθεση «κατά μέτωπο» του βουλευτή τής Ν.Δ. Σπύρου Γαληνού στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, με αφορμή τις προχθεσινές του δηλώσεις για το ιερέα της Λήμνου, που με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στον Πανηγυρικό που εκφώνησε στα Ελευθέρια μέσα στο Μητροπολιτικό Ναό της Μύρινας, έβαλε κατά της κυβέρνησης.

Η νέα δήλωση του Σπύρου Γαληνού, που αναφέρεται σε «ανοίκεια βάναυση και αντιδημοκρατική επίθεση» του κ. Σηφουνάκη προς τον ιερέα του νησιού, παρουσιάζοντάς τον ως «σκληρό εξουσιαστή», προκαλεί νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.

«Πίστευα και πιστεύω ότι το απόφθεγμα του Βολταίρου “διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες” συνοψίζει την πεμπτουσία των πρακτικών που συνιστούν το δημοκρατικό ήθος. Αντίστοιχα πιστεύω ότι τακτικές του τύπου “δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε”, που αποσκοπούν να φιμώσουν ένα άτομο ή μια ομάδα, αποτελούν δείγματα μίας αυταρχικής-αντιδημοκρατικής αντίληψης. Πιστεύω, επίσης, ότι αποτελεί υποχρέωση κάθε συνειδητού δημοκράτη να υπερασπιστεί τον κάθε συμπολίτη του που προσπαθούν να του στερήσουν το δικαίωμα του λόγου», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γαληνός, ενώ στη συνέχεια αναφέρει: «Ιδιαίτερα όταν αυτός που προσπαθεί να τον φιμώσει είναι ως υπουργός ένας σκληρός εξουσιαστής, που ασκεί όλη τη δύναμη που του παρέχει η κρατική εξουσία για να θυματοποιήσει τον ανυπεράσπιστο πολίτη.»

Γιατί

Αναφερόμενος στους λόγους που τον ώθησαν να υπερασπιστεί τον ιερέα δημοσίως, ο κ. Γαληνός τονίζει: «Νιώθω λοιπόν υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ δημόσια και με όλες μου τις δυνάμεις, εδώ, στην αίθουσα του κοινοβουλίου ή όπου αλλού χρειαστεί, τον ιερέα της Λήμνου π. Νικόλαο Καλογιάννη, από την ανοίκεια βάναυση και αντιδημοκρατική επίθεση που δέχτηκε από το βουλευτή Λέσβου και υπουργό, κ. Νίκο Σηφουνάκη, τον οποίο τιμώ και σέβομαι αλλά δεν του αναγνωρίζω την αρμοδιότητα να καθορίζει στη δημοκρατία μας και στην κοινωνία μας το ποιος θα μιλάει και τι θα λέει, όπως δεν την αναγνωρίζω και σε κανέναν άλλο.»

Προς υπεράσπιση του π. Καλογιάννη, ο κ. Γαληνός παραθέτει πέντε λόγους:

«- Η συνταύτισή του με “ακροδεξιούς κύκλους της ιεραρχίας” είναι αυθαίρετη και δε συνάγεται από το εν γένει ήθος και δράση του ιερέα, ούτε από την εικόνα που έχει στην τοπική κοινωνία.

- Ταμπέλες με αρνητική φόρτιση όπως “ακροδεξιός”, χρησιμοποιεί, για να χτυπήσει έναν άνθρωπο, όποιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άποψη του άλλου με λογικά επιχειρήματα.

- Ο λόγος του ιερέα δεν ήταν με τη στενή έννοια πολιτικός, δηλαδή κομματικός. Ήταν εθνικός. Η αντίθεση σε αυτό που υφίσταται η χώρα μας την τελευταία διετία, έχει ξεπεράσει προ πολλού το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού.

- Η μνήμη των ιστορικών γεγονότων μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται για να προβληματίζει και να διδάσκει για τις σύγχρονες καταστάσεις. Σήμερα που ο λαός μας έχει φτάσει στα όριά του και η κοινωνία μας καταρρέει, είναι πολύτιμο το μήνυμα που μας διδάσκουν τα Ελευθέρια, ότι η πατρίδα και η ελευθερία θέλουν σκληρούς αγώνες και θυσίες.

- Ο π. Καλογιάννης δεν είναι διπλοθεσίτης, είναι ιεροδιδάσκαλος. Οι ιεροδιδάσκαλοι, ασκώντας παράλληλα τα λειτουργήματα του ιερέα και του δασκάλου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική καθοδήγηση και στο υψηλό φρόνημα του λαού μας. Λαμβάνουν το μισθό του δασκάλου, ενώ από το μισθό του εφημέριου λαμβάνουν το βασικό μειωμένο κατά 70% χωρίς τα άλλα επιδόματα. Ας ψάξει ο κ. Υπουργός αλλού για να βρει διπλοθεσίτες.»

Πηγή: http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=6e8efef4-6535-48aa-8158-94ce4edf2b97

***

Λημνιά «Τζιχάντ»!

της Αναστασίας Σπυριδάκη

Από την εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου, 12/10/2011

Μύδροι Σηφουνάκη κατά ιερέα στη Λήμνο που «διπλομισθοδοτείται ως ιερέας και ως εκπαιδευτικός», για αναφορές του σε «καθεστώς υποτέλειας» στον πανηγυρικό για τα «Ελευθέρια» της Λήμνου

Πόλεμο κήρυξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, κατά του ιερέα της Λήμνου π. Νικολάου Καλογιάννη, που εκφώνησε ως καθηγητής λυκείου μέσα στο Μητροπολιτικό Ναό της Μύρινας, το περασμένο Σάββατο, τον πανηγυρικό της ημέρας για την 99η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τους Οθωμανούς.

Τα όσα ανέφερε κατά διάρκεια του πανηγυρικού ο ιερέας-καθηγητής του Λυκείου της Μύρινας, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Σηφουνάκη, ο οποίος σε μακροσκελή δήλωσή του χθες αναφερόταν στο περιστατικό με βαρείς χαρακτηρισμούς, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του ιερέα, αλλά και τον ίδιο ως διπλοθεσίτη, καθώς εισπράττει μισθό ιερέα χωρίς να είναι τοποθετημένος καν σε ενορία ενώ διδάσκει και στο Λύκειο της Μύρινας. Το επεισόδιο ήδη συζητείται έντονα στην κοινωνία της Λήμνου και έχει προκαλέσει αναταραχή και μεγάλες αντιδράσεις.

Τι είπε…

Το προηγούμενο Σάββατο, λοιπόν, μετά το πέρας της δοξολογίας στη Μητρόπολη του νησιού, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο κ. Σηφουνάκης, «κάποιος ιερέας ονόματι Νικόλαος Καλογιάννης, ενώπιον πολιτών, βουλευτών, τοπικών αρχών και πιστών, καλούσε με πύρινο λόγο το λαό να εξεγερθεί:

- ενάντια στο καθεστώς της “υποτέλειας”,

- ενάντια στην Ευρώπη που “ρουφά” το αίμα του ελληνικού ορθόδοξου λαού και απεργάζεται δεινά και αιχμαλωσία του φρονήματός του, όπως έπραξε το 1453 που μας παρέδωσαν στους Τούρκους!

- Ενάντια στην ντόπια “κατοχική” κυβέρνηση και την ξένη τροϊκανή πολιτική εξουσία, σηκώνοντας δυνατά το χέρι εναντίον τους, να εκδιωχθούν με κάθε τρόπο.».

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Σηφουνάκης ζήτησε να μάθει περισσότερα για το συγκεκριμένο ιερέα και, όπως τονίζει στη δήλωσή του, πληροφορήθηκε πως «ο ιερέας είναι διπλοθεσίτης και λαμβάνει δυο μισθούς από το κράτος, το οποίο κατά τα άλλα καταγγέλλει! Εκείνον του ιερέα - χωρίς όμως να έχει ενορία για να προσφέρει τις υποτιθέμενες υπηρεσίες του - και εκείνον του καθηγητή σε γυμνάσιο του νησιού.».

Αφορμής δοθείσης…

Ο κ. Σηφουνάκης, παίρνοντας αφορμή από τις δύο ιδιότητες του π. Νικόλαου Καλογιάννη, για τις οποίες όπως αναφέρει στη δήλωσή του ενημέρωσε τα δύο αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, τονίζει: «Γιατί όμως να υστερήσει σε πολιτικαντισμό και ποπουλισμό ένας παπάς που διπλομισθοδοτείται, όταν διάφοροι αρχιερείς και μάλιστα οι φερέλπιδες καταλλήλως προπαγανδιζόμενοι, όπως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, που στο όνομα της ακροδεξιάς ιδεολογίας του αείμνηστου προκαθήμενου επιδιώκει να καρπωθεί κι αυτός ο έρημος, ως δελφίνος της ιεραρχίας της Εκκλησίας, μέρος της κληρονομιάς του; Αγνοούν οι άμοιροι, την ιστορία που διδάσκει ότι όσοι ζήλεψαν την πρακτική του Θεόκλητου Μηνόπουλου δεν έχουν καμμία τύχη. Θα είναι απλές καρικατούρες του φαιδρού προκαθήμενου που ηγείτο του λιθοβολισμού του ομοιώματος του Ελευθερίου Βενιζέλου στα χρόνια του διχασμού.».

Επεκτείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Σηφουνάκης τοποθετείται και σε ζητήματα τα οποία απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους τονίζοντας: «Ο εκσυγχρονισμός του κράτους σαφώς συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αλλά δεν μπορεί ν’ αφήσει εκτός προνόμια αρχιερατικά και ο λογαριασμός να στέλνεται στο κράτος για χριστιανικούς παχυλούς μισθούς, λιμουζίνες και οδηγούς, γραμματείς και ιπποκόμους εφ’ όρου ζωής στην υπηρεσία τους. Επειδή αμφιβάλλω αν το παράδειγμα της λιτής χριστιανικής ζωής μπορούν να το δώσουν πλέον από μόνοι τους, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το μέγα θέμα της μισθοδοσίας όλων των λειτουργών της Εκκλησίας. Θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα, όπου το κράτος θα εγγυηθεί την ευθύνη μισθοδοσίας όσων υπηρετούν και μόνο, και εφόσον δεν είναι αργόσχολοι, όπως ο πολιτευόμενος “ιερέας” της Λήμνου. Από κει και πέρα θα είναι ευθύνη της Εκκλησίας, όπως συμβαίνει σ’ όλο τον πλανήτη. Να υπάρξει ισότιμη φορολογία στα εισοδήματά τους που σήμερα διαφεύγουν. Ο παραλογισμός η υπηρέτηση της πίστης και της λατρείας να είναι κρατική και να μισθοδοτείται δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο, σε οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα.»

«Μέρος του πολιτικού συστήματος»

Με την ευκαιρία του περιστατικού, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρεται και στη γενικότερη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με τις συμπεριφορές ορισμένων ιερέων. Συγκεκριμένα ο κ. Σηφουνάκης τονίζει: «Η χώρα μας διέρχεται δύσκολες μέρες. Επί δύο χρόνια η εκλεγμένη κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αποτρέψει την ολοκληρωτική κατάρρευση. Οι μέρες και οι στιγμές γίνονται κρισιμότερες από την πολιτική σύγχυση που ουσιαστικά και επικοινωνιακά βιώνει ο Έλληνας πολίτης. Έχει φθάσει σε σημείο που ο αριστερός λόγος να ταυτίζεται με το δεξιό και αντίστροφα, και οι εκφραστές του συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα - ξανά στο όνομα των μικροκομματικών υπολογισμών τους - όπως και πριν 22 χρόνια. Αυτή η δεξιά και αυτή η αριστερά είναι μέρος του πολιτικού συστήματος, το οποίο η αριστερά λοιδορεί και η δεξιά το ψέγει επειδή δεν ελήφθησαν, ως έπρεπε στο παρελθόν, αντιδημοφιλείς αποφάσεις που θα έσωζαν τη χώρα. Σήμερα που η κυβέρνηση αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη, πράττουν το ίδιο, και κυρίως η δεξιά - κύρια υπεύθυνη της κρίσης -, που δραπέτευσε από την κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2009 και δύο χρόνια μετά προτείνει συνταγή που δεν αποδέχονται ούτε οι ομοϊδεάτες της Ευρώπης.»

Στη συνέχεια, σπεύδει να σχολιάσει τη συμπεριφορά ορισμένων ιερέων λέγοντας: «Στην κατεύθυνση της ανευθυνότητας κινείται και η συμπεριφορά των γνωστών ακροδεξιών κύκλων της ιεραρχίας της Εκκλησίας, η οποία αντί να προστρέξει και να συνεισφέρει, πατριδο-δημοκοπεί για να αποφύγει τις πρέπουσες αποφάσεις και να συνδράμει το έθνος. Έτσι οδήγησαν την ιεραρχία της Εκκλησίας στην τελευταία απόφαση, δείγμα απτό μικροκομματισμού και πολιτικαντισμού.»

Τέλος, αναφερόμενος στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδας, «άνθρωπο με ιστορία και αποδεδειγμένη αξία και σεμνότητα, ο οποίος βίωσε την απαξία από την προγενέστερη λαίλαπα, που δυνάστευσε την Εκκλησία», σημειώνει: «Είμαι βέβαιος ότι θα αντισταθεί στο κλίμα του διχασμού που οργανώνουν ξανά, όπως πριν λίγα χρόνια, οι ρεβανσιστές.»

Αυτός δεν ξέρει…

Ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από το περιστατικό, δήλωσε στο «Ε»: «Ο πανηγυρικός που εκφώνησε ο ιερέας δεν έγινε με δική μου εντολή και δεν άκουσα τι είπε. Ο υπουργός ας ζητήσει από τον υπεύθυνο που τον όρισε ομιλητή να δώσει εξηγήσεις. Για το συγκεκριμένο περιστατικό έκανα συζήτηση με τον κ. Σηφουνάκη, στον οποίο και ανέφερα ότι δεν ήμουν εγώ αυτός που όρισε τον ιερέα για να εκφωνήσει το λόγο.» Ο Μητροπολίτης Λήμνου επιθυμεί να μη δοθεί συνέχεια στο περιστατικό, ενώ δηλώνει: «Είναι καιρός δημοκρατίας και ο καθένας εκφράζει την άποψή του. Πολλές φορές και εγώ δε συμφωνώ με πολλούς ομιλητές, αλλά δεν μπορώ να κάνω και διαφορετικά.»

Διαφωνεί ο προϊστάμενος της Εκπαίδευσης

Ο λόγος του ιερέα-εκπαιδευτικού έχει διχάσει τον εκπαιδευτικό κόσμο. Χθες, οι Καθηγητές της Λήμνου, που πραγματοποιούσαν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΛΜΕ, σχολίαζαν ποικιλοτρόπως το λόγο που εκφώνησε ο συνάδελφός τους ιερέας, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα την ευθύνη των όσων αναφέρουν στους λόγους τους οι εκπαιδευτικοί φέρουν αποκλειστικά οι ίδιοι.

Σύμφωνα με την απόφαση που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, σε κάθε εθνική επέτειο το σχολείο που έχει σειρά ορίζει τον εκπαιδευτικό που επιθυμεί, για να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Όμως την αντίθεσή του στα όσα είπε ο ιερέας, καθώς και στον τρόπο και το χώρο που επέλεξε να τα πει, εκφράζει ο προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Ρόκκος. «Ήμαστε στο χώρο της εκκλησίας και στεναχωρήθηκα που στα Ελευθέρια του νησιού, στην πιο σημαντική γιορτή, ακούστηκε ένας τέτοιος λόγος και μάλιστα από εκπαιδευτικό, καθώς ήταν και άτοπο και άστοχο», τονίζει σε δήλωσή του στο «Ε» ο κ. Ρόκκος. Παράλληλα, σπεύδει να θυμίσει στο ιερέα πως «μέσα σ’ έναν ιερό χώρο θα πρέπει να σεβόμαστε και τα πρόσωπα και τους θεσμούς».

Κι ο ιερέας… υπέρ αγάπης, ειρήνης και ομόνοιας!

Από την πλευρά του, ο ιερέας δε θέλει να δώσει συνέχεια στο περιστατικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δε θέλω να δω το περιεχόμενο της δήλωσης και ούτε να το σχολιάσω. Θέλω όλοι μας να έχουμε την αγάπη, την ειρήνη και την ομόνοια μεταξύ μας.»

Πηγή: http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=a40a9c22-f960-4acf-8e8d-1de064555c56

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel