Ζωηφόρος

Δεύτερη βραδιά «Ιερού Πολέμου» A΄ (Όλα τα σχετικά ρεπορτάζ και βίντεο)

Δεύτερη βραδιά «Ιερού Πολέμου»

Δεκάδες προσαγωγές έξω από το θέατρο «Χυτήριο»

Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έξω από το θέατρο «Χυτήριο», στην Ιερά Οδό, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το προηγούμενο βράδυ από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων και μέλη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η παράσταση «Corpus Christi».

 

Η Αστυνομία προχώρησε το βράδυ σε τουλάχιστον 35 προσαγωγές ενώ έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.

Η Ιερά Οδός έκλεισε προσωρινά λίγο μετά τις 10 το βράδυ, αλλά δόθηκε στην κυκλοφορία και πάλι μετά από περίπου μισή ώρα.

Έξω από το θέατρο συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες, που συμπαρίστανται στη θεατρική ομάδα που ανεβάζει το έργο, καθώς και μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής -περίπου 150- καθώς και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι περισσότεροι από όσους διαμαρτύρονταν για τη θεατρική παράσταση διασκορπίστηκαν πριν από τις 11 το βράδυ, λίγο πριν ανοίξει η κεντρική είσοδος του θεάτρου. Στην περιοχή, την ώρα εκείνη, υπήρχε ισχυρότατη αστυνομική δύναμη (επτά διμοιρίες ΜΑΤ) και επικρατούσε ηρεμία.

Η παράσταση, τελικά, άρχισε κανονικά αργά το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει από την περιοχή μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση συμπαράστασης έγινε κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, ζητώντας από τους πολίτες να «υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης απέναντι σε φασιστικές επιθέσεις», καθώς και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα όπως εκείνα της Πέμπτης, όταν μια ομάδα φανατικών εμπόδισε την πραγματοποίηση της παράστασης.

Τα επεισόδια της Πέμπτης προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος με παραγγελία του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί να ενημερωθεί εάν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας Υπηρεσίας και αν ναι γιατί δεν παρενέβη.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν άλλες τρεις συγκεντρώσεις: Στην Πλατεία Αμερικής με αντιρατσιστικό χαρακτήρα, στην Αχαρνών και Νιόβης από ακροδεξιούς, καθώς και πορεία αλληλεγγύης στα Προπύλαια για τους συλληφθέντες της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Το βράδυ στην Πλατεία Αμερικής βρίσκονταν περίπου 150 άτομα, τα οποία παρέμειναν στο σημείο, ενώ στα Προπύλαια οι περίπου 150 συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων. Στην Αχαρνών 100 άτομα πραγματοποίησαν πορεία επί της Αχαρνών προς Αγιο Νικόλαο, με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231217473

***

Συγκέντρωση συμπαράστασης για την πρεμιέρα στο «Χυτήριο»

Συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας για τα θλιβερά χθεσινά επεισόδια που απέτρεψαν την πρεμιέρα της παράστασης Corpus Christi πραγματοποιείται απόψε έξω από το θέατρο «Χυτήριο» στο Γκάζι.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε γύρω στις 18:00 και ενδέχεται να διαρκέσει ως το βράδυ, προκειμένου να καλύψει και τη μεταμεσονύκτια παράσταση της Παρασκευής.

Ήδη έξω από το «Χυτήριο» βρίσκονται αρκετές δεκάδες συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς.

Οι συγκεντρωμένοι δηλώνουν ότι θα βρίσκονται εκεί για να συμπαρασταθούν στους συντελεστές της παράστασης και να «υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης απέναντι σε φασιστικές επιθέσεις», αλλά επίσης και για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν τα χθεσινά έκτροπα.

«Είμαστε η χώρα που γέννησε το θέατρο, γέννησε τον πολιτισμό και πραγματικά δεν μπορεί να είναι προνόμιο μιας ολιγομελούς ομάδας ανθρώπων να καπηλεύονται τον εθνικό ύμνο και την χριστιανορθόδοξη πίστη» είπε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο σκηνοθέτης της θεατρικής παράστασης Corpus Christi Λαέρτης Βασιλείου.

«Όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται δεν έχουν δει την παράσταση. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που είδε την παράσταση το καλοκαίρι μου είπε: αν σε αυτή την παράσταση έρχεσαι 50% χριστιανός φεύγεις 200% χριστιανός. Δεν ήθελα να κάνω μια παράσταση για την πίστη, αυτό με ξεπερνά, έκανα μία παράσταση για την ανάγκη ενός συνόλου να εναποθέσει όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες στη μορφή ενός ηγέτη, που θα βγάλει τη χώρα από το γκρεμό. Το μήνυμα της παράστασης είναι, άκου με την καρδιά σου» συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.

«Η ελεύθερη έκφραση, η ευαίσθητη ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι σκοπός της τέχνης του ηθοποιού και κατά συνέπεια όλων των τεχνών. Γι' αυτό τον λόγο είμαστε ενάντια σε ό,τι περιορίζει, ελέγχει και υπονομεύει τη δουλειά μας και την εξέλιξη μας. Η βαρβαρότητα, η βία, η καταστολή, η λογοκρισία και η επιβολή περιορισμών στην τέχνη και στη ζωή εντείνονται όλο και περισσότερο. Κι όταν η τέχνη λογοκρίνεται, λογοκρίνεται και η ζωή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που καταδικάζει τα χθεσινά επεισόδια.

Tο θεατρικό έργο «Corpus Christi» του Τέρενς ΜακΝάλι, που παρουσιάζεται από τον σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου και την ομάδα ARTISAN στο Θέατρο Χυτήριο, επανεξετάζει και αναδημιουργεί την ιστορία του Ιησού και των δώδεκα μαθητών του. Παρουσιάζει τον Ιησού ως ηγέτη και τον Ιούδα να νιώθει ερωτική έλξη για εκείνον, ενώ ξετυλίγεται η ιστορία δεκατριών νέων, από την εφηβεία στην ενηλικίωση και η δοκιμασία της σχέσης τους. Τα πρόσωπα προσγειώνονται στο σήμερα και οι σχέσεις τους δοκιμάζονται από τον έρωτα, την αγάπη, την καριέρα και την προδοσία.

Απόψε, στις 11 το βράδυ, είναι προγραμματισμένη εκ νέου η πρεμιέρα, ενώ το απόγευμα θα συναντηθούν έξω από το θέατρο τα καλλιτεχνικά σωματεία για την περιφρούρηση της παράστασης.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63723954

***

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: «Όχι» στη λογοκρισία

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με ανακοίνωσή του καταδικάζει «οποιεσδήποτε ενέργειες που θίγουν, προσβάλλουν, απειλούν και στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας στην τέχνη».

«Η ελεύθερη έκφραση, η ευαίσθητη ματιά πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν είναι σκοπός της τέχνης του ηθοποιού και κατά συνέπεια όλων των τεχνών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια έξω από το θέατρο Χυτήριο, στην Ιερά Οδό

«Γι' αυτό τον λόγο είμαστε ενάντια σε ότι περιορίζει, ελέγχει και υπονομεύει την δουλειά μας και την εξέλιξη μας. Η βαρβαρότητα, η βία, η καταστολή, η λογοκρισία και η επιβολή περιορισμών στην τέχνη και στη ζωή εντείνονται όλο και περισσότερο. Κι όταν η τέχνη λογοκρίνεται, λογοκρίνεται και η ζωή. O φόβος του συστήματος εκφράζεται με την αυξανόμενη τρομοκρατία του λαού. Οι ηθοποιοί αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε μας στερεί το δικαίωμα στην έκφραση, στην ομορφιά, στην ποιότητα, στην εξέλιξη, στην αμφισβήτηση αυτής της βίαιης για το λαό πολιτικής. Η τέχνη μας είναι ένα πνευματικό όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/242704/somateio-ellinon-ithopoion-ohi-sti-logokrisia

***

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό άναψαν τα επεισόδια στο «Χυτήριο»

Μία ημέρα μετά τις θλιβερές εικόνες έξω από το θέατρο «Χυτήριο», επ' αφορμή της παράστασης «Corpus Christi», η Χρυσή Αυγή και τα λοιπά πολιτικά κόμματα έδωσαν συνέχεια στην υπόθεση με δηλώσεις και τοποθετήσεις, άλλες ακραίες και άλλες πιο ψύχραιμες.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας έξω από τη Βουλή και σχολιάζοντας τα γεγονότα έξω από το θέατρο «Χυτήριο», εξαπέλυσε επίθεση κατά συναδέλφων του βουλευτών από άλλα κόμματα.

«Σε κάθε περίπτωση που θα προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα τωνΕλλήνων, αλλά και η ιστορική τους μνήμη, η Χρυσή Αυγή θα παρεμβαίνειδυναμικά. Από δω και πέρα οι διάφοροι "μαϊντανοί" του ανθελληνισμού,τύπου Ρεπούση και οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές "τρώνε πόρτα"», είπεχαρακτηριστικά.

«Αν κάποιος σε μουσουλμανική χώρα κάνει θεατρικό έργο υβριστικό για τονΜωάμεθ, θα του πάρουν το κεφάλι, δεν θα διαμαρτυρηθούν με νόμιμο τρόπο,όπως κάνουν οι Έλληνες πολίτες» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΧρυσήςΑυγής.

Την ίδια ώρα, να ενημερωθεί για τον εάν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας και, αν ναι, γιατί δεν παρενέβη στα χθεσινά επεισόδια στο θέατρο «Χυτήριο», ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ειδικότερα, ο κ. Ρουπακιώτης ζητά από τον ανώτατο εισαγγελικό να αξιολογήσει εάν συντρέχει περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της παράλειψης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, σε σχέση με την απελευθέρωση  συγκεκριμένου άνδρα, την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις τον προσήγαγαν σε υπηρεσιακό λεωφορείο, από βουλευτή της Χρυσής Αυγής.  

Από την πλευρά του, επίθεση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, εξαπέλυσε οΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του πως δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου ναπροληφθούν τα επεισόδια στο θέατρο «Χυτήριο».

Με αφορμή και δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το «Corpus Christi» δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουληςβλασφημίας, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «καθώς ο κ. Δένδιαςαποφάσισε χθες ότι το δεξιό είναι το φιλικότερο από τα άκρα που κατά ταάλλα αντιμάχεται, η Δικαιοσύνη κατέστη ανενεργή».

«Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί ώρες τους βουλευτές της ΧρυσήςΑυγής, που βρέθηκαν χτες στο Θέατρο Χυτήριο σε ρόλο μπράβου, να βρίζουνχυδαία, να προπηλακίζουν, να επιτίθενται βίαια και να απειλούν, και ωτου θαύματος, να καταφέρνουν εν τέλει τη ματαίωση της παράστασης και τηναπελευθέρωση συλληφθέντα στα έκτροπα» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας»δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.Η κυρία Γεννηματά κατηγορεί τη Χρυσή Αυγή ότι, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίεςτων πολιτών λόγω κρίσης,, προχωρά σε «ναζιστικές παρεμβάσεις» και «αντιδημοκρατικές ενέργειες».  

Προειδοποιεί επίσης όποιον στηρίζει γιαψηφοθηρικούς λόγους αυτές τις πρακτικές που οδηγούν «στον εκφασισμό τηςκοινωνίας», να γνωρίζει ότι θα πέσει και αυτός κάποια στιγμή θύμα τους.

«Ο ναζιστικός θίασος μαζί με παραεκκλησιαστικούς κομπάρσους επιδιώκει ναεπιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στις καλλιτεχνικές παραγωγές,αποκαλύπτοντας τον συστημικό και βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής» σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή τα επεισόδια έξω από το θέατρο.

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=229554

***

"Ξαναχτύπησε" η Ρεπούση...Σειρά έχει η υπεράσπιση της βλάσθημης παράστασης "Corpus Christi"

Σ.Σ. ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ: Εκτός όλων των άλλων ο συγγραφέας της παράστασης είναι κίναιδος και μάλιστα "παντρεμένος", έχει πάρει το βραβείο "Ροκφέλλερ"!!, ενώ ποιοί νομίζετε ότι σπονσοράρουν επικοινωνιακά αυτό το έκτρωμα..;

Ο Κου(κου)λογλου με το tvxs.gr και ο άλλος προοδευτικός Θεωδοράκης με το protagon.gr.

Πολλά μπορείτε να διαβάσετε και εδω

Με όλα αυτά απορούμε που η Ρεπούση άργησε να παρέμβει

Διαβάστε τι γράφει η ανακοίνωση..

"Αγανάκτηση προκαλούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη έξω από το Θέατρο “Χυτήριο”, στη σκηνή του οποίου ανεβαίνει η παράσταση Corpus Christi. Μέλη....

θρησκευτικών, παραθρησκευτικών και ακροδεξιών οργανώσεων χλεύαζαν και απειλούσαν τους συντελεστές της παράστασης, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την είσοδο των θεατών.

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε εκδήλωση θρησκευτικού φανατισμού που φέρεται εναντίον της ελευθερίας του λόγου και στρέφεται ουσιαστικά κατά της δημοκρατίας. Είναι απαράδεκτο, σε ένας κράτος δικαίου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό να εκδηλώνονται τέτοιες μισαλλόδοξες και φασιστικές εκρήξεις θρησκευτικού παροξυσμού. Πρόκειται για εκδηλώσεις μίσους που δεν επιτρέπεται να γίνονται ανεκτές από την πολιτεία. Θεωρούμε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση, τόσο της ομαλής διεξαγωγής της παράστασης, όσο και της ασφάλειας των συντελεστών και των θεατών.

 

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συντελεστές του θεατρικού έργου και καλούμε όσους και όσες το επιθυμούν να παρευρεθούν μαζί μας στην παράσταση αυτής της Πέμπτης(11-10-2012) στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο Χυτήριο"

Πηγή: http://paspartoy.blogspot.gr/2012/10/corpus-christi.html

***

Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά Ρεπούση για Corpus Christi

Με αφορμή την παράσταση Corpus Christi η νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιτίθεται στη βουλευτή της  Ρεπούση, η οποία προχώρησε σε δηλώσεις περί θρησκευτικού φανατισμού.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η γνωστή πλέον σε όλους κ. Ρεπούση συνεχίζει να προκαλεί. Τελευταίο της χτύπημα η δημόσια δήλωση συμπαράστασης προς τους συντελεστές της άθλιας και αναίσχυντης θεατρικής παράστασης Corpus Christi, στην οποία μιλάει για θρησκευτικό φανατισμό που φέρεται εναντίον της ελευθερίας του λόγου και στρέφεται κατά της δημοκρατίας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η συγκεκριμένη παράσταση πραγματεύεται την ιστορία του Ιησού και των Αποστόλων ως μια ιστορία ενηλικίωσης μιας ομάδας ομοφυλόφιλων που ζουν στο σημερινό Τέξας!

Κυρία Ρεπούση, αν δεν σας αρέσει η Ελλάδα και η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορείτε ελεύθερα να μετακομίσετε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σας αρέσει.

Εμείς προσφερόμαστε να σας καλύψουμε και τα εισιτήρια!

Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/politiki/kommata/aneksarthtoi_ellhnes_kata_repoush.1964072.html

***

 «Θα τρώνε πόρτα»

Νέα προκλητική δήλωση Κασιδιάρη για Μ. Ρεπούση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Απειλές κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης με αφορμή τα επεισόδια έξω από το θέατρο Χυτήριο, στην Ιερά Οδό.

Σε δήλωσή του έξω από τη Βουλή ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε: «Σε κάθε περίπτωση που θα προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, καθώς και η ιστορική τους μνήμη, η Χρυσή Αυγή θα παρεμβαίνει δυναμικά. Από εδώ και πέρα οι διάφοροι μαϊντανοί του ανθελληνισμού τύπου Ρεπούση και οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές τρώνε πόρτα».

Σε απάντησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις, αλλά και αντίστοιχου περιεχομένου φασιστικές ενέργειες, «όχι μόνο δεν μας τρομοκρατούν, αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο στο να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, την ενίσχυση της δημοκρατίας».

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν, ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία με τη στάση της ενθαρρύνει και αξιοποιεί τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231217428

***

Με αφορμή τις δηλώσεις Κασιδιάρη

Κυβέρνηση και κόμματα να τοποθετηθούν έναντι των απειλών της Χρυσής Αυγής, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την επίσημη τοποθέτηση όλων των κομμάτων, καθώς και της κυβέρνησης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις νέες δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, με στόχο την Μ.Ρεπούση, αλλά και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Τέτοιου τύπου δηλώσεις, αλλά και αντίστοιχου περιεχομένου φασιστικές ενέργειες, όχι μόνο δεν μας τρομοκρατούν, αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο στο να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, την ενίσχυση της δημοκρατίας.

» Θεωρούμε επιβεβλημένη την επίσημη τοποθέτηση όλων των κομμάτων, καθώς και της κυβέρνησης, η οποία με τη στάση της ενθαρρύνει και αξιοποιεί τη φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής».

Σε ένα μέτωπο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και την προάσπιση της Δημοκρατίας, πέρα από τις κομματικές διαφορές, καλεί τους πολίτες και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «όποιος υπερασπίζεται ή ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει η σειρά του να γίνει και αυτός θύμα της φασιστικής πρακτικής των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «απέναντι στα φασιστικά «τάγματα εφόδου», όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις καλούμαστε να αντιπαραθέσουμε τη δύναμη της πολιτικής ηθικής, τη δύναμη της ελευθερίας του λόγου, τη δύναμη του σεβασμού της διαφωνίας και της διαφορετικότητας, τη δύναμη του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής».

Δήλωση με αφορμή τα χθεσινά περιστατικά βίας με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής και τις καταγγελίες για αδράνεια των αστυνομικών δυνάμεων, εξέδωσε και ο εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Κώστας Τριαντάφυλλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να δώσει την απόλυτη και δυναμική απάντησή της στα φαινόμενα που θυμίζουν Μεσαίωνα».

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231217467

***

«Η τέχνη να γίνει αντίδοτο στην κρίση»

Καταδικάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τα επεισόδια στο θέατρο «Χυτήριο»

Τα επεισόδια προκλήθηκαν όταν μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μαζί με μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο για να διαμαρτυρηθούν.  

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη έξω από το θέατρο «Χυτήριο» στην Ιερά Οδό, με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Corpus Christi».

«Καταδικάζω απερίφραστα τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια. Η τέχνη και ο πολιτισμός υπόκεινται στους δικούς τους κανόνες. Πρωτίστως στην ανεκτικότητα απέναντι σε όποιον έχει και εκφράζει διαφορετική γνώμη ή άποψη» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Τζαβάρας, τονίζοντας:

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να γίνουν το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας -όπως αυτοί την εννοούν- και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη, με τις θέσεις τους, άποψη».

Τα επεισόδια καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η νεολαία της ΔΗΜΑΡ και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας. Εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, προχωρεί με σχέδιο σε ναζιστικές παρεμβάσεις, σε αντιδημοκρατικές ενέργειες, σε συνεργασία με ό,τι πιο σκοταδιστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

»Όποιος υπερασπίζεται ή ανέχεται για ψηφοθηρικούς λόγους τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει η σειρά του να γίνει και αυτός θύμα της φασιστικής πρακτικής των 'ταγμάτων εφόδου' της Χρυσής Αυγής» τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Χθες βράδυ γίναμε μάρτυρες άλλης μίας οργανωμένης 'οπερέτας' από τραμπούκους βουλευτές και μέλη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιτέθηκαν, επιπλέον, κατά θεατών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Το δικαίωμα των επιλογών και του αυτοπροσδιορισμού είναι μάλλον άγνωστο για τους Χρυσαυγίτες, οι οποίοι έχρισαν τους εαυτούς τους ακόμα και 'κριτικούς θεάτρου'» επισημαίνει η νεολαία της ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Σύμφωνα με χτεσινή δικαστική απόφαση, αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική, το θεατρικό έργο Corpus Christi δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί κακόβουλης βλασφημίας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα λάμβανε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα, άλλη μία παράσταση του ίδιου έργου είχε διακοπεί, έπειτα από κινητοποίηση παραθρησκευτικών οργανώσεων, και με το επιχείρημα ότι 'αν έγινε χαμός με τα σκίτσα του Μωάμεθ, δεν θα μείνουμε εδώ με σταυρωμένα χέρια'.

» Αντ' αυτού, και καθώς ο κ. Δένδιας αποφάσισε χτες ότι το δεξιό είναι το φιλικότερο από τα άκρα που κατά τα άλλα αντιμάχεται, η Δικαιοσύνη κατέστη ανενεργή. Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί ώρες τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που βρέθηκαν χτες στο Θέατρο Χυτήριο σε ρόλο μπράβου, να βρίζουν χυδαία, να προπηλακίζουν, να επιτίθενται βίαια και να απειλούν, και ω του θαύματος, να καταφέρνουν εν τέλει τη ματαίωση της παράστασης και την 'απελευθέρωση' συλληφθέντα στα έκτροπα».

Τα επεισόδια

Τα επεισόδια προκλήθηκαν όταν μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μαζί με μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο για να διαμαρτυρηθούν για την παράσταση. Στα επεισόδια επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες ώθησαν τους συγκεντρωμένους προς την οδό Κωνσταντινουπόλεως κάνοντας ρίψη χημικών. Η Αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο, το οποίο εμφανίζει τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά να επεμβαίνει την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγούσαν στην κλούβα έναν από τους συγκεντρωμένους, προκειμένου να μην προσαχθεί.

Εναντίον του Χρ.Παππά σχηματίστηκε δικογραφία.

Πηγή: http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231217392

***

ΕΝΑΣ ΓΕΛΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

  Ρε τατσιόπουλε θέλω να σε ρωτήσω κάτι

   Αν είχα την ικανότητα και την δυνατότητα να κάνω μια θεατρική παράσταση που θα σε έβαζα γυμνό, από την ΠΙΣΩ πλευρά, να ασχολείσαι επί 2 ώρες με την τρυπίδα σου.

   Όλο το έργο θα σατίριζε τις ΠΑΠΑΡΙΕΣ που έχεις εκτοξεύσει όλα αυτά τα χρόνια, θα έβριζα τον πατέρα και τη μάνα σου χυδαία και θα έβαζα και τις δικές μου ΣΑΛΤΣΕΣ, γιατί η τέχνη ρε παιδί μου δεν γνωρίζει όρια.

   Άραγε δεν θα μου έκανες μήνυση και αγωγή μαζί, ζητώντας μου τα μαλλιοκέφαλά σου ,επειδή θα σε εξευτέλιζα?

   ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΕ ( γιατί πίσω από κάθε τέτοιο άνθρωπο κρύβεται, ένα ΠΑΠΑΡΙ) βρίζεις και χλευάζεις τα ιερά και όσια ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ των συνανθρώπων μας?

   Γιατί ρε μισάνθρωπε ,που ποιος ξέρει τι παιδικά χρόνια έχεις περάσει, βγάζεις τέτοιο μίσος για ΕΛΛΗΝΕΣ?

   Από που τα παίρνεις ρε ΚΕΡΑΤΑ εσύ και οι όμοιοί σου?

   Υ.Γ.1 Άρε Τζαβάρα. Κρίμα, μπαίνεις και εσύ στο ΠΑΝΘΕΟΝ των ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΩΝ υπουργών της Ν.Δ. Γιατί καταδικάζεις ρε αυτούς που ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΑΝ χθες βράδυ στο θέατρο. Δεν έχουν δικαίωμα να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους?

   Υ.Γ2 Σέβομαι απεριόριστα τα πιστεύω όλων των θρησκειών, αλλά δεν γίνεται κάποιες θρησκείες να είναι πιο ΣΕΒΑΣΤΕΣ από τις άλλες, μέσα στην Ελλάδα.

   ΥΓ3 Βρήκαν και τα κάνουν. Ας τολμούσαν επί ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ να κάνουν τέτοιες αηδίες. ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΗΚΩΝΕ.

  ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8381.html

***

Παναγιώταρος: «Είσαι ομοφυλολάγνος» - Τατσόπουλος: «Ηλίθιε νταβαντζή»

Μεγάλη τηλεοπτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πέτρο Τατσόπουλου και στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κ. Ηλία Παναγιώταρο. Οι δυο βουλευτές ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση και αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς.

Οι δύο πολιτικοί ήταν καλεσμένοι στο πάνελ της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 7» με τον Νίκο Ευαγγελάτο με αφορμή τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν, χθες, Πέμπτη, έξω από το θέατρο Χυτήριο και την παράσταση «Corpus Christi».

Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Παναγιώταρος άκουσε τον κ. Τατσόπουλο να λέει πως οι «οπαδοί της Χρυσής Αυγής χρειάζονται ψυχίατρο», όπου έγινε έξαλλος!

«Εσείς είστε για ψυχιάτρους» απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, με την ηθοποιό και επιμελήτρια της επίμαχης παράστασης Βάσια Παναγοπούλου, που βρισκόταν και εκείνη στο πάνελ της εκπομπής,  να παρακολουθεί άναυδη το διάλογο που εκτυλίχθηκε ανάμεσα στους δύο βουλευτές.

Όταν μεταξύ άλλων,  ο κ. Παναγιώταρος αναφέρθηκε στον κ. Μανώλη Γλέζο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του είπε χαρακτηριστικά: «Εσύ τολμάς να πιάνεις στο στόμα σου έναν ήρωα; Νταβατζή, μην πιάνεις τον Γλέζο στο στόμα σου». Τότε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απάντησε: «Σιγά τα αυγά, ξίδι κύριε Τατσόπουλε». «Στη συμμορία σου αυτά. Δε θα κάνεις συμμορία όλο το ελληνικό Κοινοβούλιο», απάντησε ο κ. Τατσόπουλος.

«Ένας ομοφυλάγνος που έβγαλε τον Κολοκοτρώνη αδερφή και είναι εμετικός με τους επαναστάτες του '21 δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ενώ στη συνέχεια αποκάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «τσατσόπουλο».

Ο κ. Τατσόπουλος πετώντας το γάντι, ανταπάντησε: «Αυτά στην συμμορία σου, τσατσόπουλο να πεις τον πατέρα σου, ηλίθιε, ακούς νταβαντζή; Εμένα με λένε Τατσόπουλο», προσθέτοντας: «Είσαι ανόητος»!

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς όπως «τραμπούκε», «καραγκιόζη», «νούμερο».

Έπειτα από τον διάλογο… πεζοδρομίου, ο παρουσιαστής θέλοντας να ηρεμήσει τα πνεύματα κάλεσε τους παρευρισκομένους να χαμηλώσουν τους τόνους με τον κ. Παναγιώταρο να απαντά πως θα ηρεμήσει μόνο «εάν ο καραγκιόζης φύγει από το πάνελ».

Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=229624

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel