Ζωηφόρος

Η Χριστιανική Αγωγή των παιδιών, του Μητροπολίτου Αχελώου κ. Ευθυμίου,

Η Χριστιανική Αγωγή των παιδιών

«Άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς τον Χριστόν

και μη κωλύετε αυτά»

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχελώου

κ. Ευθυμίου

από το βιβλίο του «Λόγος Ζωής», Εκδόσεις «ΑΘΩΣ», Αθήνα 2001

Ποοοίμιον: Κάνει εντύπωση, ότι στο μαρτύριο της αγίας Βαρβάρας πρωτοστατεί ο πατέρας της. Ο ίδιος την βασάνισε, ο ίδιος την αποκεφάλισε. Και τούτο, γιατί η κόρη του έγινε χριστιανή!

α. Γονείς που αντιστρατεύονται τα παιδιά τους: Ο πατέρας της αγίας Βαρβάρας είναι εκπρόσωπος μιας τάξης γονέων κάθε εποχής πού αντιστρατεύονται στη θρησκευτική αγωγή των παιδιών τους. Η άρνηση αύτη κλιμακώνεται από την απλή αδιαφορία για τη χριστιανική μόρφωση των παιδιών μέχρι την αντιπαλότητα και τον διωγμό. Και η άρνηση αύτη κορυφώνεται όταν κάποιο παιδί, αγόρι η κορίτσι, σε ώριμη ηλικία, αποφασίσει να αφιερωθεί στον Χριστό και στην Εκκλησία ως μοναχός ή ιεραπόστολος.

β. Γονείς στην άγνοια και την πλάνη: Οι γονείς πού αρνούνται τη χριστιανική αγωγή των παιδιών τους αγνοούν κατ' αρχήν τη σημασία της. Νομίζουν ότι αρκεί η καλή διατροφή και ένδυση των παιδιών, η γραμματική μόρφωση, οι ξένες γλώσσες και τα πτυχία. Πλανώνται όμως οικτρά, διότι «επιστήμη άνευ αρετής πανουργία μάλλον ή σοφία φαίνεται», όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Χωρίς θρησκευτικές αρχές και πεποιθήσεις, τα παιδιά μοιάζουν με καλάμια πού τα ξερριζώνουν οι άνεμοι. Τα παιδιά πού δεν έχουν χριστιανική αγωγή γίνονται συνήθως θύματα ή των δικών τους παθών ή εκμετάλλευσης κακών και πονηρών ανθρώπων.

Επίλογος: Η αγία Βαρβάρα, δοξασμένη και στεφανωμένη με το φωτοστέφανο της νίκης φωνάζει προς όλους τους γονείς: Άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς τον Χριστόν και μη κωλύετε αυτά» (πρβλ. Ματθ. ιθ' 14). Η γνήσια και φωτισμένη χριστιανική αγωγή των παιδιών όχι μόνο δεν τα βλάπτει, αλλά αντίθετα τα βοηθεί να πετύχουν και να διακριθούν στη ζωή.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel